Πώς να απασχολήσω το μωρό μου; | Δραστηριότητες & παιχνίδια για 0-24 μηνών

Πως να απασχολήσω το μωρό

Τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής ενός μωρού είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξή του. Ωστόσο, μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πώς να υποστηρίξουμε καλύτερα αυτή την κρίσιμη περίοδο ταχείας αλλαγής και μάθησης.

Ένας από τους πιο ευχάριστους και αποτελεσματικούς τρόπους είναι το παιχνίδι. Όταν προσαρμόζεται στο αναπτυξιακό στάδιο του μωρού σας, αποτελεί έναν κόσμο διασκέδασης, γεμάτο εκπαιδευτικές ευκαιρίες!

Για να σας βοηθήσουμε να πλοηγηθείτε σε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι, ακολουθεί ένας περιεκτικός οδηγός για την επιλογή των κατάλληλων παιχνιδιών που θα κρατήσουν το μωρό σας απασχολημένο, κάνοντας τον χρόνο του παιχνιδιού διασκεδαστικό και ωφέλιμο.

Δραστηριότητες & παιχνίδια για 0-24 μηνών

Τα αρχικά στάδια: 0-3 μηνών

Όταν ένα μωρό έρχεται στον κόσμο, ξεκινά το μεγάλο ταξίδι της ανακάλυψης. Οι αισθήσεις του είναι ο βασικός οδηγός που τα εισάγει σε νέες εμπειρίες και συναισθήματα καθημερινά. Οι πρώτοι τρεις μήνες είναι μια κρίσιμη περίοδος για την αισθητηριακή ανάπτυξη, ιδιαίτερα την όραση και την ακοή.

Σε αυτό το στάδιο, τα μωρά μπορούν να δουν χρώματα υψηλής αντίθεσης και να εστιάσουν σε αντικείμενα. Αυτή η ικανότητα κάνει τα παιχνίδια με έντονα χρώματα και σχέδια απίστευτα ελκυστικά.

Μια εξαιρετική επιλογή είναι οι κουδουνίστρες. Διαθέσιμες σε διάφορα σχέδια, προσφέρουν οπτική διέγερση με τα ζωηρά χρώματα και ακουστική διέγερση με τον απαλό ήχο που παράγουν όταν κινούνται.

Ο θόρυβος της κουδουνίστρας προσελκύει την προσοχή του μωρού αλλά και το ενθαρρύνει να γυρίσει το κεφάλι του προς τον ήχο, ενισχύοντας έτσι τη δύναμη και τον έλεγχο του λαιμού.

Τα μουσικά παιχνίδια είναι επίσης εξαιρετική πρόταση.

Οι απαλές μελωδίες και τα νανουρίσματα μπορούν να ηρεμήσουν το μωρό, να βοηθήσουν στη ρύθμιση των συναισθημάτων του και να τονώσουν την αίσθηση ακοής. Τα λούτρινα ζωάκια από διάφορες υφές εξυπηρετούν επίσης διττό σκοπό: προσφέρουν απτική διέγερση και συναισθηματική άνεση, αποτελώντας έναν απαλό φίλο για το μωρό σας!

Αγγίζω και εξερευνώ: 3-6 μηνών

Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει, αυξάνεται και η περιέργειά του. Στους τρεις μήνες, ο φυσικός συντονισμός του βελτιώνεται και αρχίζει να απλώνει το χέρι του και να αγγίζει τα συναρπαστικά αντικείμενα γύρω του! Αυτό το ορόσημο είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να εισαγάγετε περισσότερα διαδραστικά παιχνίδια που καλύπτουν τις αυξημένες κινητικές και αντιληπτικές του δεξιότητες.

Τα κρεμαστά παιχνίδια κούνιας, για παράδειγμα, ταιριάζουν τέλεια σε αυτό το στάδιο. Κρέμονται πάνω από τον χώρο παιχνιδιού του μωρού, το ενθαρρύνουν να απλώνει το χέρι για να τα πιάνει. Ομοίως, τα μαλακά παιχνίδια που παράγουν διαφορετικούς ήχους όταν πιέζονται ή ανακινούνται βοηθούν το μωρό σας να κατανοήσει τη σχέση αιτίου – αποτελέσματος.

Ανακαλύπτω: 6-9 μηνών

Γύρω στους έξι μήνες, η περιέργεια του μωρού σας εντείνεται. Τώρα όχι μόνο πιάνει τα αντικείμενα γύρω του αλλά θέλει να τα εξερευνά και με το στόμα του, εξαιτίας της οδοντοφυΐας. Γι΄ αυτή την αισθητηριακή εξερεύνηση βοηθούν παιχνίδια που μπορούν να αντέξουν τη συνεχή έντονη χρήση και ικανοποιούν την περιέργειά του.

