Τι παιχνίδι να πάρω στο παιδί μου; Τα καλύτερα παιχνίδια

Τι παιχνίδι να πάρω στο παιδί μου;

Η σχέση του παιδιού με το παιχνίδι, είναι μια σχέση αναγκαίας συνύπαρξης. Τα παιχνίδια βοηθούν το παιδί να αναπτύξει τις πνευματικές και σωματικές του δεξιότητες, να καλλιεργήσει τη φαντασία του, και να διαμορφώσει την προσωπικότητά του. Σύμφωνα με ψυχολόγους, το παιχνίδι συμβάλλει στην υγιή κοινωνική, σωματική, συναισθηματική και ψυχική ανάπτυξη των παιδιών.


Από τη νηπιακή έως και την εφηβική ηλικία, τα παιδιά έχουν την ανάγκη να εξωτερικεύουν πτυχές της φαντασίας τους μέσω των παιχνιδιών. Γι’ αυτό, δεν είναι μόνο απαραίτητο να έρχονται σε επαφή με παιχνίδια, αλλά να αλληλεπιδρούν και με αυτά που ταιριάζουν στο ηλικιακό και αναπτυξιακό τους φάσμα.


Σε αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσουμε να επιλέξετε το κατάλληλο είδος παιχνιδιού, προτείνοντάς σας παιχνίδια ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, έτσι ώστε το δώρο που θα λάβει, να του χαρίσει ατελείωτες στιγμές διασκέδασης και χαράς!

Ηλικίες

Παιχνίδια για 0-1 έτος

Κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής του, το μωράκι αντιλαμβάνεται τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος μέσω των βασικών του αισθήσεων (όραση, ακοή, αφή και γεύση).
Ωστόσο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το βρέφος παρουσιάζει ραγδαία ψυχοκινητική εξέλιξη μήνα-μήνα, γι’ αυτό και τα παιχνίδια με τα οποία θα έρχεται σε επαφή θα πρέπει να είναι τα αντίστοιχα. 

Παιχνίδια για 0-6 μηνών

Τα μωράκια σε αυτή την ηλικία γοητεύονται από απλές “εικόνες”, κατά προτίμηση ασπρόμαυρες, μιάς και η όρασή τους δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί αρκετά. Επιπλέον κατάλληλοι είναι και οι ήχοι και οι κινήσεις. Επομένως  παιχνίδια όπως βιβλία για ανάγνωση (ώστε να ακούει τη φωνή σας), μόμπιλε/ γυμναστήρια με κρεμαστά παιχνίδια, κουδουνίστρες, μασητικά, και γενικότερα μαλακά παιχνίδια τα οποία μπορεί να πιέσει και να τραβήξει είναι ιδανικά.

Παιχνίδια για 6-8 μηνών

Σε αυτή την ηλικία τα βρέφη αναπτύσσουν την ικανότητα συντονισμού των χεριών τους, και αντιλαμβάνονται καλύτερα τη σχέση: “αίτιο-αποτέλεσμα”. Τα βρέφη ξεκινούν να ανακαλύπτουν τον κόσμο γύρω τους μέσα από υφές, σχήματα, γεύσεις. Σε αυτή την ηλικία ξεκινάει το ταξίδι του μωρού στις στερεές τροφές. Είναι μία ευκαιρία για αισθητηριακό παιχνίδι, γι’ αυτό σιγουρευτείτε ότι έχετε προμηθευτεί όλα τα απαραίτητα (κουταλάκια, πιατάκια, ποτηράκια, σαλιάρες κ.ά) που θα βοηθήσουν τη διαδικασία να συνδυαστεί με παιχνίδι αισθήσεων.
Είναι η κατάλληλη ηλικία για να έρθουν σε επαφή με λίγο μικρότερα παιχνίδια που μπορούν να μεταφέρουν από το ένα χέρι στο άλλο όπως μπαλάκια, παιχνίδια με διάφορες υφές, τουβλάκια κ.ά. Σε αυτό το στάδιο ξεκινά και η ανάγκη για παραγωγή ήχων (ανάπτυξη της γλώσσας) επομένως θα βοηθούσαν παιχνίδια που αναπτύσσουν τις γλωσσικές δραστηριότητες όπως βιβλία από σκληρό χαρτόνι με εικόνες ζώων. Είναι επίσης σύνηθες να χρησιμοποιούν τα παιχνίδια που είχαν σε πιο μικρή ηλικία με νέο τρόπο.

