Το μωρό δεν δέχεται το μπιμπερό | Τι να κάνω;

Το μωρό δεν δέχεται το μπιμπερο

Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε προβλήματα στην προσπάθειά σας να ταΐσετε το μωράκι με το μπιμπερό, δεν είστε οι μόνοι. Αυτή είναι μια απολύτως φυσιολογική φάση που περνούν πολλά βρέφη. Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε μεθόδους και πρακτικές έτσι ώστε το μωρό σας να κάνει τη μετάβαση στο μπιμπερό πιο ομαλή και εύκολη! 

Γιατί το μωρό δεν δέχεται το μπιμπερό;

Πριν αναφέρουμε μεθόδους έτσι ώστε το μωρό σας να αρχίσει να χρησιμοποιεί το μπιμπερό, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε τους λόγους για τους οποίους ένα μωρό μπορεί να μην το δέχεται.

Γιατί το μωρό δεν δέχεται το μπιμπερό;

1. Σύγχυση θηλών

Η σύγχυση θηλών εμφανίζεται όταν ένα μωρό δυσκολεύεται κατά τη σίτιση μέσω θηλασμού και μπιμπερό. Αυτό συμβαίνει επειδή οι μηχανισμοί του θηλασμού και του πιπιλίσματος στη θηλή του μπιμπερό είναι διαφορετικοί και ορισμένα μωρά δυσκολεύονται να προσαρμοστούν σε αυτή την αλλαγή.

Για να μειώσετε τις πιθανότητες σύγχυσης θηλών, μπορείτε να επιλέξετε μια θηλή μπιμπερό που μοιάζει πολύ με το σχήμα και την αίσθηση του μαστού. Οι θηλές σιλικόνης είναι γενικά πιο μαλακές και εύκαμπτες, καθιστώντας τες την πιο δημοφιλή επιλογή. 

Επιπλέον, η εισαγωγή του μπιμπερό νωρίς, (περίπου στις 3 με 4 εβδομάδες), θα βοηθήσει το μωρό σας να συνηθίσει τόσο στο θηλασμό όσο και στο μπιμπερό.

2. Ρυθμός ροής

Πολλά μωρά προτιμούν έναν συγκεκριμένο ρυθμό ροής, είτε από το θηλασμό είτε από το μπιμπερό. Εάν για παράδειγμα η ροή είναι πολύ αργή, είναι πιθανό το μωρό να δυσκολεύεται, ενώ μια πολύ γρήγορη ροή θα μπορούσε να του προκαλέσει πνιγμό ή κατάποση αέρα.

Για να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε θηλή μπιμπερό με ρυθμιζόμενο ρυθμό ροής ή πειραματιστείτε με διαφορετικά μεγέθη μέχρι να βρείτε αυτή που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες του μωρού σας. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως οι ανάγκες του αλλάζουν γρήγορα όσο αναπτύσσεται. 

Το μωρό δεν δέχεται το μπιμπερο
Γιατί το μωρό δεν δέχεται το μπιμπερό;

 3. Θερμοκρασία

Τα μωρά συνήθως προτιμούν η θερμοκρασία του γάλακτος να είναι κοντά στη θερμοκρασία του σώματος. Για να πετύχετε την ιδανική θερμοκρασία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε θερμαντήρα μπιμπερό, να τοποθετήσετε το μπουκάλι σε ένα μπολ με ζεστό νερό ή να το κρατήσετε κάτω από τρεχούμενο ζεστό νερό. Ελέγχετε πάντα τη θερμοκρασία του γάλακτος βάζοντας μερικές σταγόνες στον καρπό σας.

4. Οδοντοφυΐα

Εάν το μωρό σας βρίσκεται στο στάδιο της οδοντοφυΐας, δηλαδή στο στάδιο που κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα του δοντάκια, είναι πολύ πιθανό να μην δέχεται το μπιμπερό.

Η οδοντοφυΐα προκαλεί πόνο στα ούλα και αυξημένο σάλιο, καθιστώντας δύσκολο για το μωρό σας να πιπιλίσει το μπιμπερό. Για να το ανακουφίσετε από αυτά τα συμπτώματα, μπορείτε να του δώστε ένα μασητικό παιχνίδι οδοντοφυΐας ή να του κάνετε απαλό μασάζ στα ούλα. Για περισσότερες συμβουλές σχετικά με τη διαχείριση των συμπτωμάτων συμβουλευτείτε την/τον παιδίατρό σας.

