Πώς να ηρεμήσω το μωρό που κλαίει; 5+1 Τρόποι

Ως γονιός με μωράκι, σίγουρα έχετε βιώσει εκείνες τις στιγμές που το μωρό κλαίει ασταμάτητα, φαίνεται απαρηγόρητο, και εσείς είστε απελπισμένοι καθώς δεν ξέρετε τι να κάνετε.

Τα μωρά μπορεί να κλαίνε για διάφορους λόγους. Σε αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσουμε να αποκρυπτογραφήσετε τους λόγους αυτούς έτσι ώστε να μπορέσετε να ηρεμήσετε το μωρό σας που κλαίει, μέσα από χρήσιμες τεχνικές και συμβουλές.

Γιατί κλαίει το μωρό;

Ένα σημαντικό πρώτο βήμα για να ηρεμήσετε ένα μωρό που κλαίει είναι να κατανοήσετε τις ανάγκες του. Το βρέφος χρησιμοποιεί το κλάμα για να επικοινωνήσει τις ανάγκες αυτές οι οποίες συνήθως είναι ότι: 

 • Πεινάει
 • Νυστάζει
 • Η πάνα του είναι λερωμένη 
 • Έχει αέρια ή κολικούς
 • Βρίσκεται στο στάδιο της οδοντοφυΐας
 • Έχει υπερδιέγερση 

Πώς να ηρεμήσετε το μωρό που κλαίει

Πάμε να δούμε διάφορες τεχνικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ηρεμήσετε το μωρό που κλαίει. Ωστόσο, πριν ξεκινήσουμε είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η συναισθηματική σας κατάσταση παίζει σημαντικό ρόλο στο πώς αντιδρά το μωρό. Τα μωρά είναι πολύ διαισθητικά και μπορούν να καταλάβουν τα συναισθήματά σας. Εάν δεν είστε ήρεμοι, το πιο πιθανό είναι να δυσκολευτείτε να το ηρεμήσετε. Επομένως, πριν προσπαθήσετε να ηρεμήσετε το μωρό σας, πάρτε μια βαθιά ανάσα!

1. Χρησιμοποιήστε σωματική επαφή

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να ηρεμήσετε το μωράκι είναι η σωματική επαφή. Τα μωρά ηρεμούν όταν βρίσκονται κοντά στο σώμα σας και αισθάνονται τον ρυθμό της καρδιάς σας. Ορισμένες μέθοδοι για να ηρεμήσετε το μωρό σας με αυτόν το τρόπο είναι:

 • Κρατήστε το κοντά στο στήθος σας
 • Κουνήστε το απαλά στην αγκαλιά σας 
 • Χαϊδέψτε το κεφάλι, την πλάτη ή τα άκρα του
Πώς να ηρεμήσω το μωρό που κλαίει
Πώς να ηρεμήσω το μωρό που κλαίει

2. Δημιουργήστε ένα χαλαρωτικό περιβάλλον

Η χαλαρωτική ατμόσφαιρα θα βοηθήσει πολύ στο να ηρεμήσει ένα μωρό που κλαίει. Για να δημιουργήσετε ένα ήρεμο περιβάλλον:

 • Χαμηλώστε τα φώτα. Τα μωρά είναι ευαίσθητα στον έντονο φωτισμό
 • Βάλτε απαλή, χαλαρωτική μουσική ή λευκό θόρυβο για να καλύψετε τυχόν εξωτερικούς ήχους
 • Διατηρήστε τη θερμοκρασία του βρεφικού δωματίου μεταξύ 18°C και 22°C

3. Κάντε μια σύντομη βόλτα

Το να βγάλετε το μωρό σας για μια σύντομη βόλτα έξω μπορεί να κάνει θαύματα! Ο καθαρός αέρας, η αλλαγή του σκηνικού και η απαλή κίνηση του καροτσιού μπορούν να βοηθήσουν να ηρεμήσει πολύ γρήγορα. Αν ο καιρός το επιτρέπει, σκεφτείτε να περάσετε λίγο χρόνο στο πάρκο ή τη γειτονιά.

Πώς να ηρεμήσω το μωρό που κλαίει
Πώς να ηρεμήσω το μωρό που κλαίει

4. Κάντε μπανάκι

Ένα ζεστό μπάνιο θα βοηθήσει το μωρό να χαλαρώσει και να ηρεμήσει. Γεμίστε τη βρεφική μπανιέρα με ζεστό νερό (όχι καυτό) και χαμηλώστε απαλά το μωρό σας στο νερό, στηρίζοντας το κεφάλι και το λαιμό του. Η αίσθηση του ζεστού νερού, σε συνδυασμό με το απαλό σας άγγιγμα θα δράσει καταπραϋντικά με τον καλύτερο τρόπο.

Πώς να κάνω μπάνιο το μωρό μου;

5. Αποκλείστε τυχόν ιατρικά ζητήματα

Εάν το μωρό σας συνεχίζει να κλαίει παρά τις προσπάθειές σας να το ηρεμήσετε, είναι απαραίτητο να αποκλείσετε τυχόν υποκείμενα ιατρικά θέματα. Για το λόγο αυτό θα πρέπει πάντα το μωράκι σας να επιβλέπεται από την/τον παιδίατρό του.
Εκείνη/ εκείνος θα σας κατευθύνει κατάλληλα.

Πώς να ηρεμήσω το μωρό που κλαίει
Πώς να ηρεμήσω το μωρό που κλαίει

6. Να έχετε υπομονή

Το κλάμα είναι ένα φυσικό μέρος της ανάπτυξης του μωρού σας, και είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτή η φάση θα περάσει. Καθώς μεγαλώνει, θα αναπτύξει νέους τρόπους επικοινωνίας των αναγκών του και η ένταση του κλάματος πιθανότατα θα μειωθεί. Να είστε υπομονετικοί τόσο με το μωρό όσο και με τον εαυτό σας και να έχετε κατά νου ότι κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να του παρέχετε αγάπη και φροντίδα!

Το να ηρεμήσετε ένα μωρό που κλαίει μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά κατανοώντας τις ανάγκες του και δημιουργώντας ένα περιβάλλον φροντίδας και αγάπης, μπορείτε να κάνετε όλα όσα μπορούν να το ηρεμήσουν. Θυμηθείτε να είστε υπομονετικοί και σε κάθε περίπτωση να ακολουθείτε τις συμβουλές των ειδικών.

Δείτε επίσης:

Call Now Button