Παιχνίδια για 8-18 μηνών

Αυτή είναι η ηλικία που τα μωράκια αρχίζουν να αποκτούν την ικανότητα να προβλέπουν τα αποτελέσματα μιας πράξης, και θέτουν από πριν στόχους τους οποίους υλοποιούν μέσω ενεργειών που θεωρούν ότι χρειάζονται.
Κατάλληλα παιχνίδια για αυτή την ηλικία είναι τουβλάκια ή εύκολα παζλ που θα τους δώσουν την ευκαιρία για λίγο πιο σύνθετη σκέψη. Επιπλέον, παιχνίδια που στοιβάζονται, σε διαφορετικά μεγέθη, με ποικιλία σχημάτων και χρωμάτων, ώστε να μπορούν να προσφέρουν τα πρώτα ερεθίσματα γύρω από την χωροταξία, τη μορφή και το μέγεθος. Επιπλέον, παιχνίδια ή βιβλία που περιέχουν υλικό που καθρεπτίζει (άθραυστο και κατάλληλα σχεδιασμένο για μωρά), ώστε να παρατηρούν τον εαυτό τους, τις αντιδράσεις  και τις κινήσεις τους. Κούκλες , μαριονέτες, αλλά και παιχνίδια μίμησης ( είδη κουζίνας, ξύλινα φρούτα/ λαχανικά με ειδικό μαχαίρι, σκούπα και φαράσι, κ.ά.) είναι μία καλή ευκαιρία να εξηγήσετε στο παιδί σας πράξεις της καθημερινής ζωής που πραγματοποιεί και το ίδιο (η κούκλα φοράει τη σαλιάρα, η μαριονέτα πηγαίνει για ύπνο κ.ο.κ.). Μην ξεχνάτε πως αυτή η περίοδος είναι ευαίσθητη για την ανάπτυξη της προφορικής ομιλίας και εξερεύνησης των αισθήσεων και των κινήσεων. Σε αυτή την αναπτυξιακή περίοδο βοηθούν και παιχνίδια μουσικής (μουσικά όργανα ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά), ώστε να ανακαλύψουν τους διαφορετικούς ήχους που παράγονται μέσα από τις δικές τους κινήσεις ( χρήση δακτύλων για το πιάνο, λαβή μπαγκέτας για το μεταλλόφωνο κ.ά.). Σημαντικά είναι και τα παιχνίδια με τη μπάλα, με κώνους, τραπεζάκια δραστηριοτήτων, ενσφηνώματα, παιχνίδια στοίβαξης, τουβλάκια, μπαμπούσκες και όλα όσα ικανοποιούν την τάση του παιδιού για εξερεύνηση σε αυτό το αναπτυξιακό στάδιο. Τέλος, τους καλοκαιρινούς μήνες, σε όλα τα παραπάνω προστίθενται τα παιχνίδια εξωτερικού χώρου (τσουλήθρες, μπασκέτες, παιχνίδια με μπάλες κ.ά.), που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου μέσα από νέες εμπειρίες, αλλά και αισθητηριακό παιχνίδι με το νερό (πισίνες βρεφικές, παιχνίδια εκτόξευσης νερού κ.ά.).

Παιχνίδια για 18-24 μηνών

Σε αυτή την ηλικιακή κλίμακα ξεκινάει στα περισσότερα παιδάκια η «έκρηξη» των λέξεων και η ανάπτυξη του προφορικού λόγου. Επομένως, όλα τα παραπάνω παιχνίδια ανάπτυξης λόγου και ομιλίας θα βοηθήσουν, συμπληρώνοντας με περισσότερα βιβλία. Είναι χρήσιμο να δημιουργηθεί μία μικρή βιβλιοθήκη στο ύψος του παιδιού, ώστε να επιλέγει μόνο του ποια βιβλία θέλει να «αναγνώσει», παρακολουθώντας τις εικόνες. 

