Τι καρότσι να πάρω στο αεροπλάνο;

Τι καρότσι να πάρω στο αεροπλάνο

Το ταξίδι στο αεροπλάνο με το μωράκι είναι μια εμπειρία που συχνά αγχώνει τους νέους γονείς. Ωστόσο, με τη σωστή προετοιμασία και έρευνα μπορεί να γίνει πολύ πιο εύκολη!

Σε αυτόν τον οδηγό θα καλύψουμε σημαντικά σημεία σχετικά με το ταξίδι με μωρό στο αεροπλάνο, όπως η επιλογή καροτσιού, τα όρια αποσκευών, η χρήση παιδικών καθισμάτων αυτοκινήτου και πολλά ακόμα.

Γι΄αυτό, προσδεθείτε!

Πολιτικές αεροπορικών εταιρειών

Η ενημέρωση για τις πολιτικές των αεροπορικών εταιρειών είναι το πρώτο βήμα για την επιλογή του καροτσιού που θα έχετε μαζί σας. Κάθε αεροπορική εταιρεία μπορεί να έχει ελαφρώς διαφορετικούς κανόνες, ωστόσο για τις περισσότερες ισχύουν οι ίδιες γενικές οδηγίες:

  • Οι περισσότερες επιτρέπουν το check-in των καροτσιών στην πύλη ή ως μέρος της επιτρεπόμενης αποσκευής σας.
  • Δέχονται αναδιπλούμενα καρότσια βάρους συνήθως έως 10 κιλά χωρίς πρόσθετη χρέωση.
  • Τα καρότσια που υπερβαίνουν το όριο βάρους ενδέχεται να υπόκεινται σε πρόσθετες χρεώσεις.

Στην παρακάτω λίστα υπάρχουν οι πολιτικές ορισμένων από τις πιο δημοφιλείς αεροπορικές εταιρείες σχετικά με τα βρέφη στο αεροπλάνο. Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως οι πολιτικές χρεώσεων ενδέχεται να αλλάζουν, επομένως είναι σημαντικό να ενημερώνεστε εκ νέου από την εκάστοτε εταιρεία πριν το ταξίδι σας.

Aegean

Για βρέφη (0-2 ετών) επιτρέπεται ένα αναδιπλούμενο καρότσι χωρίς χρέωση. Στην Economy Class ComfortFlex και Business Class, επιτρέπεται επίσης μία αποσκευή (23 kg και 158 cm για το Economy ComfortFlex, 32 kg και 158 cm για Business Class)

Sky Express

Τα παιδιά  0 – 12 ετών δικαιούνται ένα καρότσι που αναδιπλώνεται και έχει μέγιστες διαστάσεις 100εκ. x 30εκ. x 15εκ. Το προσωπικό του αεροδρομίου θα το τοποθετήσει στο αεροσκάφος ως παραδοτέα αποσκευή και θα σας το παραδώσει κατά την άφιξη.

Ryanair

Μπορείτε να μεταφέρετε 2 είδη βρεφικού εξοπλισμού δωρεάν ανά παιδί (έως 2 ετών):

1. Αναδιπλούμενο καρότσι μωρού
2. Καθισματάκι αυτοκινήτου
3. Booster
4. Καλαθούνα

Wizz Air

Μπορείτε να έχετε μαζί σας αναδιπλούμενο καρότσι ή μια μικρή κούνια ταξιδιού δωρεάν (τοποθετείται στον χώρο των αποσκευών). Θα πρέπει ωστόσο να αγοράσετε μια επιπλέον θέση στην κανονική τιμή ναύλου για να τοποθετήσετε το κάθισμα αυτοκινήτου στο οποίο μπορεί να ταξιδέψει το μωρό σας με επιπλέον άνεση.

