Μέχρι ποια ηλικία χρειάζεται καθισματάκι αυτοκινήτου;

Mexri-pote-xreiazetai-to-kathismataki-autokinhtou-COVER[1]

Η ασφάλεια του παιδιού είναι πάντα πρωταρχικό μέλημα, ειδικά όταν ταξιδεύουμε με το αυτοκίνητο.

Ένα από τα βασικά στοιχεία αυτής της ασφάλειας αποτελεί το να χρησιμοποιούμε παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου.

Στην Ευρώπη, αυστηροί κανονισμοί υπαγορεύουν τη χρήση καθισμάτων αυτοκινήτου για παιδιά έως μια ορισμένη ηλικία, ύψος και βάρος.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε αυτούς τους κανονισμούς, εξηγώντας όχι μόνο τις νομικές απαιτήσεις αλλά και το σκεπτικό πίσω από αυτές, προσφέροντας συμβουλές για την επιλογή του σωστού καθίσματος αυτοκινήτου!

Ηλικία

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία ορίζει ότι τα παιδιά πρέπει να χρησιμοποιούν ειδικά καθίσματα αυτοκινήτου μέχρι να συμπληρώσουν την ηλικία των 12 ετών.

Αυτός ο νόμος υπογραμμίζει τη σημασία της παροχής πρόσθετης προστασίας για τα παιδιά που είναι πιο ευάλωτα σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος.

Ωστόσο, ο κανονισμός δεν σταματά στην ηλικία. Λαμβάνει επίσης υπόψη το ύψος και το βάρος του παιδιού, αναγνωρίζοντας ότι τα παιδιά μεγαλώνουν με διαφορετικούς ρυθμούς.

Μέχρι ποια ηλικία χρειάζεται καθισματάκι αυτοκινήτου__Carousel-02

Ύψος και βάρος

Μέχρι ποια ηλικία χρειάζεται καθισματάκι αυτοκινήτου__Carousel-03

Εκτός από την ηλικία, τα κριτήρια για τη διακοπή της χρήσης καθίσματος αυτοκινήτου περιλαμβάνουν το ύψος και το βάρος του παιδιού.

Ένα παιδί πρέπει να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το κάθισμα αυτοκινήτου μέχρι να ξεπεράσει τα 150 cm σε ύψος και να ζυγίσει περισσότερο από 36 kg.

Αυτό το διπλό κριτήριο διασφαλίζει ότι τα παιδιά που μπορεί να είναι μεγαλύτερα ηλικιακά αλλά μικρότερα σε ανάστημα, εξακολουθούν να λαμβάνουν την απαραίτητη προστασία ενώ ταξιδεύουν με αυτοκίνητο.

Προτεραιότητα η ασφάλεια

Η φιλοσοφία πίσω από αυτούς τους κανονισμούς είναι η ασφάλεια και η προστασία των παιδιών.

Σε περίπτωση ατυχήματος, ένα σωστά χρησιμοποιημένο κάθισμα αυτοκινήτου μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο τραυματισμού.

Αυτό το πρόσθετο επίπεδο προστασίας είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς τα τυπικά χαρακτηριστικά ασφαλείας αυτοκινήτου σχεδιάζονται συνήθως με γνώμονα τους ενήλικες και όχι τα παιδιά.

Μέχρι ποια ηλικία χρειάζεται καθισματάκι αυτοκινήτου__Carousel-04

Πώς επιλέγουμε κάθισμα αυτοκινήτου;

Μέχρι ποια ηλικία χρειάζεται καθισματάκι αυτοκινήτου__Carousel-05

Κατά την επιλογή καθίσματος αυτοκινήτου είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι όχι μόνο πληροί τις νομικές απαιτήσεις αλλά και ότι είναι κατάλληλο για το ύψος, το βάρος και την ηλικία του παιδιού σας.

Τα πρότυπα και οι προδιαγραφές ασφαλείας ποικίλλουν, επομένως η επιλογή ενός καθίσματος αυτοκινήτου που πληροί αυτά και είναι συμβατό με το όχημά σας είναι το κλειδί.