Το μωρό δεν δέχεται το μπιμπερο
Το μωρό δεν δέχεται το μπιμπερο

 5. Γεύση

Αν εισάγετε έναν νέο τύπο γάλακτος ή φόρμουλας, το μωρό σας είναι πιθανό να μην το δεχτεί καθώς δεν του αρέσει η γεύση. Για να το βοηθήσετε να προσαρμοστεί, αναμείξτε σταδιακά το νέο τύπο γάλακτος με το μητρικό γάλα, αυξάνοντας την αναλογία σιγά σιγά. Αυτό θα του επιτρέψει να εξοικειωθεί με τη γεύση και θα κάνει τη μετάβαση πιο ομαλή.

Tips για να ενθαρρύνετε το μωρό σας να χρησιμοποιήσει το μπιμπερό

 • Πειραματιστείτε με διαφορετικές θηλές και μπιμπερό
  Δεδομένου ότι κάθε βρέφος είναι μοναδικό, χρειάζονται δοκιμές για να βρείτε τον συνδυασμό θηλής και μπιμπερό που προτιμά το μωρό σας.
  Αναζητήστε θηλές που έχουν σχεδιαστεί για να μιμούνται την αίσθηση του φυσικού  θηλασμού, καθώς αυτές θα βοηθήσουν πολύ στη μετάβαση.
 • Εισαγάγετε το μπιμπερό σταδιακά
  Αντί να αντικαταστήσετε ξαφνικά το θηλασμό με το μπιμπερό, εισάγετέ το αργά και σταδιακά. Ξεκινήστε προσφέροντας μια μικρή ποσότητα γάλακτος ή φόρμουλα στο μπιμπερό και στη συνέχεια, αυξήστε την ποσότητα καθώς το μωρό σας θα αισθάνεται πιο άνετα με το νέο τρόπο ταΐσματος.
 • Βρείτε τη σωστή θερμοκρασία
  Η θερμοκρασία του γάλακτος στο μπιμπερό δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 37°C. Χρησιμοποιήστε θερμαντήρα μπιμπερό έτσι ώστε να είστε σίγουροι ότι το γάλα έχει την επιθυμητή θερμοκρασία γρήγορα και εύκολα!
 • Δοκιμάστε διαφορετικές θέσεις ταΐσματος
  Το μωρό σας μπορεί να προτιμά μια συγκεκριμένη θέση για το τάισμα.   Πειραματιστείτε κρατώντας το σε πιο όρθια θέση ή στηρίζοντάς το σε ένα μαξιλάρι θηλασμού.
 • Δημιουργήστε ένα χαλαρωτικό περιβάλλον
  Το να είναι το περιβάλλον στο οποίο ταΐζετε το μωράκι σας χαλαρωτικό θα  βοηθήσει να κάνετε πιο ευχάριστη την εμπειρία τόσο για εσάς όσο και για το ίδιο. Χαμηλώστε τα φώτα, βάλτε απαλή μουσική ή χρησιμοποιήστε λευκό ήχο / θόρυβο.
  Τι είναι οι λευκοί ήχοι;
 • Έχετε υπομονή
  Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το να κάνετε το μωρό σας να δεχτεί το μπιμπερό μπορεί να πάρει χρόνο. Συνεχίστε να προσπαθείτε. Είναι φυσιολογικό για ορισμένα μωρά να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστούν σε σχέση με άλλα. Μην το πιέζετε και προσφέρετέ του το μπιμπερό σταδιακά.

Το να μη δέχεται το μωρό σας το μπιμπερό είναι σίγουρα μια πρόκληση. Ωστόσο ακολουθώντας τις κατάλληλες τακτικές μπορείτε να κάνετε τη μετάβαση πιο εύκολη τόσο για το ίδιο, όσο και για εσάς!

* Οποιαδήποτε πληροφορία παρέχεται σε αυτόν τον ιστότοπο, δίνεται μόνο ως συμβουλή και δεν πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη ως επαγγελματική ιατρική διάγνωση ή γνώμη. Σας συνιστούμε να συμβουλεύεστε πάντα τον παιδίατρό σας για ιατρικά θέματα.

Προτείνονται:

Δείτε επίσης:

Call Now Button