British Airways

Τα βρέφη (0-2 ετών) μπορούν να έχουν μία τυπική αποσκευή (έως 23 κιλά).
Μπορούν επίσης να πάρουν μαζί τους μια επιπλέον τσάντα με αντικείμενα που μπορεί να χρειαστούν κατά τη διάρκεια της πτήσης (όπως τρόφιμα, παιχνίδια ή πάνες). Επιπλέον, κάθε βρέφος και παιδί μπορεί να πάρει έως και δύο από τα ακόλουθα:

1. Αναδιπλούμενο καρότσι
2. Κάθισμα αυτοκινήτου ή booster
3. Αναδιπλούμενο παρκοκρέβατο
5. Μάρσιπο 

Delta Airlines

Τα καρότσια μωρού και τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου δεν υπολογίζονται ως μέρος των τυπικών αποσκευών και επομένως δεν έχουν χρέωση. Επιπλέον μπορείτε να έχετε μαζί σας δωρεάν καθισματάκι booster και θήλαστρο μαζί με μια τσάντα ψυγειάκι.

ΕasyJet

Αν ταξιδεύετε με βρέφος ή παιδί κάτω των 5 ετών, επιβιβάζεστε νωρίς και μπορείτε να έχετε 2 από τα ακόλουθα αντικείμενα δωρεάν:
1. Βρεφικό καρότσι
2. Καθισματάκι αυτοκινήτου
3. Καλαθούνα

Μπορείτε επίσης να επιλέξετε τις θέσεις σας από πριν για να βεβαιωθείτε ότι θα καθίσετε μαζί. Στο αεροπλάνο διατίθενται σνακ και παιχνίδια.

Emirates

Στους επιβάτες που ταξιδεύουν με βρέφη σε οποιαδήποτε κατηγορία επιτρέπεται ένα πλήρως αναδιπλούμενο καρότσι ή καλαθούνα. Εάν δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος στην καμπίνα, το καρότσι/καλαθούνα πρέπει να μεταφερθεί ως παραδοτέα αποσκευή.

Lufthansa

Μπορείτε να έχετε ένα πλήρως πτυσσόμενο καρότσι μωρού (μέγιστες διαστάσεις 55 x 40 x 23 cm) ως χειραποσκευή, ή δύο αν ταξιδεύετε σε Business ή Πρώτη Θέση.

Qatar Airways

Μπορείτε να έχετε μαζί σας ανά βρέφος ένα αναδιπλούμενο καρότσι ή καλαθούνα χωρίς χρέωση.

Turkish Airlines

Μπορείτε να πάρετε μαζί σας χωρίς χρέωση αναδιπλούμενο καρότσι μωρού που θα μεταφερθεί στο χώρο αποσκευών. Αν έχετε μαζί σας πορτ μπεμπέ, οι διαστάσεις του θα πρέπει να είναι 40×40 cm.

Όπως παρατηρείται λοιπόν οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες επιτρέπουν στους επιβάτες με βρέφη να έχουν μαζί τους δωρεάν ένα πτυσσόμενο καρότσι, το οποίο συνήθως αποθηκεύεται στο χώρο αποσκευών του αεροπλάνου.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το καρότσι μέχρι τις σκάλες του αεροσκάφους, όπου έπειτα θα αποθηκευτεί στο αμπάρι. Μετά την προσγείωση του αεροπλάνου, θα παραλάβετε και πάλι το καρότσι του μωρού.

Πώς να επιλέξω καρότσι για το αεροπλάνο;

Όταν επιλέγετε καρότσι μωρού για ταξίδια με αεροπλάνο, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τα εξής χαρακτηριστικά για να διασφαλίσετε ότι έχετε κάνει την πιο κατάλληλη και πρακτική επιλογή.

Καροτσι στο αεροπλάνο

Βάρος και Μέγεθος

Ένα ελαφρύ καρότσι, καρότσι μπαστούνι ή καρότσι midi είναι ιδανικό για αεροπορικά ταξίδια, καθώς είναι ευκολότερο στη μεταφορά. Επιλέξτε καρότσια με βάρος 10 κιλά ή λιγότερο και λειτουργία αναδίπλωσης έτσι ώστε να πληροί τα χαρακτηριστικά της “χειραποσκευής”.

