Πόσες ώρες ύπνου χρειάζεται το μωρό;

πόσες ώρες ύπνου χρειάζεται το μωρό

Ο ύπνος είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής του μωρού καθώς κατά τη διάρκειά της περιόδου ξεκούρασης ο εγκέφαλος και το σώμα του λειτουργούν συγχρονισμένα για να εξασφαλίσουν την υγιή  ανάπτυξή του. Είναι λοιπόν εύκολα κατανοητό γιατί οι ώρες ύπνου που χρειάζεται το μωρό είναι πολύ σημαντικές.

Αλήθεια όμως, πόσες ώρες ύπνου χρειάζεται; 

Πόσες ώρες κοιμάται ένα νεογέννητο;

Πόσες ώρες ύπνου χρειάζεται το μωρό

Από τη στιγμή που γεννιέται μέχρι την ηλικία των τριών μηνών περίπου, το μωρό κοιμάται περισσότερες ώρες απ΄ότι είναι ξύπνιο. Αυτό μπορεί να ακούγεται αρκετά περίεργο στους νέους γονείς, αλλά τα νεογέννητα μπορούν να κοιμηθούν από 16 έως και 18 ώρες την ημέρα συνολικά.

Ωστόσο η ανάγκη του νεογέννητου να τρώει περίπου κάθε δύο έως τρεις ώρες συχνά διακόπτει τον ύπνο, με αποτέλεσμα οι ώρες ύπνου να διασκορπίζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας.

Ανάγκες ύπνου από 3 έως 6 μηνών

Καθώς το μικρό σας φτάνει τους τρεις μήνες, μπορεί να παρατηρήσετε μια αλλαγή στις συνήθειες ύπνου του. Τα μωρά αυτής της ηλικίας χρειάζονται περίπου 14-16 ώρες ύπνου σε ένα 24ωρο. Με το σώμα τους να μεγαλώνει και τον εγκέφαλό τους να αναπτύσσεται συνεχώς, τα μωρά αρχίζουν να παρατείνουν τις περιόδους ύπνου τους και να μειώνουν τους χρόνους αφύπνισης.

Σε αυτό το στάδιο, το μωρό είναι πιθανό να αρχίσει να κοιμάται περισσότερο τη νύχτα, με έναν έως τρεις ύπνους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτή είναι επίσης η στιγμή που τα μωρά αρχίζουν να αναπτύσσουν το εσωτερικό βιολογικό “ρολόι” που ρυθμίζει τον κύκλο του ύπνου.

Ανάγκες ύπνου από 6 έως 12 μηνών

Μόλις το μωρό φτάσει τους έξι μήνες, οι ανάγκες ύπνου του προσαρμόζονται ξανά. Σε αυτό το στάδιο, χρειάζεται περίπου 12-14 ώρες ύπνου την ημέρα.

Τα περισσότερα βρέφη αυτής της ηλικίας κοιμούνται περίπου 10-11 ώρες τη νύχτα και παίρνουν δύο υπνάκους κατά τη διάρκεια της ημέρας που αθροίζονται σε άλλες 3-4 ώρες ύπνου.

Περίπου σε αυτή την ηλικία, τα περισσότερα μωρά είναι σωματικά ικανά να κοιμούνται όλη τη νύχτα, και αρχίζουν να τρώνε περισσότερες στερεές τροφές, κάτι που επίσης επηρεάζει τη ρουτίνα ύπνου τους.

Ανάγκες ύπνου από 12 μήνες και άνω

Όταν τα μωρά γίνονται ενός έτους, μπορεί να χρειάζονται ακόμα 12-14 ώρες ύπνου, αλλά οι ημερήσιοι μεσημεριανοί ύπνοι μειώνονται. Τα μωρά σε αυτό το στάδιο συνήθως κοιμούνται περίπου 11-12 ώρες τη νύχτα και έχουν έναν απογευματινό ύπνο 1-2 ωρών.

Αυτή η περίοδος χαρακτηρίζεται από έναν αγώνα μεταξύ του αυξανόμενου ενδιαφέροντος του νηπίου για τον κόσμο γύρω του και της ανάγκης του σώματός του για ύπνο.

Καθώς το παιδί μεγαλώνει (2-3 ετών), χρειάζεται 11-14 ώρες ύπνου

Ωστόσο κάθε παιδί είναι διαφορετικό και είναι απαραίτητο να παρατηρήσετε σημάδια κούρασης για να καθορίσετε τις συγκεκριμένες ανάγκες του παιδιού σας.

Ανάγκες ύπνου για παιδιά προσχολικής ηλικίας

Στην προσχολική ηλικία (3-5 ετών), τα παιδιά χρειάζονται συνήθως 10-13 ώρες ύπνου την ημέρα. Σε αυτή την ηλικία, ο μεσημεριανός ύπνος συνήθως καταργείται και τα παιδιά κοιμούνται κυρίως τη νύχτα.

Επίσης, αποκτούν μεγαλύτερη επίγνωση των κοινωνικών συνθηκών, επομένως ο ύπνος μπορεί να διακοπεί από πράγματα όπως η επιθυμία να μείνουν σε επαφή με τα μεγαλύτερα αδέρφια ή ο φόβος ότι θα χάσουν τη διασκέδαση.

Πόσες ώρες ύπνου χρειάζεται το μωρό

Η κατανόηση της δυναμικής του ύπνου σε κάθε στάδιο της ανάπτυξης του παιδιού είναι εξαιρετικά σημαντική. Είναι σημαντικό να παρατηρείτε τις συνήθειες του παιδιού σας και να κάνετε τις απαραίτητες προσαρμογές. Ένα ξεκούραστο μωρό είναι ένα χαρούμενο, υγιές μωρό και συμβάλλει σε μια ευτυχισμένη, υγιή οικογένεια!

Οι ώρες ύπνου που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο είναι γενικές και ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με τις ατομικές ανάγκες κάθε μωρού. 

* Οποιαδήποτε πληροφορία παρέχεται σε αυτόν τον ιστότοπο, δίνεται μόνο ως συμβουλή και δεν πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη ως επαγγελματική ιατρική διάγνωση ή γνώμη. Σας συνιστούμε να συμβουλεύεστε πάντα τον παιδίατρό σας για ιατρικά θέματα.

Προτείνονται:

Δείτε επίσης:

Call Now Button