Γιατί το μωρό κλαίει στον ύπνο του;

Γιατί το μωρό κλαίει στον ύπνο του

Η κατανόηση των αναγκών του μωρού μπορεί συχνά να μοιάζει με ένα δύσκολο παζλ. Μια συμπεριφορά που ανησυχεί πολλούς γονείς είναι όταν το μωρό κλαίει ενώ κοιμάται. Αν έχετε αναρωτηθεί  ποτέ: “Γιατί το μωρό μου κλαίει στον ύπνο του;”, δεν είστε μόνοι.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τους πιθανούς λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό και θα σας δώσουμε χρήσιμες συμβουλές για να το αντιμετωπίσετε.

Είναι φυσιολογικό;

Αρχικά είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι είναι απολύτως φυσιολογικό τα μωρά να κλαίνε ενώ κοιμούνται. Το κλάμα είναι ένα από τα πρώτα μέσα που διαθέτουν τα βρέφη για να επικοινωνούν τις ανάγκες τους. Ακόμη και όταν κοιμούνται, μπορεί να κλαίνε για να εκφράσουν δυσφορία, πείνα ή την ανάγκη για αλλαγή της πάνας. Ας δούμε τώρα τους συνήθεις λόγους για τους οποίους ένα μωρό μπορεί να κλαίει στον ύπνο του:

 • Κύκλοι Ύπνου
  Τα μωρά, όπως και οι ενήλικες, περνούν από διαφορετικά στάδια ύπνου. Από το αρχικό στάδιο ελαφρύ ύπνου έως τον βαθύ ύπνο. Κατά τη διάρκεια  του σταδίου REM, τα μωρά μπορεί να κλάψουν, να κάνουν εκφράσεις με το πρόσωπό τους ή να κινήσουν τα άκρα τους. Όλα αυτά είναι φυσιολογικά μέρη του ονείρου και της επεξεργασίας πληροφοριών. 
 • Όνειρα και Εφιάλτες
  Όπως οι ενήλικες, έτσι και τα μωρά, ονειρεύονται. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα μωρά αρχίζουν να ονειρεύονται μόλις γίνουν δύο εβδομάδων. Αν και δεν ξέρουμε τι όνειρα βλέπουν, είναι πιθανό να μην είναι όλα ευχάριστα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει κλάμα. 
 • Αίσθημα πείνας
  Τα νεογέννητα έχουν μικροσκοπικά στομαχάκια και πρέπει να τρέφονται συχνά, συχνά ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Εάν το μωρό σας ξυπνάει κλαίγοντας, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι είναι ώρα για τάισμα! 
 • Δυσφορία
  Οι άβολες συνθήκες ύπνου μπορούν να κάνουν ένα μωρό να κλαίει στον ύπνο του. Μπορεί να ζεσταίνεται, να κρυώνει ή να έχει λερωμένη πάνα. Το μωρό μπορεί επίσης να αισθάνεται πόνο λόγω οδοντοφυΐας, ειδικά κατά τον πρώτο χρόνο. 
 • Παθολογικές αιτίες
  Το κλάμα κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να είναι σημάδι παθολογικών αιτιών. Εάν το μωρό σας έχει πυρετό, καταρροή, κάνει εμετό ή παρουσιάζει σημάδια πόνου, θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε την/τον παιδίατρο σας.

Αφού είδαμε τις πιθανές αιτίες του κλάματος κατά τη διάρκεια του ύπνου, ας δούμε μερικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε το μωράκι σας:

 • Τακτικό πρόγραμμα ύπνου
  Η σταθερή ρουτίνα ύπνου θα βοηθήσει το μωρό σας να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ της ημέρας και νύχτας, καθιστώντας το λιγότερο πιθανό να ξυπνήσει και να κλάψει.
 • Άνετες συνθήκες
  Ελέγξτε τη θερμοκρασία του βρεφικού δωματίου όπως και τα ρούχα του για να βεβαιωθείτε ότι δεν ζεσταίνεται ή κρυώνει. Η ιδανική θερμοκρασία βρεφικού δωματίου είναι μεταξύ  20°C και 22°C. Είναι επίσης σημαντικό η πάνα του να είναι στεγνή. 
 • Τάισμα πριν τον ύπνο
  Πάντα είναι καλό να βεβαιώνεστε ότι το μωρό δεν πεινάει πριν το βάλετε στην κούνια του. Αυτό θα βοηθήσει το μωρό να κοιμάται για μεγαλύτερο διάστημα και πιο ήρεμα. 

Δείτε και αυτό: Πως να κοιμίσω το μωρο μου; 

Μπορεί το να ακούτε το μωρό σας να κλαίει κατά τη διάρκεια του ύπνου του να σας ανησυχεί, ωστόσο τις περισσότερες φορές είναι απλά ένα φυσιολογικό μέρος της ανάπτυξής του.

Με υπομονή, κατανόηση και τις παραπάνω συμβουλές, μπορείτε να το βοηθήσετε να κοιμάται καλύτερα! Θυμηθείτε πως κάθε μωρό είναι μοναδικό και γι΄αυτό το λόγο είναι καλύτερο να ακολουθείτε τις συμβουλές ειδικών.

Ευχόμαστε τα παραπάνω να σας βοηθήσουν και να χαρίσουν σε εσάς και το μωράκι σας έναν πιο ευχάριστο ύπνο!

Δείτε επίσης:

* Οποιαδήποτε πληροφορία παρέχεται σε αυτόν τον ιστότοπο, δίνεται μόνο ως συμβουλή και δεν πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη ως επαγγελματική ιατρική διάγνωση ή γνώμη. Σας συνιστούμε να συμβουλεύεστε πάντα τον παιδίατρό σας για ιατρικά θέματα.

Call Now Button