Δυνατότητα αναδίπλωσης

Ένα καρότσι που μαζεύει και ανοίγει εύκολα και γρήγορα θα σας εξοικονομήσει πολύτιμο χρόνο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Προτιμήστε καρότσι με μηχανισμό αναδίπλωσης με το ένα χέρι, που σας επιτρέπει να κρατάτε το μωρό σας ενώ “διπλώνετε” ή “ξεδιπλώνετε” το καρότσι.

Ικανότητα ελιγμών

Ο χειρισμός του καροτσιού σε σημεία με έντονο συνωστισμό όπως το αεροδρόμιο και ο διάδρομος του αεροπλάνου μπορεί να είναι δύσκολος. Αναζητήστε καρότσι με περιστρεφόμενους τροχούς που θα σας εξασφαλίσει ευχέρεια στον έλεγχο.

Άνεση και ασφάλεια

Η άνεση και η ασφάλεια του μωρού σας πρέπει να αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες όταν επιλέγετε καρότσι για αεροπορικά ταξίδια. Αναζητήστε χαρακτηριστικά όπως:

  1. Κάθισμα με ανάκλιση που επιτρέπει στο μωρό να κοιμάται άνετα κατά τη διάρκεια της αναμονής.
  2. Ζώνη 5 σημείων που κρατά με ασφάλεια το μωρό στο καρότσι.
  3. Σκίαστρο που παρέχει άφθονη σκιά, προστασία από τον ήλιο ή τα έντονα φώτα του αεροδρομίου.
  4. Υποπόδιο για την υποστήριξη των ποδιών του μωρού σας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Αντοχή

Το ότι το καρότσι που θα επιλέξετε για ταξίδι είναι ελαφρύ και πτυσσόμενο, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι και ποιοτικό. Η επένδυση σε ένα ανθεκτικό καρότσι είναι απαραίτητη. Αναζητήστε καρότσι με στιβαρό σκελετό και υλικά υψηλής ποιότητας που μπορούν να αντέξουν για παράδειγμα σε χτυπήματα στο χώρο των αποσκευών του αεροπλάνου.

Ύφασμα που καθαρίζεται εύκολα

Στο ταξίδι με το μωράκι είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν “ατυχήματα”. Το να έχετε ένα καρότσι με ύφασμα που καθαρίζεται εύκολα θα σας εξοικονομήσει χρόνο και θα σας γλιτώσει από το επιπλέον άγχος. Αναζητήστε καρότσι με αφαιρούμενα μέρη που πλένονται στο πλυντήριο και υλικά ανθεκτικά σε λεκέδες.

Ο άφθονος αποθηκευτικός χώρος είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό, ειδικά όταν ταξιδεύετε. Αναζητήστε καρότσι με καλάθια αποθήκευσης, τσέπες ή θήκες για να έχετε βασικά αντικείμενα όπως πάνες, μαντηλάκια, μπιμπερό ή  σνακ. (Ωστόσο θα πρέπει να έχετε προνοήσει για το που θα μεταφέρετε τα αντικείμενα αυτά σε περίπτωση που χρειαστεί να διπλώσετε το καρότσι.

Καθισματάκι αυτοκινήτου στο αεροπλάνο

Τα μωρά μέχρι 2 ετών συνιστάται να βρίσκονται σε καθισματάκι αυτοκινήτου κατά τη διάρκεια της πτήσης, καθώς όπως και στο ταξίδι με το αυτοκίνητο, οι ζώνες ασφαλείας ενηλίκων δεν προσφέρουν το επιθυμητό επίπεδο ασφάλειας στα βρέφη.

Εάν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε παιδικό κάθισμα ασφαλείας στο αεροπλάνο, βεβαιωθείτε ότι πληροί τις προδιαγραφές που ορίζει η εκάστοτε αεροπορική εταιρεία.

Εάν το κάθισμα αυτοκινήτου που έχετε δεν μπορεί να στερεωθεί στο κάθισμα του αεροπλάνου ή είναι μεγαλύτερο από το επιτρεπτό, μπορείτε να ζητήσετε να αποθηκευτεί στο αμπάρι του αεροπλάνου.  Σε αρκετές εταιρείες αυτό δεν χρεώνεται. 