Δείτε επίσης:
Πώς να επιλέξουμε το καλύτερο κάθισμα αυτοκινήτου;

Μετάβαση σε κάθισμα αυτοκινήτου Booster

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και φτάνουν στο σημείο όπου μπορεί να μην χρειάζονται ένα κλασικό κάθισμα αυτοκινήτου, είναι καιρός να σκεφτείτε να μεταβείτε σε ένα booster κάθισμα.

Τα καθίσματα booster είναι σχεδιασμένα για παιδιά που έχουν ξεπεράσει τα όρια του καθίσματος αυτοκινήτου, αλλά είναι ακόμα πολύ μικρά για να χρησιμοποιήσουν ζώνη ασφαλείας ενηλίκων.

Αυτά τα καθίσματα “ενισχύουν” το παιδί, έτσι ώστε η ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου να εφαρμόζει σωστά στον ώμο και την αγκαλιά του, εξασφαλίζοντας μέγιστη ασφάλεια.

Συνήθως είναι κατάλληλα για παιδιά που είναι τουλάχιστον τεσσάρων ετών και ζυγίζουν πάνω από 15 κιλά . Ωστόσο, ο πιο κρίσιμος παράγοντας δεν είναι μόνο η ηλικία ή το βάρος, αλλά αν το ύψος του παιδιού επιτρέπει στη ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου να βρίσκεται στον ώμο και στο στήθος το πιέζει στο λαιμό.

Μετάβαση σε ζώνη ασφαλείας

Μόλις το παιδί ξεπεράσει τις απαιτήσεις ηλικίας, ύψους και βάρους για ένα κάθισμα αυτοκινήτου, μπορεί να μεταβεί στη χρήση της τυπικής ζώνης ασφαλείας του αυτοκινήτου.

Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι η ζώνη ασφαλείας εφαρμόζει σωστά: η ζώνη στη μέση πρέπει να εφαρμόζει σφιχτά στους μηρούς, όχι στο στομάχι και η ζώνη ώμου πρέπει να απλώνεται στον ώμο και στο στήθος, και όχι στο λαιμό ή στο πρόσωπο.

Συμβουλές εγκατάστασης καθίσματος αυτοκινήτου

Η σωστή εγκατάσταση και χρήση των καθισμάτων αυτοκινήτου είναι εξίσου σημαντική με την επιλογή. Να ανατρέχετε πάντα στο εγχειρίδιο του καθίσματός σας για οδηγίες. Βεβαιωθείτε ότι το κάθισμα είναι καλά στερεωμένο και ότι το παιδί σας είναι δεμένο σωστά, με τη ζώνη να εφαρμόζει καλά στο σώμα του.

Ελέγχοντας τακτικά την εφαρμογή του καθίσματος αυτοκινήτου

Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, ελέγχετε τακτικά ότι το κάθισμα αυτοκινήτου εξακολουθεί να του ταιριάζει σωστά. Προσαρμόστε τις ρυθμίσεις της ζώνης και του καθίσματος όπως απαιτείται.

Εάν το παιδί σας έχει ξεπεράσει το κάθισμα ως προς το ύψος ή το βάρος πριν από το όριο ηλικίας, ήρθε η ώρα είτε να προσαρμόσετε το ήδη υπάρχον αν αυτό είναι δυνατό, είτε να μεταβείτε σε ένα κατάλληλο κάθισμα για το μέγεθός του.

Η χρήση καθίσματος αυτοκινήτου για παιδιά είναι απαραίτητο στοιχείο για την οδική ασφάλεια.

Με την κατανόηση και την τήρηση των κανονισμών, την επιλογή του σωστού καθίσματος αυτοκινήτου και τη διασφάλιση της σωστής εγκατάστασης και χρήσης, οι γονείς και οι κηδεμόνες μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ασφάλεια των μικρών επιβατών!

* Οποιαδήποτε πληροφορία παρέχεται σε αυτόν τον ιστότοπο, δίνεται μόνο ως συμβουλή και δεν πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη ως επαγγελματική ιατρική διάγνωση ή γνώμη. Σας συνιστούμε να συμβουλεύεστε πάντα τον παιδίατρό σας για ιατρικά θέματα.

Προτείνονται:

Δείτε επίσης:

Call Now Button