Πώς να κοιμίσω το μωρό μου; | Χρήσιμες συμβουλές

Πως να ρυθμίσω τον ύπνο του μωρού μου;

Ο σωστός ύπνος του μωρού αποτελεί δομικό στοιχείο της βρεφανάπτυξης. Όλοι οι γονείς, όταν αποκτούν ένα μωράκι, έρχονται αντιμέτωποι με αυτό το δύσκολο ζήτημα. Σίγουρα ως νέοι γονείς, κοντεύετε να ξεχάσετε από πότε έχετε να κοιμηθείτε. Ξύπνημα και κλάμα μέσα στη νύχτα, άστατος ύπνος και συσσώρευση αϋπνίας, είναι αιτίες που συχνά κάνουν πολλές μαμάδες και μπαμπάδες να τα χάνουν και να απογοητεύονται σχετικά με τη ρύθμιση του ύπνου στο παιδί τους. 

Ύπνος μωρού

Το βιολογικό ρολόι των βρεφών, είναι τελείως διαφορετικό από αυτό των ενηλίκων.
Ενώ για έναν μέσο υγιή  ενήλικα, έχει διάρκεια 24 ώρες, για τα νεογέννητα διαρκεί μόνο 3-4 ώρες! Μέσα σε αυτές τις ώρες, ένα μωράκι θα ξυπνήσει, θα χρειαστεί να φάει ή να αλλάξει πάνα, μέχρι να ξανακοιμηθεί. 
Είναι λοιπόν σαφές, πως ιδίως τους πρώτους 4-6 μήνες, ο ύπνος ενός βρέφους είναι άστατος, άναρχος, και δεν ακολουθεί κάποιο συγκεκριμένο μοτίβο έτσι ώστε να προσαρμόσετε το πρόγραμμά του ανάλογα. Είναι χαρακτηριστικό, πως συχνά τα μωράκια σε αυτή την ηλικία, δεν αντιλαμβάνονται τη διαφορά μεταξύ μέρας και νύχτας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να έχετε υπομονή, και να περιμένετε να περάσουν αυτοί οι πρώτοι μήνες μέχρι να εφαρμόσετε κάποια μέθοδο ρύθμισης του ύπνου.

Τι είναι η ρύθμιση του ύπνου;

Ρύθμιση του ύπνου ενός μωρού, είναι το σύνολο των ενεργειών και μεθόδων που εφαρμόζονται, έτσι ώστε το βρέφος να κοιμάται πιο εύκολα και αδιάκοπα, με αποτέλεσμα να μπορεί να εδραιωθεί ένας σταθερός κύκλος ημέρας για το μωρό.
Δεν ανταποκρίνονται όλα τα μωράκια το ίδιο γρήγορα σε αυτή τη διαδικασία. Γι’ αυτό, οι γονείς θα πρέπει να εξοπλιστούν με υπομονή και επιμονή, έτσι ώστε να πετύχουν έναν τέλειο ύπνο για το μωράκι αλλά και για τους ίδιους

Πάμε λοιπόν να δούμε, ποιες ενέργειες συγκεκριμένα, μπορούν να βοηθήσουν στην εδραίωση ενός σταθερού προγράμματος ύπνου για το παιδάκι σας:

Καθιερώστε μια ρουτίνα ύπνου

Η ρουτίνα πριν τον ύπνο του μωρού, είναι το σταθερό πρόγραμμα που θα καθιερώσετε και θα τηρείτε πιστά, και θα πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένες ενέργειες, κινήσεις , ακόμα και συνθήκες φωτισμού, έτσι ώστε μετά την επαναλαμβανόμενη εφαρμογή τους, το μωράκι να αντιλαμβάνεται και να συνηθίζει  αυτό το σταθερό μοτίβο που θα οδηγεί στο κρεβατάκι του.

  • Χρονοδιάγραμμα

Είναι εξαιρετικά σημαντικό, οτιδήποτε και αν κάνετε μέσα στη καθημερινή ρουτίνα του μωρού, να γίνεται συγκεκριμένες ώρες κάθε μέρα οι οποίες δεν θα αλλάζουν. Το να ορίσετε ένα σταθερό χρονοδιάγραμμα θα βοηθήσει όχι μόνο το μωράκι σας να κοιμηθεί πιο εύκολα, αλλά και εσάς στο να διαχειριστείτε καλύτερα τον ήδη περιορισμένο χρόνο σας. 

