Η σημασία του παιχνιδιού για την ανάπτυξη του μωρού

Η σημασία του παιχνιδιού για την ανάπτυξη του μωρού

Τα παιχνίδια, και γενικότερα η έννοια του παιχνιδιού αποτελούν ουσιαστικό μέρος στη βρεφανάπτυξη, καθώς μέσω αυτών, τα μωρά εξερευνούν και αναπτύσσονται με πολλούς και διάφορους τρόπους. Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε σε μερικά από τα βασικότερα οφέλη του παιχνιδιού για το δικό σας μωράκι!

Γνωστική ανάπτυξη

Μέσω του παιχνιδιού, τα βρέφη μπορούν να ανακαλύψουν νέα πράγματα, να λύσουν προβλήματα και να αναπτύξουν τη μνήμη και τις νοητικές δεξιότητές τους. Τα βοηθά επίσης να κατανοήσουν την σχέση “αίτιο – αποτέλεσμα”, όπως επίσης να εξελίξουν την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων.

Τα γνωστικά ερεθίσματα που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, επιτρέπουν στα μωρά να σκέφτονται, να επεξεργάζονται και να αποθηκεύουν πληροφορίες. Επιπλέον, κατανοούν πιο εύκολα, έννοιες όπως το μέγεθος, το σχήμα, το χρώμα και την ταξινόμηση αντικειμένων.

Ωστόσο, από τα σημαντικότερα οφέλη του παιχνιδιού για τη γνωστική ανάπτυξη, είναι η βελτίωση της μνήμης  και της συγκέντρωσης, εφόδια που θα έχουν για μία ολόκληρη ζωή!

Φυσική ανάπτυξη

Το παιχνίδι αποτελεί σημαντικό παράγοντα και για τη σωματική ανάπτυξη του μωρού. Μέσω των παιχνιδιών που απαιτούν σωματική ενέργεια, τα μωράκια μαθαίνουν να χρησιμοποιούν τους μυς τους και βελτιώνουν την ικανότητα  συντονισμού των κινήσεών τους.

Δραστηριότητες όπως το μπουσούλημα, το τράβηγμα και το σπρώξιμο, βοηθούν στο να χτιστεί δύναμη και συντονισμός. Η σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση γερών οστών και μυών, καθώς και για την ανάπτυξη της ισορροπίας.

Τα βοηθά επίσης  να αναπτύξουν κινητικές δεξιότητες όπως το περπάτημα και το τρέξιμο, αλλά και δεξιότητες όπως το να πιάνουν και να χειρίζονται μικρά αντικείμενα. Όλα αυτά θα κάνουν το μωρό να νιώσει αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στις κινήσεις του.

Διέγερση των αισθήσεων

Μέσω της εξερεύνησης στο παιχνίδι, τα μωρά μπορούν να δουν, να ακούσουν, να αγγίξουν, να γευτούν και να μυρίσουν νέα πράγματα, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα και την αίσθηση της περιέργειάς τους.

Οι δραστηριότητες που περιέχουν αισθητηριακά ερεθίσματα, όπως το παιχνίδι με το νερό, τα ανάγλυφα παιχνίδια και τα μουσικά όργανα, αποτελούν εξαιρετικούς τρόπους για να αναπτύξει το μωρό τις αισθήσεις της αφής, της όσφρησης, της γεύσης, της όρασης και της ακοής. Έτσι, μαθαίνουν να επεξεργάζονται και να ερμηνεύουν τις αισθητηριακές τους πληροφορίες.

Συναισθηματική ανάπτυξη

Η σχέση παιχνιδιού και συναισθηματικής ανάπτυξης του μωρού, είναι η σχέση μέσα από την οποία ένα παιδί μαθαίνει να εκφράζει τα συναισθήματά του και αναπτύσσει τη συναισθηματική του νοημοσύνη. Μαθαίνει επίσης να κατανοεί και να ρυθμίζει τα συναισθήματά του, κάτι που βοηθά στην ανάπτυξη υγιών σχέσεων στο μέλλον. Δραστηριότητες όπως το παιχνίδι με κούκλες, το τραγούδι, ή η ανάγνωση παραμυθιών, συμβάλλουν στην ανάπτυξη όλων των παραπάνω.

