Γιατί το μωρό δεν παίζει με τα παιχνίδια του;

Giati-to-mwro-den-paizei-me-ta-paixnidia-tou-COVER

Τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού είναι θεμελιώδη για τη διαμόρφωση της γνωστικής, συναισθηματικής και σωματικής του ανάπτυξης.

Τα βρεφικά παιχνίδια παίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτό το αναπτυξιακό ταξίδι.

Διεγείρουν τη φαντασία, ενθαρρύνουν τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και χτίζουν κινητικές δεξιότητες. Ωστόσο, κάθε μωρό δεν δείχνει το ίδιο ενδιαφέρον για τα παιχνίδια του. 

Εάν έχετε παρατηρήσει το μωρό σας να δείχνει ελάχιστο έως καθόλου ενδιαφέρον για τα παιχνίδια, είναι φυσικό να αναρωτιέστε γιατί συμβαίνει αυτό.

Αναπτυξιακό στάδιο

Πρώτα και κύρια, η αναπτυξιακή ετοιμότητα παίζει καθοριστικό ρόλο στο εάν ένα μωρό δείχνει ενδιαφέρον για τα παιχνίδια.

Στους πρώτους μήνες της ζωής του, η όραση και οι κινητικές δεξιότητες του μωρού εξακολουθούν να αναπτύσσονται.

Ο κόσμος τους περιστρέφεται γύρω από τον ύπνο, τη διατροφή και την προσαρμογή στις αισθητηριακές εισροές του νέου τους περιβάλλοντος.

Τα παιχνίδια, σε αυτή τη φάση, μπορεί να μην τραβούν το ενδιαφέρον τους, καθώς δεν έχουν ακόμη αναπτύξει τις απαραίτητες δεξιότητες για να αλληλεπιδράσουν μαζί τους.

Καθώς μεγαλώνουν, η ετοιμότητά και το ενδιαφέρον τους για τα παιχνίδια εξελίσσεται.

Ο ρόλος των προτιμήσεων

Τα μωρά, όπως και οι ενήλικες, έχουν προτιμήσεις. Αυτές οι προτιμήσεις επεκτείνονται στους τύπους ερεθισμάτων που βρίσκουν ελκυστικά.

Μερικά μωρά ελκύονται από παιχνίδια με έντονα χρώματα και έντονα μοτίβα, τα οποία είναι πιο εύκολο για αυτά να δουν.

Άλλα μπορεί να προτιμούν αντικείμενα με διαφορετική υφή ή παιχνίδια που κάνουν ήχους.

Εάν ένα παιχνίδι δεν ευθυγραμμίζεται με τις προτιμήσεις του μωρού, θα του φαίνεται αδιάφορο.

Η παρατήρηση των αντιδράσεων του μωρού σας σε διαφορετικά ερεθίσματα μπορεί να προσφέρει ενδείξεις για τις αισθητηριακές προτιμήσεις του.

Υπερδιέγερση

Συχνά, στην προσπάθειά μας να προσφέρουμε εμπλουτισμένες εμπειρίες στο μωρό, εισάγουμε μια πληθώρα παιχνιδιών στο περιβάλλον του.

Ωστόσο, αυτή η αφθονία επιλογών μπορεί να οδηγήσει σε υπερδιέγερση. Τα μωρά επεξεργάζονται τις πληροφορίες διαφορετικά από τα μεγαλύτερα παιδιά και τους ενήλικες.

Πάρα πολλά ερεθίσματα μπορούν να τα κατακλύσουν, με αποτέλεσμα να αποσπάσουν εντελώς την προσοχή τους από τα παιχνίδια. 

Γιατί το μωρό δεν παίζει με τα παιχνίδια του;

Η αξία του διαδραστικού παιχνιδιού

Το δομημένο παιχνίδι που περιλαμβάνει διαδραστικές συνεδρίες παιχνιδιού με το μωρό σας, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την αξία των παιχνιδιών.

Η επίδειξη του τρόπου λειτουργίας ενός παιχνιδιού ή η χρήση του για να εμπλακεί ενεργά, μπορεί να μετατρέψει ένα φαινομενικά αδιάφορο αντικείμενο σε πηγή χαράς και μάθησης για το μωρό σας.

Γιατί το μωρό δεν παίζει με τα παιχνίδια του;

Επιλέγοντας τα κατάλληλα παιχνίδια

Κατά την επιλογή παιχνιδιών, είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη η καταλληλότητα της ηλικίας.

Τα παιχνίδια που έχουν σχεδιαστεί για την ηλικιακή ομάδα του μωρού σας είναι πιο πιθανό να ικανοποιήσουν τις αναπτυξιακές ανάγκες και την ασφάλειά του.

Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να λάβετε υπόψη τη μακροζωία ενός παιχνιδιού.

Μερικά παιχνίδια έχουν σχεδιαστεί για να μεγαλώνουν μαζί με το παιδί σας, προσαρμόζονται στα αναπτυξιακά του στάδια και προσφέρουν νέους τρόπους παιχνιδιού.

Τι παιχνίδι να πάρω στο παιδί μου; Τα καλύτερα παιχνίδια

Η αλληλεπίδραση του μωρού με τα παιχνίδια του μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες, όπως το αναπτυξιακό στάδιο, οι προσωπικές προτιμήσεις και η πιθανή υπερδιέγερση από πάρα πολλά ερεθίσματα.

Παρατηρώντας προσεκτικά τις αντιδράσεις του μωρού και προσαρμόζοντας το περιβάλλον του, μπορείτε να βοηθήσετε στο να κάνετε τα παιχνίδια ελκυστικά και χρήσιμα για την ανάπτυξή του!

* Οποιαδήποτε πληροφορία παρέχεται σε αυτόν τον ιστότοπο, δίνεται μόνο ως συμβουλή και δεν πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη ως επαγγελματική ιατρική διάγνωση ή γνώμη. Σας συνιστούμε να συμβουλεύεστε πάντα τον παιδίατρό σας για ιατρικά θέματα.

Προτείνονται:

Δείτε επίσης:

Call Now Button