Το μωρό μου δεν κάθεται στο κάθισμα αυτοκινήτου | Τι να κάνω;

Το μωρό μου δεν κάθεται στο κάθισμα αυτοκινήτου | Τι να κάνω;

Μια συχνή πρόκληση που αντιμετωπίζουν πολλοί γονείς είναι η εξής: Το μωρό αρνείται να καθίσει στο καθισματάκι αυτοκινήτου. Παρακάτω θα δούμε διάφορους λόγους για τους οποίους το μωρό σας μπορεί να μη θέλει να χρησιμοποιήσει το κάθισμα αυτοκινήτου και θα δώσουμε χρήσιμες συμβουλές που θα κάνουν τις βόλτες και τα ταξίδια πολύ πιο εύκολα για όλους!

Γιατί το μωρό δεν κάθεται στο καθισματάκι αυτοκινήτου;

 • Δεν είναι άνετο
  Το μωρό σας μπορεί να αισθάνεται ενόχληση επειδή το κάθισμα αυτοκινήτου δεν είναι σωστά ρυθμισμένο, οι ιμάντες πολύ σφιχτοί ή τα υφάσματα πολύ σκληρά.

 • Φόβος ή άγχος
  Το αυτοκίνητο αποτελεί για πολλά μωρά ένα νέο περιβάλλον το οποίο μπορεί να τα κάνει να φοβούνται  με αποτέλεσμα να μη θέλουν να καθίσουν στο καθισματάκι του αυτοκινήτου.

 • Χαρακτήρας
  Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μερικά μωρά εκδηλώνουν με πιο έντονο τρόπο τις  προτιμήσεις τους, ενώ άλλα είναι πιο υπομονετικά σε αλλαγές και νέες καταστάσεις, όπως το να κάθονται στο καθισματάκι αυτοκινήτου.

 • Πείνα, κούραση ή αδιαθεσία
  Ένα πεινασμένο, κουρασμένο ή αδιάθετο μωρό, όπως είναι λογικό είναι πολύ πιθανό να αντισταθεί στο κάθισμα αυτοκινήτου.

Πώς να εξασφαλίσετε ότι το μωρό είναι άνετο στο καθισματάκι αυτοκινήτου

 • Επιλέξτε το σωστό κάθισμα
  Επιλέξτε ένα κάθισμα αυτοκινήτου που είναι κατάλληλο για την ηλικία, το βάρος και το ύψος του παιδιού σας. Διαβάστε τις οδηγίες του κατασκευαστή, συμβουλευτείτε τις κριτικές αλλά και οδηγούς αγοράς.

Τα 5 καλύτερα καθίσματα αυτοκινήτου 0-36 κιλά Isofix

 • Ρυθμίστε το κατάλληλα
  Βεβαιωθείτε ότι το κάθισμα αυτοκινήτου έχει τοποθετηθεί σωστά όπως επίσης και οι ιμάντες. Οι ιμάντες πρέπει να δένουν επαρκώς αλλά όχι πολύ σφιχτά. Η ζώνη δεν πρέπει να είναι “στριμμένη” και δεν θα πρέπει να υπάρχει περισσότερο από ένα δάχτυλο απόσταση μεταξύ των ιμάντων και του σώματος του μωρού σας.

 • Επαρκής επένδυση
  Βεβαιωθείτε ότι το κάθισμα αυτοκινήτου έχει αρκετή επένδυση για να είναι το μωρό σας άνετο. Είναι επίσης σημαντικό τόσο τα εξωτερικά υφάσματα, όσο και τα υλικά που χρησιμοποιούνται στο εσωτερικό να είναι φιλικά προς την επιδερμίδα του.
 • Σταδιακή εισαγωγή
  Εισάγετε το κάθισμα αυτοκινήτου σταδιακά. Ξεκινήστε τοποθετώντας το σε ένα οικείο για το μωρό περιβάλλον, όπως το σαλόνι, και αφήστε το μωρό σας να το εξερευνήσει. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε το μωρό σας στο κάθισμα ενώ το αυτοκίνητο δεν είναι εν κινήσει ώστε να συνηθίσει την αίσθησή του.
 • Δημιουργήστε θετικούς συσχετισμούς
  Συνδυάστε το κάθισμα αυτοκινήτου με ευχάριστα πράγματα για το μωρό, όπως να λέτε τραγουδάκια, παραμύθια ή να παίζετε κάποιο παιχνίδι. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί σας να δημιουργήσει θετικές αναμνήσεις και συσχετισμούς με το καθισματάκι.
 • Έχετε υπομονή
  Μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να συνηθίσει το μωρό σας το καθισματάκι αυτοκινήτου. Να είστε συνεπείς στις προσπάθειές σας και να θυμάστε ότι η υπομονή είναι το κλειδί.

