Πότε γυρνάμε το καθισματάκι αυτοκινήτου μπροστά;

Πότε γυρνάμε το καθισματάκι αυτοκινήτου μπροστά;

Το να είσαι γονιός, εκτός από τις αμέτρητες στιγμές ευτυχίας, σημαίνει ότι μπαίνεις σε έναν κόσμο γεμάτο με νέες ευθύνες και αμέτρητες ερωτήσεις.

Μία ερώτηση που συχνά απασχολεί τους γονείς σχετίζεται με την οδική ασφάλεια του παιδιού και είναι η εξής: “Πότε μπορώ να γυρίσω το κάθισμα  αυτοκινήτου μπροστά;”  

Φαίνεται σαν μια αρκετά απλή ερώτηση, αλλά η απάντηση είναι πολύπλευρη. Περιλαμβάνει νομικούς κανονισμούς, αναπτυξιακά ορόσημα και πάνω απ’ όλα την ασφάλεια του παιδιού σας.

Νομοθεσία

Πότε γυρνάμε το καθισματάκι αυτοκινήτου μπροστά;

Αρχικά, είναι σημαντικό να γνωρίζετε την ισχύουσα νομοθεσία σχετικά με τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου. Αυτή λοιπόν ορίζει πως τα παιδιά από την ημέρα που γεννιούνται μέχρι να φτάσουν τα 12 έτη πρέπει να κάθονται σε παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου. Σε διαφορετική περίπτωση επιβάλλεται πρόστιμο 350 € και απευθείας  αναστολή της άδειας οδήγησης για 60 ημέρες.

Γιατί ισχύει αυτό;

Τα μωρά έχουν ασθενέστερους μύες του αυχένα, γεγονός που τα καθιστά επιρρεπή σε πιο σοβαρούς τραυματισμούς σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος. Το κάθισμα αυτοκινήτου που κοιτάει προς τα πίσω παρέχει πιο ολοκληρωμένη υποστήριξη για το κεφάλι, το λαιμό και τη σπονδυλική στήλη.

Κατανέμει τη δύναμη
που ασκείται κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης σε ολόκληρο το σώμα, μειώνοντας έτσι σημαντικά τον κίνδυνο τραυματισμού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί ειδικοί συνιστούν να κρατάτε το παιδί σας στραμμένο προς τα πίσω για όσο το δυνατόν περισσότερο, ανεξάρτητα από τις ελάχιστες απαιτήσεις ηλικίας.

Πότε γυρνάμε το παιδικό κάθισμα μπροστά;

Μόλις το παιδί σας φτάσει τα όρια ύψους και βάρους που καθορίζονται για το κάθισμα αυτοκινήτου που βλέπει προς τα πίσω, ίσως είναι καιρός να σκεφτείτε να κάνετε την αλλαγή.

Ωστόσο, αυτοί δεν είναι οι μόνοι δείκτες. Το παιδί σας είναι άνετο; Μπορεί να κάτσει σε θέση με στραμμένη προς τα εμπρός χωρίς να γέρνει μπροστά;

Αυτές είναι ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε πιο πριν. Κάθε κάθισμα αυτοκινήτου έχει το δικό του σύνολο προδιαγραφών και θα πρέπει να μελετήσετε προσεκτικά πριν λάβετε οποιαδήποτε απόφαση.

Πώς να επιλέξουμε το καλύτερο κάθισμα αυτοκινήτου

Πότε γυρνάμε το καθισματάκι αυτοκινήτου μπροστά;

Πότε χρησιμοποιούμε booster;

Τα καθίσματα αυτοκινήτου booster  ανυψώνουν το παιδί σε ένα επίπεδο όπου οι υπάρχουσες ζώνες του αυτοκινήτου μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια. Κατάλληλα για παιδιά 22-36 κιλών, αυτά τα καθίσματα τοποθετούνται  αποτελεσματικά το σύστημα ζωνών ασφαλείας ενηλίκων για εύκολη χρήση.

Αυτό βοηθά στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου τραυματισμού σε περίπτωση σύγκρουσης. Προσαρμόζοντας αποτελεσματικά το σύστημα ζωνών, τα booster καθίσματα αποτελούν κρίσιμο βήμα στο ταξίδι του παιδιού σας προς τη χρήση της ζώνης ασφαλείας

Τώρα γνωρίζετε πως η απάντηση στο πότε μπορείτε να γυρίσετε το καθισματάκι αυτοκινήτου μπροστά βρίσκεται σε μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση νομικών και  αναπτυξιακών παραγόντων.

Να δίνετε πάντα προτεραιότητα στην ασφάλεια, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να κρατάτε το παιδί σας στραμμένο προς τα πίσω περισσότερο από ό,τι είχατε αρχικά προγραμματίσει.

Καλές βόλτες!

* Οποιαδήποτε πληροφορία παρέχεται σε αυτόν τον ιστότοπο, δίνεται μόνο ως συμβουλή και δεν πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη ως επαγγελματική ιατρική διάγνωση ή γνώμη. Σας συνιστούμε να συμβουλεύεστε πάντα τον παιδίατρό σας για ιατρικά θέματα.

Προτείνονται:

Δείτε επίσης:

Call Now Button