Σε αυτή τη φάση το παιδί ξεκινά να αναπτύσσει το μυϊκό συντονισμό του, καθώς και να αποκτά ενδιαφέρον για την τάξη στο περιβάλλον, τις ρουτίνες της καθημερινής ζωής, και να αλληλεπιδρά. Επομένως παιχνίδια ρόλων (πάγκος σούπερ μάρκετ, βρύση νεροχύτη με πιάτα κ.ά.), παιχνίδι μπόουλινγκ, πάγκοι εργασίας με εργαλεία, πίστες με βόλους κ.ά, θα το βοηθήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξη των  παραπάνω δυνατοτήτων του.

Παιχνίδια για 2-4 ετών

Τα παιδιά βρίσκονται πλέον στο προσχολικό στάδιο. Κοινωνικοποιούνται, αναπτύσσουν δεξιότητες αλληλεπίδρασης με τους ενήλικες, και η φαντασία τους γίνεται πιο σύνθετη.
Παιχνίδια κατασκευής (χαλάκια ή μπλοκ ζωγραφικής, κατασκευές με τουβλάκια και πύργους), παιχνίδια αναγνώρισης συναισθημάτων με ειδικές κάρτες, παιχνίδια αντιστοίχισης (ζωάκια με τις τροφές τους, ζωάκια με τις οικογένειές τους). Επίσης, έντονη είναι η περίοδος αυτή για μουσική, αλλά ξεκινάει και το ενδιαφέρον για τη γραφή, επομένως παιχνίδια προγραφής με συρόμενους λαβυρίνθους κ.ά. θα φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα.

Παιχνίδια για 5-10 ετών

Είναι ένα μεγάλο ηλικιακό φάσμα στο οποίο το παιδί βρίσκεται από το νηπιαγωγείο, μέχρι τις μεγάλες τάξεις του δημοτικού. Έχει εμφανίσει σε αρκετά μεγάλο βαθμό τις δεξιότητες και τις κλίσεις του, και τα παιχνίδια που προτιμάει βασίζονται στα ενδιαφέροντά του.
Ποδηλατάκια, επιτραπέζια παιχνίδια δεξιότητας, σύνθετα παζλ ή διαδραστικά βιβλία, ανάλογα τα ενδιαφέροντα του κάθε παιδιού θα χαρίσουν σίγουρα πολλά χαμόγελα!

Παιχνίδια για 10-14 ετών

Είναι το στάδιο της προεφηβείας κατά το οποίο γίνεται η μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο. Τα παιδιά παρουσιάζουν ραγδαία ψυχοσωματική ανάπτυξη, κάτι το οποίο τους δίνει τη δυνατότητα για μεγαλύτερη πνευματική και “αθλητική” απόδοση. 
Παιχνίδια που απαιτούν σωματική ή πνευματική δραστηριότητα, θα προσφέρουν στο παιδί πέρα από ψυχαγωγία και διασκέδαση, ανάπτυξη των αντίστοιχων δεξιοτήτων του.

Όποιο και να είναι το παιχνίδι που θα επιλέξετε για το μωράκι ή το παιδάκι σας, η ομάδα του superbaby.gr είναι πρόθυμη να σας βοηθήσει, προτείνοντας σας παιχνίδια μέσα από μια μεγάλη γκάμα που καλύπτει όλες τις ηλικίες, πάντα με ασφάλεια και αγάπη προς το παιδί. 

Δείτε επίσης:

* Οποιαδήποτε πληροφορία παρέχεται σε αυτόν τον ιστότοπο, δίνεται μόνο ως συμβουλή και δεν πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη ως επαγγελματική ιατρική διάγνωση ή γνώμη. Σας συνιστούμε να συμβουλεύεστε πάντα τον παιδίατρό σας για ιατρικά θέματα.

Call Now Button