Πώς να αντιμετωπίσετε το φόβο για το κάθισμα αυτοκινήτου

Προσφέρετε επιβεβαίωση

Εάν το μωρό σας φαίνεται φοβισμένο ή ανήσυχο, μιλήστε του ήρεμα διατηρώντας οπτική επαφή έτσι ώστε να νιώσει ασφάλεια.

Το μωρό μου δεν κάθεται στο κάθισμα αυτοκινήτου | Τι να κάνω;

Βεβαιωθείτε ότι είναι ξεκούραστο και δεν πεινάει

Προσπαθήστε να βάζετε το μωρό σας στο κάθισμα αυτοκινήτου όταν δε νυστάζει και είναι ταϊσμένο έτσι ώστε να είναι πιο ευδιάθετο και ήρεμο.

Το μωρό μου δεν κάθεται στο κάθισμα αυτοκινήτου | Τι να κάνω;

Αυξήστε σταδιακά τη χρήση

Εάν το μωρό σας είναι ανήσυχο, κάντε σύντομες διαδρομές με το αυτοκίνητο, αυξάνοντας σταδιακά τη διάρκεια των ταξιδιών καθώς θα αισθάνεται πιο άνετα με το καθισματάκι αυτοκινήτου.

Το μωρό μου δεν κάθεται στο κάθισμα αυτοκινήτου | Τι να κάνω;

Βάλτε χαλαρωτική μουσική

Η χαλαρωτική μουσική στο αυτοκίνητο βοηθά στη δημιουργία ενός χαλαρωτικού περιβάλλοντος που ηρεμεί το μωρό και κάνει την εμπειρία του πιο ευχάριστη.

Το μωρό μου δεν κάθεται στο κάθισμα αυτοκινήτου | Τι να κάνω;

Χρησιμοποιήστε παιχνίδια

Πάρτε μαζί σας κατάλληλα για την ηλικία του μωρού παιχνίδια ώστε να μπορεί να παίζει ενώ βρίσκεται στο κάθισμα αυτοκινήτου. Τα βρεφικά παιχνίδια χρησιμεύουν επίσης για την απόσπαση της προσοχής του εάν είναι αρχικά ανήσυχο.

Το μωρό μου δεν κάθεται στο κάθισμα αυτοκινήτου | Τι να κάνω;

Τοποθετήστε βρεφικό καθρέφτη αυτοκινήτου

Ο αμβλυγώνιος βρεφικός καθρέφτης αυτοκινήτου σας επιτρέπει να επιβλέπετε ανά πάσα στιγμή το μωράκι ενώ βρίσκεται στο καθισματάκι αυτοκινήτου. Τοποθετείται εύκολα στο προσκέφαλο απέναντι από το μωράκι και σας προσφέρει ευρεία γωνία θέασης.

Το μωρό μου δεν κάθεται στο κάθισμα αυτοκινήτου | Τι να κάνω;

Το να διασφαλίσετε ότι το μωρό σας είναι άνετο στο καθισματάκι αυτοκινήτου είναι εξαιρετικά σημαντικό για κάθε βόλτα ή εκδρομή σας.

Κατανοώντας τους λόγους για τους οποίους μπορεί να αρνείται να καθίσει και ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές μπορείτε να κάνετε το ταξίδι ασφαλέστερο και πιο ευχάριστο για όλη την οικογένεια!

* Οποιαδήποτε πληροφορία παρέχεται σε αυτόν τον ιστότοπο, δίνεται μόνο ως συμβουλή και δεν πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη ως επαγγελματική ιατρική διάγνωση ή γνώμη. Σας συνιστούμε να συμβουλεύεστε πάντα τον παιδίατρό σας για ιατρικά θέματα.

Προτείνονται:

Δείτε επίσης:

Call Now Button