Τα μασητικά, τα χαλάκια δραστηριοτήτων, οι φωλιές και τα γυμναστήρια για μωρά είναι ιδανικά. Γεμάτα με διαφορετικές υφές, χρώματα, ήχους και αντανακλάσεις, προσφέρουν μια πολυαισθητηριακή εμπειρία. Εξυπηρετούν τις αναπτυσσόμενες δεξιότητες του μωρού καθώς απλώνει το χέρι, κυλάει, κάθεται και τελικά μπουσουλάει!

Μωρό σε κίνηση: 9-12 μηνών

Από τους εννέα μήνες και μετά, το μωρό σας μπορεί να αρχίσει να μπουσουλάει, να στέκεται και πιθανώς να περπατά. Αυτή η αυξημένη κινητικότητα ανοίγει έναν νέο κόσμο παιχνιδιών που ενθαρρύνουν την κίνηση και την εξερεύνηση.

Τα διαδραστικά παιχνίδια με κουμπιά που πυροδοτούν φώτα ή ήχους αλλά και τα  παιχνίδια στοίβαξης ανταμείβουν με τον καλύτερο τρόπο την περιέργεια του μωρού και ασκούν τις κινητικές του δεξιότητες.

Άλμα Μάθησης: 12-18 μηνών

Μόλις το μωρό σας περάσει το όριο του ενός έτους, ο χρόνος παιχνιδιού του γίνεται  πιο περίπλοκος. Οι γνωστικές, σωματικές και κοινωνικές του δεξιότητες βελτιώνονται γρήγορα, ανοίγοντας το δρόμο για πιο σύνθετα παιχνίδια.

Τα απλά παζλ είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα σε αυτό το στάδιο καθώς ενθαρρύνουν την επίλυση προβλημάτων και τον συντονισμό κινήσεων. Τα μουσικά όργανα, όπως τα τύμπανα, τα ξυλόφωνα ή οι μαράκες, αφήνουν το μωρό σας να πειραματιστεί με τον ήχο, το ρυθμό και τη μουσική, καλλιεργώντας τη δημιουργική του πλευρά!

Παιχνίδι ρόλων και μίμηση: 18-24 μηνών

Καθώς το μωρό σας εξελίσσεται σε νήπιο, το παιχνίδι του αρχίζει να αντικατοπτρίζει τις παρατηρήσεις για τον κόσμο γύρω του. Η μίμηση της συμπεριφοράς των ενηλίκων γίνεται σημαντικό μέρος του παιχνιδιού, βοηθώντας το να κατανοήσει τους κοινωνικούς ρόλους και κανόνες. Αυτή η περίοδος απαιτεί παιχνίδια που υποστηρίζουν το παιχνίδι προσποίησης και τροφοδοτούν την αυξανόμενη φαντασία.

Παιδικά τηλέφωνα, σετ κουζίνας, βρεφικά εργαλεία ή κούκλες είναι πολύ καλές επιλογές. Επιτρέπουν στο νήπιό σας να διαμορφώσει σενάρια, είτε πρόκειται για παράδειγμα να μαγειρέψει το δείπνο είτε να μαστορέψει. Αυτά τα ευφάνταστα παιχνίδια ενισχύουν τη δημιουργικότητά και την κοινωνική κατανόηση, αποδεικνύοντας ότι το παιχνίδι μπορεί πράγματι να είναι η γέφυρα μεταξύ διασκέδασης και μάθησης.

Η επιλογή των κατάλληλων παιχνιδιών για το μωρό σας στα διαφορετικά στάδια ανάπτυξής του θα εμπλουτίσει τον χρόνο παιχνιδιού, καθιστώντας το πηγή διασκέδασης, μάθησης και ανάπτυξης. Ακολουθώντας τον παραπάνω οδηγό, μπορείτε να υποστηρίξετε την ανάπτυξη του μέσω της δύναμης του παιχνιδιού, διασφαλίζοντας ότι θα αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητές του. Καλό παιχνίδι!

Στο superbaby.gr έχοντας πάντα ως γνώμονα τη φροντίδα του παιδιού και τη διευκόλυνση των γονέων, δημιουργήσαμε την παρακάτω λίστα με παιδικά παιχνίδια που θα κάνουν τις δραστηριότητες με το μωράκι σας πιο διασκεδαστικές!

Για οποιαδήποτε απορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!

Προτεινόμενα προϊόντα

Δείτε επίσης:

* Οποιαδήποτε πληροφορία παρέχεται σε αυτόν τον ιστότοπο, δίνεται μόνο ως συμβουλή και δεν πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη ως επαγγελματική ιατρική διάγνωση ή γνώμη. Σας συνιστούμε να συμβουλεύεστε πάντα τον παιδίατρό σας για ιατρικά θέματα.

Call Now Button