Η επιλογή του κατάλληλου καροτσιού για ταξίδια με αεροπλάνο θα επηρεάσει σημαντικά την άνεση και την ευκολία του ταξιδιού σας. Κατανοώντας τις πολιτικές αεροπορικών εταιρειών , λαμβάνοντας υπόψη βασικά χαρακτηριστικά όπως το βάρος, το μέγεθος, η αναδίπλωση και η ικανότητα ελιγμών, μπορείτε να εξασφαλίσετε μια πιο ευχάριστη εμπειρία τόσο για εσάς όσο και για το μωρό σας.
Καλές πτήσεις!

Συχνές ερωτήσεις

Το καρότσι μωρού θεωρείται χειραποσκευή;

Εξαρτάται από την αεροπορική εταιρεία, το μέγεθος και το βάρος του καροτσιού.
Οι περισσότερες επιτρέπουν τη δωρεάν μεταφορά αναδιπλούμενου καροτσιού
Καλό είναι να επικοινωνήσετε με τη συγκεκριμένη αεροπορική εταιρεία για να ενημερωθείτε σχετικά με την ισχύουσα πολιτική της.

Ποιος τύπος καροτσιού είναι καλύτερος για αεροπορικά ταξίδια;

Ένα ελαφρύ καρότσι που αναδιπλώνεται με τον ένα χέρι είναι γενικά η καλύτερη επιλογή για αεροπορικά ταξίδια καθώς σας προσφέρει μέγιστη ευελιξία κινήσεων. 

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το καρότσι σε όλο το αεροδρόμιο;

Ναι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το καρότσι μωρού σε όλο το αεροδρόμιο, έτσι ώστε να διευκολύνετε τη μεταφορά του μωρού σας και των προσωπικών σας αντικειμένων. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί να διπλώσετε το καρότσι όταν περάσετε από τα σημεία ελέγχου και επιβιβαστείτε στο αεροπλάνο.

Τι πρέπει να κάνω εάν το καρότσι πάθει ζημιά κατά τη διάρκεια της πτήσης;

Αν παρατηρήσετε ότι το καρότσι σας έχει υποστεί ζημιά κατά τη διάρκεια της πτήσης, αναφέρετε το στο γραφείο εξυπηρέτησης της αεροπορικής εταιρείας το συντομότερο δυνατό. Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες είναι υπεύθυνες για την επισκευή ή την αντικατάσταση κατεστραμμένων αποσκευών, συμπεριλαμβανομένων των καροτσιών, αλλά πρέπει να αναφέρετε τη ζημιά εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου (συνήθως 24-48 ώρες) για να δικαιούστε αποζημίωση.

Μπορώ να έχω την καλαθούνα στο αεροπλάνο;

Αν και οι περισσότερες εταιρείες το επιτρέπουν, αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από την εκάστοτε πολιτική. Για να μάθετε αν μπορείτε να έχετε μαζί σας την καλαθούνα του μωρού προτείνουμε να επικοινωνήσετε απευθείας με την αεροπορική εταιρεία.

Μπορώ να έχω μαζί το φαγητό του μωρού;

Οι αεροπορικές εταιρείες επιτρέπουν στους επιβάτες να έχουν μαζί τους βρεφικές τροφές για να καλύψουν τις ανάγκες του παιδιού κατά τη διάρκεια της πτήσης. Ωστόσο, οι συγκεκριμένες πολιτικές και περιορισμοί ενδέχεται να διαφέρουν μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών.

* Οποιαδήποτε πληροφορία παρέχεται σε αυτόν τον ιστότοπο, δίνεται μόνο ως συμβουλή και δεν πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη ως επαγγελματική ιατρική διάγνωση ή γνώμη. Σας συνιστούμε να συμβουλεύεστε πάντα τον παιδίατρό σας για ιατρικά θέματα.

Προτείνονται:

Δείτε επίσης:

Call Now Button