Γλωσσική ανάπτυξη

Το παιχνίδι παίζει ζωτικό ρόλο στη γλωσσική ανάπτυξη του μωρού. Μέσω αυτού, μαθαίνει νέες λέξεις και φράσεις, κάτι που το βοηθά να επικοινωνεί αποτελεσματικά. Δραστηριότητες όπως η ομιλία (ακόμα και με απλές λεξούλες ή ήχους) ή το τραγούδι, βοηθά το μωράκι να αναπτυχθεί γλωσσικά. Επιπλέον, μέσω του παιχνιδιού, το μωρό αναπτύσσει την κατανόησή του για την έμμεση επικοινωνία, με εκφράσεις του προσώπου, χειρονομίες και τον τόνο της φωνής.

Κοινωνική ανάπτυξη

Μέσω του παιχνιδιού, το μωρό μαθαίνει να μοιράζεται, να συνεργάζεται και να αλληλεπιδρά. Μαθαίνει επίσης να κατανοεί τις προοπτικές των άλλων και αναπτύσσει τις κοινωνικές του δεξιότητες. Δραστηριότητες όπως το παιχνίδι με άλλα μωρά, ή μεγαλύτερα αδέλφια, είναι όλα εξαιρετικές γι’ αυτού του είδους την ανάπτυξη.

Επιπλέον, ο χρόνος που περνούν τα μωρά παίζοντας, τα βοηθά να κατανοήσουν την έννοια των κανόνων, κάτι που θα βοηθήσει στην μετέπειτα κοινωνική τους αλληλεπίδραση και ανάπτυξη σχέσεων. Τέλος, βοηθά στο να αρχίσουν να αναπτύσσουν την ενσυναίσθηση, κάτι που αποτελεί ουσιαστική πτυχή της κοινωνικής συνύπαρξης.

Τι παιχνίδι να πάρω στο μωρό μου;

Όταν επιλέγετε παιχνίδι για το μωρό σας, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη το αναπτυξιακό του στάδιο. Καθώς τα μωρά μεγαλώνουν και αναπτύσσονται, οι δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά τους στο παιχνίδι αλλάζουν, όπως και τα είδη των παιχνιδιών που είναι κατάλληλα για αυτά.

0-6 μηνών

Σε αυτό το στάδιο, τα μωρά αρχίζουν να χρησιμοποιούν τις βασικές αισθήσεις  (όραση, ακοή, αφή, γεύση). Παιχνίδια με έντονα χρώματα και υφές, όπως κουδουνίστρες, μασητικά και λούτρινα, είναι εξαιρετικά γι’ αυτό το στάδιο. Τα παιχνίδια αυτά θα βοηθήσουν στην τόνωση των παραπάνω αισθήσεων.

6-8 μηνών

Καθώς τα μωρά αρχίζουν να αναπτύσσουν την ικανότητα συντονισμού χεριών-ματιών, και να κατανοούν τη σχέση αιτίου και αποτελέσματος, παιχνίδια που συνδυάζουν αισθήσεις, όπως μικρές μπάλες, τουβλάκια ή παιχνίδια με εικόνες είναι ιδανικά. Το στάδιο αυτό είναι κατάλληλο για αισθητηριακό παιχνίδι, γι’ αυτό σιγουρευτείτε ότι το μωράκι σας έχει πρόσβαση σε παιχνίδια αντίστοιχου είδους.

8-18 μηνών

Τα κατάλληλα παιχνίδια για μωρά σε αυτήν την ηλικία περιλαμβάνουν μπλοκ, εύκολα παζλ, παιχνίδια στοίβαξης, τουβλάκια, και γενικά παιχνίδια που θα βάλουν το μωρό στη διαδικασία πιο “σύνθετης” σκέψης. Τα παιχνίδια μίμησης, όπως είδη κουζίνας, κούκλες, ή ειδικά κατασκευασμένα εργαλεία, θα βοηθήσουν στην εξάσκηση σε δραστηριότητες της καθημερινότητας. Μην ξεχνάτε ότι αυτή η περίοδος είναι ευαίσθητη για την ανάπτυξη του προφορικού λόγου και την εξερεύνηση της αίσθησης και της κίνησης. Τα μουσικά παιχνίδια (μουσικά όργανα σχεδιασμένα για παιδιά) είναι χρήσιμα κατά τη διάρκεια αυτής της αναπτυξιακής περιόδου, επιτρέποντας την ανακάλυψη διαφορετικών ήχων που παράγονται μέσω των δικών τους κινήσεων.

