Πώς να κάνω μπάνιο το μωράκι μου;

Πώς να κάνω μπάνιο το μωράκι μου;

Όταν γινόμαστε γονείς για πρώτη φορά, δεν υπάρχουν λέξεις για να περιγράψουν την ευτυχία και την πληρότητα που αισθανόμαστε. Η προετοιμασία για τον ερχομό του μωρού στο σπίτι περικλείεται από πρωτόγνωρα συναισθήματα, σκέψεις και “όνειρα”. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν και κάποια πράγματα τα οποία μας τρομάζουν και μας κάνουν να αναρωτιόμαστε αν τελικά θα τα καταφέρουμε.

Ένα από αυτά είναι και το μπάνιο. “Πώς να το κάνω;” , “Αν κρυώσει;”, “Αν χτυπήσει;”, “Αν κλάψει;” .

Μην ανησυχείτε, μπορεί τώρα να φαντάζει μία πολύ δύσκολη και πολύπλοκη διαδικασία, αλλά σε λίγο καιρό θα μοιάζει παιχνιδάκι!
Πάμε λοιπόν να δούμε, πώς μπορείτε να κάνετε μπάνιο το μωράκι σας σωστά και με ασφάλεια, απαντώντας στα ερωτήματα που πιθανόν να έχετε.

Πότε μπορώ να κάνω μπάνιο το μωράκι μου;

Μπορείτε να κάνετε μπάνιο το μωράκι σας από την πρώτη κιόλας μέρα μόλις επιστρέψετε από την κλινική. Θα πρέπει να δείξετε μεγάλη προσοχή στην περιοχή του ομφάλιου λώρου, όπου θα σας δοθούν ειδικές οδηγίες για τον καθαρισμό του με αντισηπτικό υγρό τραύματος και καθαρό οινόπνευμα.

Πόσο συχνά πρέπει να κάνω μπάνιο το μωράκι μου;

Το μπάνιο, όπως και για τους ενήλικες, έτσι και για τα μωράκια, αποτελεί μία αναζωογονητική διαδικασία. Παρ’ όλα αυτά τα νεογέννητα δεν χρειάζονται μπάνιο παραπάνω από 2-3 φορές την εβδομάδα. Συστήνεται, κατά τους χειμερινούς μήνες να λούζετε το μωράκι σας κάθε δεύτερη ημέρα, προς αποφυγή δημιουργίας ατοπικής δερματίτιδας. Προφανώς αργότερα, όσο το μωρό μεγαλώνει και αυξάνεται η κινητική του δραστηριότητα, το μπάνιο θα πρέπει να γίνεται πιο συχνό.

Ποια ώρα της ημέρας να κάνω μπάνιο το μωράκι μου;

Η ιδανική ώρα για το μπάνιο του μωρού σας, είναι η ώρα που θα είναι ταϊσμένο και ήρεμο. Ωστόσο η συνηθέστερη ώρα, είναι συνήθως πριν τον βραδινό ύπνο. Καλό είναι να έχετε πάντα την ίδια ώρα για το μπάνιο του μωρού σας ώστε να δημιουργηθεί μία ρουτίνα, η οποία θα προκαλέσει ασφάλεια στο βρέφος. Αν κατα τη διάρκεια του μπάνιου κλάψει ή γκρινιάξει, μην απογοητευτείτε, είναι φυσιολογικό και συμβαίνει συχνά.

Τι θα χρειαστώ για να κάνω μπάνιο μπάνιο το μωράκι μου;

Πριν καν ξεκινήσετε το μπάνιο, θα πρέπει να έχετε έτοιμα και τοποθετημένα κοντά σας όλα όσα θα χρειαστείτε. 

Βρεφική μπανιέρα

Επιλέξτε μια πτυσσόμενη βρεφική μπανιέρα, με σταθερή και στιβαρή κατασκευή η οποία να διαθέτει θήκες για σαμπουάν και αφρόλουτρο.

Θερμόμετρο μπάνιου

Για να είστε 100% σίγουροι για την ιδανική θερμοκρασία του νερού, ελέγξτε με ένα θερμόμετρο νερού.

Μαξιλαράκι στήριξης μπανιέρας

Επιλέξτε ένα μαξιλαράκι για την μπανιέρα του μωρού σας, το οποίο να είναι αντιολισθητικό με μαλακή και απαλή υφή που να παρέχει επαρκή υποστήριξη για το μωράκι.

Σφουγγαράκι μπάνιου

Θα πρέπει να επιλέξετε ένα εξαιρετικά απαλό σφουγγαράκι το οποίο να είναι ασφαλές για τη βρεφική επιδερμίδα, και θα ξεπλένεται εύκολα μετά τη χρήση.

Βαμβάκι

Χρησιμοποιείτε βαμβάκι για τον καθαρισμό του προσώπου του μωρού σας

Βρεφική πετσέτα μπάνιου

Επιλέξτε μια μαλακή και απορροφητική πετσέτα μπάνιου με κουκούλα για εφαρμογή και στο κεφαλάκι του μωρού.

Παιχνίδια μπάνιου

Τα παιχνίδια μπάνιου αποτελούν μια χρήσιμη προσθήκη για λίγο μεγαλύτερα μωράκια που θα εμπλουτίσει την εμπειρία του μπάνιου και θα διασκεδάσει το μωράκι σας!

Βρεφικό σαμπουάν και αφρόλουτρο

Τα προϊόντα με τα οποία θα πλύνετε το μωράκι σας, επιβάλλεται να μην περιέχουν αλλεργιογόνα, parabens, χρωστικές ουσίες και μεταλλικά στοιχεία.

