Γιατί τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο και τα έπιπλα;

Giati-ta-paidia-zwgrafizoun-ston-toixo-COVER[1]

Η γοητεία ενός κενού τοίχου ή ενός “ακόσμητου” επίπλου για ένα παιδί μοιάζει με μια πραγματική πρόκληση!

Το “καθήκον” τα καλεί να απελευθερώσουν τη δημιουργικότητά τους με τον πιο ευφάνταστο δυνατό τρόπο. Για τα παιδιά, αυτές οι επιφάνειες δεν είναι απλώς άψυχα αντικείμενα. Είναι παιχνίδια που αντιπροσωπεύουν απεριόριστες δυνατότητες.

Τι οδηγεί όμως σε αυτή τη συμπεριφορά και πώς μπορεί να γίνει κατανοητή και να διοχετευθεί θετικά;

Ένας λευκός καμβάς φαντασίας

Τα παιδιά βλέπουν τον κόσμο διαφορετικά από τους ενήλικες. Για αυτά, ένας τοίχος ή ένα έπιπλο είναι μια τεράστια, ανεξερεύνητη περιοχή που περιμένει να σημαδευτεί με τη φαντασία τους. Αυτή η πράξη είναι κάτι περισσότερο από απλώς σκαρίφημα, είναι μια μορφή έκφρασης.

Είναι ένας τρόπος επικοινωνίας σκέψεων και συναισθημάτων για τα οποία μπορεί να μην έχουν ακόμη τα λόγια. Τα σχέδιά τους στους τοίχους είναι ιστορίες με μια ματιά στον εσωτερικό τους κόσμο.

γιατί τα παιδιά ζωγραφίζουν τον τοίχο και τα έπιπλα

Αναπτυξιακά ορόσημα και καλλιτεχνική έκφραση

Το σχέδιο είναι ένα σημαντικό αναπτυξιακό ορόσημο στη ζωή ενός παιδιού. Βοηθά στην ανάπτυξη των λεπτών κινητικών δεξιοτήτων, στο συντονισμό χεριών – ματιών και στη γνωστική ανάπτυξη.

Όταν ένα παιδί κρατά έναν μαρκαδόρο και τον μετακινεί σε μια επιφάνεια, αναπτύσσει κρίσιμες δεξιότητες. Οι μεγάλοι, απεριόριστοι χώροι των τοίχων και των επίπλων παρέχουν έναν μοναδικό καμβά για την εξάσκηση αυτών των δεξιοτήτων, χωρίς περιορισμούς από τα όρια του χαρτιού.

Η πρόκληση του απαγορευμένου

Υπάρχει μια αδιαμφισβήτητη συγκίνηση για τα παιδιά στο να κάνουν κάτι που είναι λίγο άτακτο. Η ζωγραφική σε τοίχους και έπιπλα εμπίπτει συχνά σε αυτήν την κατηγορία.

Η γοητεία του απαγορευμένου είναι ένα ισχυρό κίνητρο. Στο μυαλό τους, η πράξη του σχεδίου σε αυτές τις επιφάνειες συχνά είναι μια μορφή δοκιμής ορίων, ένα φυσικό μέρος της ενηλικίωσης όπου μαθαίνουν για τους κανόνες και τις συνέπειες.

Γιατί τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο και τα έπιπλα;

Αισθητηριακή εξερεύνηση

Το σχέδιο σε τοίχους και έπιπλα επιτρέπει στα παιδιά να χρησιμοποιούν ολόκληρο το σώμα τους, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τη σωματική τους ανάπτυξη. Η αισθητηριακή εμπειρία της μετακίνησης ενός μαρκαδόρου ή κηρομπογιάς σε διαφορετικές υφές, νιώθοντας την αντίσταση ενός τοίχου σε σύγκριση με το χαρτί, είναι συναρπαστική και εμπειρία για τα παιδιά.