  • Υγιεινή

Ξεκινήστε τη ρουτίνα από το απόγευμα. Αφού το μωράκι έχει φάει, αρχίστε, πλένοντας τα δοντάκια και τα ούλα του απαλά με μια οδοντόβουρτσα σιλικόνης, και στη συνέχεια ετοιμάστε ένα χαλαρωτικό μπάνιο, το οποίο θα το κάνει να παραδοθεί!

Πώς να κάνω μπάνιο το μωράκι μου;”

  • Φωτισμός

Ο κατάλληλος φωτισμός, είναι πολύ σημαντικό στοιχείο στη χαλάρωση του μωρού. Είτε βρίσκεστε στο σαλόνι, είτε στο βρεφικό δωμάτιο, θα πρέπει να επικρατεί χαλαρωτικός, χαμηλός, θερμός φωτισμός. Σε αυτό θα σας βοηθήσει, είτε ένα παιδικό φωτιστικό για το σαλόνι, είτε ένα πορτατίφ για το υπνοδωμάτιο, ή φωτάκι νυκτός

Χρήσιμα αξεσουάρ για τον ύπνο του μωρού

Σε περίπτωση που το μωράκι σας εξακολουθεί να δυσκολεύεται να κοιμηθεί, μπορείτε να εντάξετε στη ρουτίνα του ορισμένα αξεσουάρ, που θα του προσφέρουν επιπλέον χαλάρωση και ανακούφιση.

Ρηλάξ

Το Ρηλάξ, αποτελεί μια απαραίτητη προσθήκη στον βρεφικό “εξοπλισμό” σας, καθώς είναι ένας από τους καλύτερους “συμμάχους” για τη χαλάρωση του μωρού, και αυτό διότι λόγω της επαναλαμβανόμενης, ομαλής κίνησής του μπορεί να χαλαρώσει, και εν τέλει να κοιμίσει το μωράκι πολύ γρήγορα Οι σύγχρονες κούνιες, διαθέτουν πολλά προγράμματα κίνησης, δυνατότητα τηλεχειρισμού, και ενσωματωμένα τραγουδάκια, νανουρίσματα ή ακόμα και ήχους της φύσης!

Λούτρινα

Τα λούτρινα, λόγω της μαλακής και απαλής υφής τους, έχουν χαλαρωτική επίδραση στο βρέφος. Πλέον, εταιρείες όπως η fisher price, διαθέτουν λούτρινα τα οποία είναι διαδραστικά. Αυτό σημαίνει πως  με το πάτημά τους, αναπαράγουν τραγουδάκια, νανουρίσματα κ.α., που θα διασκεδάσουν και θα χαλαρώσουν το μικρό σας.

Πιπίλα

Οι πιπίλες συγκαταλέγονται στα πιο χρήσιμα αξεσουάρ ενός γονιού. Καλύπτουν την έμφυτη ανάγκη που έχουν τα βρέφη  για “πιπίλισμα”, ηρεμώντας τα και μειώνοντας το πιθανό άγχος τουςΝα θυμάστε πως η διαδικασία ρύθμισης του ύπνου ενός βρέφους, είναι μια διαδικασία που παίρνει χρόνο, απαιτεί υπομονή και πειθαρχία, αλλά τα οφέλη της θα είναι σημαντικά αφενός για το μωράκι σας, προκειμένου να βρει τη ρουτίνα του, και αφετέρου για εσάς, για να γεμίσετε τις  μπαταρίες σας!

Δείτε επίσης:

* Οποιαδήποτε πληροφορία παρέχεται σε αυτόν τον ιστότοπο, δίνεται μόνο ως συμβουλή και δεν πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη ως επαγγελματική ιατρική διάγνωση ή γνώμη. Σας συνιστούμε να συμβουλεύεστε πάντα τον παιδίατρό σας για ιατρικά θέματα.

Call Now Button