Η διαδικασία

Αρχικά ο χώρος του μπάνιου θα πρέπει να είναι ζεστός (23°C περίπου) και το νερό με το οποίο θα κάνουμε μπάνιο το μωράκι να βρίσκεται στους 36-37°C.

Για να ελέγξετε αν η θερμοκρασία του νερού είναι η κατάλληλη, δηλαδή το νερό να μην είναι κρύο αλλά όχι και υπερβολικά ζεστό, βουτήξτε τον αγκώνα σας στο νερό καθώς το σημείο αυτό έχει μεγαλύτερη ευαισθησία στη θερμοκρασία από το υπόλοιπα μέρη του χεριού. Αν πάλι θέλετε να είστε 100% σίγουροι και ακριβείς σε ό,τι αφορά τη θερμοκρασία του νερού, προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε ένα θερμόμετρο.

Ξεκινήστε ξεντύνοντας το μωράκι. Βγάλτε την πάνα, και σε περίπτωση που διαπιστώστε πως έχει λερωθεί, καθαρίστε το όπως θα κάνατε σε κάθε αλλαγή πάνας. Στη συνέχεια, αφού τυλίξετε το μωράκι με την πετσέτα για να μην κρυώνει, βουτήξτε το βαμβάκι στο νερό, πιέστε το ώστε να στραγγίξει και καθαρίστε το ματάκι του με απαλές κινήσεις από τη μύτη προς το εξωτερικό του ματιού.

Επαναλάβετε τη διαδικασία με άλλο βαμβάκι για το άλλο μάτι.

Όταν το μωράκι έχει τον ομφάλιο λώρο

Εάν πρόκειται για μωράκι που έχει ακόμα τον ομφάλιο λώρο του, θα πρέπει να το κάνετε μπάνιο με τρεχούμενο νερό και όχι λιμνάζον, έτσι ώστε να αποφύγετε την παρατεταμένη συγκέντρωση υγρασίας στο συγκεκριμένο σημείο το οποίο είναι πολύ ευαίσθητο.

Αγκαλιάστε το μωράκι σαν να το θηλάζετε, βάλτε το πάνω από τη μπανιέρα, και με το άλλο χέρι πάρτε το ζεστό νεράκι και ρίξτε σιγά σιγά στο μωράκι από μπροστά μέχρι να πάει το νερό παντού. Βάλτε την κατάλληλη ποσότητα από αφρόλουτρο και πλύνετε επιμελώς το μωράκι. Στη συνέχεια γυρίστε το προσεκτικά από την άλλη μεριά έτσι ώστε να πλύνετε με την ίδια διαδικασία από την πλατούλα του και κάτω.

Ξεβγάλτε, και εφαρμόστε καλά την πετσετούλα στο μωράκι έτσι ώστε να αγκαλιάζει όλο του το σώμα αφήνοντας έξω μόνο το κεφαλάκι του. Βρέξτε το απαλά, και πλύνετε και αυτό επιμελώς. Τέλος σκουπίστε με την πετσέτα και φορέστε του την κουκούλα που διαθέτει

Έτοιμοι!

Όταν έχει πέσει ο ομφάλιος λώρος

Όταν έχει πέσει ο ομφάλιος λώρος μπορείτε να κάνετε μπάνιο το μωράκι σας κανονικά, μέσα στη βρεφική μπανιέρα. Αρχικά, τοποθετήστε 5-7 εκατοστά ζεστό νερό ( 36-37°C).

Βάλτε το μωράκι μέσα στην μπανιέρα στηρίζοντας το κεφαλάκι του στο χέρι σας ή στο μαξιλαράκι στήριξης. Βρέξτε το κεφαλάκι του, και αφού βάλετε σαμπουάν πλύνετε πολύ απαλά φροντίζοντας να καθαριστεί καλά και η περιοχή πίσω από τα αυτιά και περιμετρικά του λαιμού. Στη συνέχεια ξεβγάλετε τη σαπουνάδα με άφθονο νερό.

Το επόμενο βήμα είναι να επαναλάβετε τη διαδικασία για το υπόλοιπο σώμα δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση ανάμεσα στα δαχτυλάκια, τα γεννητικά όργανα και οπουδήποτε στο δέρμα υπάρχουν “δίπλες”. Ξεπλύνετε καλά, και αφού τοποθετήσετε το μωράκι σας πολύ προσεκτικά πάνω σε μια στεγνή πετσέτα, τυλίξτε το καλύπτοντας και το κεφαλάκι του. Αυτό ήταν!

H εμπειρία θα φέρει την άνεση

Μπορεί λοιπόν στην αρχή να φαντάζει βουνό, αλλά με τον καιρό το μπάνιο του μωρού σας θα γίνεται όλο και πιο εύκολο, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να αντιληφθείτε ότι πέρα από τη χρηστικότητά του, το να κάνετε μπάνιο το μωράκι σας, αποτελεί μια διαδικασία που ενισχύει το “δέσιμο” μαζί του.

Η ομάδα του superbaby.gr είναι δίπλα σας, και πρόθυμη να απαντήσει σε οποιαδήποτε απορία έχετε σχετικά με το τι θα χρειαστείτε για το μπάνιο του μωρού σας!

Δείτε επίσης:

* Οποιαδήποτε πληροφορία παρέχεται σε αυτόν τον ιστότοπο, δίνεται μόνο ως συμβουλή και δεν πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη ως επαγγελματική ιατρική διάγνωση ή γνώμη. Σας συνιστούμε να συμβουλεύεστε πάντα τον παιδίατρό σας για ιατρικά θέματα.

Call Now Button