Γιατί τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο και τα έπιπλα;

Μια αντανάκλαση του περιβάλλοντος 

Τα παιδιά συχνά μιμούνται αυτά που βλέπουν γύρω τους. Ένα σπίτι γεμάτο με τέχνη, χρώματα και δημιουργικά ερεθίσματα θα ενθαρρύνει φυσικά ένα παιδί να εκφραστεί με παρόμοιο τρόπο.

Αν βλέπουν μέλη της οικογένειας να συμμετέχουν σε δημιουργικές δραστηριότητες, είναι πιο πιθανό να επαναλάβουν αυτή τη συμπεριφορά με τον δικό τους μοναδικό τρόπο, ο οποίος μερικές φορές περιλαμβάνει σχέδιο σε τοίχους και έπιπλα.

Ενθάρρυνση της δημιουργικότητας

Αν και είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τους λόγους πίσω από αυτή τη συμπεριφορά, είναι εξίσου σημαντικό να διοχετεύσουμε αυτή τη δημιουργική ενέργεια θετικά.

Η ενθάρρυνση των παιδιών να ζωγραφίζουν σε καθορισμένους χώρους, το να τους παρέχουμε ό,τι χρειάζονται για να εκφραστούν σε συγκεκριμένα σημεία, ακόμα και αν αυτά αφορούν ορισμένα τμήματα του τοίχου, εξισορροπεί την ανάγκης τους για δημιουργική έκφραση με τα κατάλληλα όρια.

Καλλιεργώντας τον καθορισμό των ορίων

Η εκπαίδευση των παιδιών σχετικά με τα κατάλληλα μέρη και επιφάνειες για ζωγραφική είναι απαραίτητη. Έχει να κάνει με τη διδασκαλία του σεβασμού της ιδιοκτησίας, ενώ παράλληλα καλλιεργεί τα δημιουργικά τους ένστικτα.

Η δημιουργία συγκεκριμένων περιοχών για σχέδιο μπορεί να βοηθήσει στην κατεύθυνση των καλλιτεχνικών τους παρορμήσεων με πιο αποδεκτό τρόπο.

Καμβάς ζωγραφικής και μπλοκ 

Για να διοχετεύσετε περαιτέρω τις καλλιτεχνικές κλίσεις του παιδιού με εποικοδομητικό και λιγότερο “χαοτικό” τρόπο, η ενσωμάτωση καμβά ζωγραφικής και μπλοκ στο περιβάλλον παιχνιδιού του είναι εξαιρετικά ωφέλιμη.

Αυτά τα αξεσουάρ προσφέρουν ένα δομημένο αλλά και ευέλικτο χώρο έκφρασης. Επιτρέπουν στα παιδιά να πειραματιστούν με χρώματα και υφές χωρίς τη μονιμότητα των λεκέδων στους τοίχους.

Καμβάδες και μπλοκ ζωγραφικής μπορούν να τοποθετηθούν σε συγκεκριμένους χώρους, χαρακτηρίζοντάς τους ως «ασφαλείς ζώνες» για καλλιτεχνική εξερεύνηση.

Η κατανόηση του γιατί τα παιδιά ελκύονται να εκφράζονται στους τοίχους και τα έπιπλα είναι το κλειδί για την καλλιέργεια της ανάπτυξής τους διατηρώντας παράλληλα την αρμονία στο σπίτι.

Είναι μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στο να επιτρέπουμε την ελευθερία να εξερευνούν και να εκφράζονται και να τους διδάξουμε την αξία του σεβασμού και των ορίων.

Παρέχοντας κατάλληλες διεξόδους και κατανοώντας τις αναπτυξιακές τους ανάγκες, μπορούμε να καθοδηγήσουμε τα δημιουργικά ταξίδια των παιδιών τους σε θετικές κατευθύνσεις!

* Οποιαδήποτε πληροφορία παρέχεται σε αυτόν τον ιστότοπο, δίνεται μόνο ως συμβουλή και δεν πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη ως επαγγελματική ιατρική διάγνωση ή γνώμη. Σας συνιστούμε να συμβουλεύεστε πάντα τον παιδίατρό σας για ιατρικά θέματα.

Προτείνονται:

Δείτε επίσης:

Call Now Button