18-24 μηνών

Η εμφάνιση των λέξεων και η ανάπτυξη του προφορικού λόγου ξεκινά συνήθως σε αυτή την ηλικία*. Έτσι, όλα τα παιχνίδια ανάπτυξης λόγου και ομιλίας θα βοηθήσουν σημαντικά. Είναι χρήσιμο να δημιουργήσετε μια μικρή βιβλιοθήκη στο ύψος του παιδιού, ώστε να μπορεί να επιλέξει μόνο του τα βιβλία που θέλει να «διαβάσει» με βάση τις εικόνες. Αυτό είναι επίσης το αναπτυξιακό στάδιο, στο οποίο το παιδί αρχίζει να αναπτύσσει τον μυϊκό του συντονισμό και το ενδιαφέρον για το περιβάλλον του, τις ρουτίνες και τις αλληλεπιδράσεις της καθημερινής ζωής. Επομένως, παιχνίδια ρόλων όπως πάγκος σούπερ μάρκετ, βρύση νεροχύτη με πιάτα κ.α, θα το βοηθήσουν να αναπτύξει περαιτέρω τις παραπάνω ικανότητες.

*Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη ότι κάθε παιδί αναπτύσσεται με τον δικό του ρυθμό, και η ηλικία στην οποία ένα παιδί αρχίζει να μιλάει μπορεί να διαφέρει πολύ. Εάν έχετε ανησυχίες σχετικά με την ανάπτυξη της ομιλίας του παιδιού σας, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό για εξατομικευμένες συμβουλές.

Ο χρόνος που περνούν τα μωρά παίζοντας, δεν περιορίζεται απαραίτητα σε συγκεκριμένα παιχνίδια ή δραστηριότητες. Τα μωρά μπορούν επίσης να μάθουν και να αναπτυχθούν μέσα από καθημερινές δραστηριότητες, όπως το παιχνίδι με τα απλά αντικείμενα, ή την εξερεύνηση του χώρου.

Το κλειδί είναι να εξερευνούν, να ανακαλύπτουν και να μαθαίνουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Γι’ αυτό, είναι απαραίτητο όλα τα παιχνίδια, τα αντικείμενα αλλά και οι χώροι με τους οποίους μπορεί να έρθει σε επαφή το μωρό, να είναι κατάλληλοι για το ηλικιακό στάδιο που βρίσκεται, και ασφαλή για χρήση.

Το παιχνίδι είναι απαραίτητο όχι μόνο για τη διασκέδαση, αλλά και για τη προώθηση της γνωστικής, σωματικής, αισθητηριακής, συναισθηματικής, γλωσσικής και κοινωνικής ανάπτυξης.
Είναι καλό λοιπόν τα μωρά να έχουν πολλές ευκαιρίες για παιχνίδι έτσι ώστε να αναπτυχθούν διασκεδάζοντας!

η σημασια του παιχνιδιου 1
η σημασια του παιχνιδιου 2
η σημασια του παιχνιδιου 3
η σημασια του παιχνιδιου 4
η σημασια του παιχνιδιου 5
η σημασια του παιχνιδιου 6
η σημασια του παιχνιδιου 7

* Οποιαδήποτε πληροφορία παρέχεται σε αυτόν τον ιστότοπο, δίνεται μόνο ως συμβουλή και δεν πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη ως επαγγελματική ιατρική διάγνωση ή γνώμη. Σας συνιστούμε να συμβουλεύεστε πάντα τον παιδίατρό σας για ιατρικά θέματα.

Προτεινόμενα προϊόντα

Δείτε επίσης:

Call Now Button