Τι είναι οι λευκοί ήχοι; | Πώς βοηθούν τα μωρά να κοιμηθούν;

Τι είναι οι λευκοί ήχοι | Πώς βοηθούν τα μωρά να κοιμηθούν;

Οι λευκοί ήχοι ή αλλιώς λευκοί θόρυβοι έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικοί για την ηρεμία των μωρών, καθώς τα βοηθούν να χαλαρώσουν και να κοιμηθούν.

Τι ακριβώς είναι όμως και πώς λειτουργούν; Ας δούμε λοιπόν μαζί τα οφέλη τους για τα μωρά και πώς μπορείτε να τους χρησιμοποιήσετε έτσι ώστε το μωράκι σας αλλά και εσείς… να έχετε έναν καλύτερο ύπνο!

Τι είναι οι λευκοί ήχοι;

Ο λευκός ήχος ή αλλιώς λευκός θόρυβος είναι ένας συνεχής ήχος που περιλαμβάνει κάθε συχνότητα που μπορεί να ακούσει το ανθρώπινο αυτί.

Οι συχνότητες αυτές αναπαράγονται με σταθερή ένταση και ο συνδυασμός τους υπερκαλύπτει τους υπόλοιπους ήχους που μπορεί να υπάρχουν σε ένα περιβάλλον, όπως ο θόρυβος της πόλης. Έτσι, οι “ανεπιθύμητοι” ήχοι παραμένουν εκτός του ακουστικού πεδίου.

Πώς βοηθούν οι λευκοί ήχοι τα μωρά να κοιμηθούν;

 • Αποκλείουν τους υπόλοιπους θορύβους
  Οι λευκοί ήχοι βοηθούν στον αποκλεισμό άλλων θορύβων στο περιβάλλον, όπως ο ήχος των αυτοκινήτων ή οι φωνές που μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο.
 • Μιμούνται τους ήχους της μήτρας
  Ο ήχος του λευκού θορύβου είναι παρόμοιος με τον φυσικό ήχο της μήτρας. Ο σταθερός και ρυθμικός ήχος είναι ανακουφιστικός για τα μωρά, καθώς τους θυμίζει την περίοδο που ήταν εκεί.
 • Τα ηρεμούν
  Οι λευκοί ήχοι έχουν ηρεμιστική επίδραση στα μωρά, συμβάλλοντας στη μείωση του στρες και του άγχους. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για μωρά που έχουν κολικούς ή απλά δυσκολεύονται να κοιμηθούν.
 • Τα βοηθούν να κοιμούνται περισσότερο
  Μελέτες έχουν δείξει ότι τα μωρά που εκτίθενται σε λευκούς ήχους κατά τη διάρκεια του ύπνου τείνουν να κοιμούνται περισσότερο και να ξυπνούν πιο σπάνια.

Λευκοί ήχοι για μωρά

Σε περίπτωση που θέλετε να χρησιμοποιήσετε τα οφέλη των λευκών ήχων για να βοηθήσετε το μωρό σας να κοιμηθεί, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να το πετύχετε:

 • Συσκευή λευκών ήχων
  Οι συσκευές αυτές έχουν σχεδιαστεί ειδικά, έτσι ώστε να αναπαράγουν με πιστό τρόπο λευκούς θορύβους. Μπορείτε να προμηθευτείτε συσκευές λευκών ήχων που συνδυάζουν φωτάκι νυκτός ή ακόμα και προτζέκτορα για το βρεφικό δωμάτιο, έτσι ώστε να πετύχετε την ιδανική ατμόσφαιρα χαλάρωσης που θα κάνει το μωράκι σας να κοιμηθεί πιο εύκολα από ποτέ!
 • Απορροφητήρας
  Όσο περίεργο και αν ακούγεται, ο ενοχλητικός για τους περισσότερους θόρυβος του απορροφητήρα μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να χαλαρώσετε το μωράκι σας! Έχει παρατηρηθεί ότι ο σταθερός και συνεχόμενος ήχος του έχει χαλαρωτική επίδραση σε πολλά βρέφη.
 • Ραδιόφωνο
  Μια εξίσου αποτελεσματική πηγή λευκού θορύβου αποτελεί και το ραδιόφωνο. Ο λεγόμενος στατικός ραδιοφωνικός θόρυβος παράγεται όταν το ραδιόφωνο είναι συντονισμένο σε μια “κενή” συχνότητα. Όπως και με τις άλλες πηγές λευκού θορύβου, παράγεται ένας σταθερός ήχος που υπερκαλύπτει τους υπόλοιπους, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία ενός ήρεμου περιβάλλοντος ύπνου για τα μωρά.
 • Ανεμιστήρας
  Ένας ανεμιστήρας μπορεί επίσης να παράγει παρόμοιο αποτέλεσμα. Απλώς ενεργοποιήστε τον στο βρεφικό δωμάτιο, και προσαρμόστε την ταχύτητα και μέχρι να βρείτε το επίπεδο που φαίνεται να είναι χαλαρωτικό για το μωρό σας.

Συμβουλές για τη χρήση του λευκών ήχων

Ενώ ο λευκός θόρυβος αποτελεί συχνά ένα χρήσιμο εργαλείο για την ηρεμία των μωρών, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείται με ασφάλεια και υπευθυνότητα:

 • Διατηρήστε την ένταση σε ασφαλές επίπεδο
  Είναι σημαντικό να διατηρείτε την ένταση του λευκού θορύβου σε ασφαλές επίπεδο, για να αποτρέψετε τυχόν επιπτώσεις στην ακοή του μωρού. Οι ειδικοί συνιστούν να τη διατηρείτε σε επίπεδο μικρότερο των 50 ντεσιμπέλ, που είναι περίπου η ένταση μιας κανονικής συνομιλίας.
 • Χρησιμοποιήστε λευκούς ήχους μόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου
  Αν και ο λευκός ήχος μπορεί να είναι χρήσιμος για την χαλάρωση και ηρεμία των μωρών, είναι σημαντικό να περιορίσετε τη χρήση του μόνο στις ώρες ύπνου. Αυτό θα βοηθήσει το μωρό σας για να τον συνδέσει με την ώρα του ύπνου έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια σταθερή ρουτίνα.
 • Παρατηρήστε πώς ανταποκρίνεται το μωρό σας
  Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε την απόκριση του μωρού σας για να διασφαλίσετε ότι ο λευκός θόρυβος είναι αποτελεσματικός για τη χαλάρωσή του. Εάν το μωρό σας ταράσσεται ή δεν ανταποκρίνεται με τον επιθυμητό τρόπο, είναι καλύτερο να δοκιμάσετε μια άλλη μέθοδο χαλάρωσης.

Πώς να κοιμίσω το μωρό μου; | Χρήσιμες συμβουλές

Ο λευκός θόρυβος είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την ηρεμία των μωρών και την προώθηση της χαλάρωσης που οδηγεί στον ύπνο. Οι παραπάνω αποτελούν μόνο μερικούς από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να εκμεταλλευτείτε αυτούς τους ήχους. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα θελήσετε να ηρεμήσετε το μωράκι σας, δοκιμάστε τους!

* Οποιαδήποτε πληροφορία παρέχεται σε αυτόν τον ιστότοπο, δίνεται μόνο ως συμβουλή και δεν πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη ως επαγγελματική ιατρική διάγνωση ή γνώμη. Σας συνιστούμε να συμβουλεύεστε πάντα τον παιδίατρό σας για ιατρικά θέματα.

Προτεινόμενα προϊόντα

Δείτε επίσης:

Call Now Button