Πώς θα κάνω το μωρό να κοιμάται στο κρεβάτι του;

Πώς θα κάνω το μωρό να κοιμάται στο κρεβάτι του;

Είναι ξημερώματα, το μωρό κοιμάται μαζί σας και μόλις ξύπνησε για τρίτη φορά απόψε.|Προσπαθείτε με μόλις λίγες ώρες ύπνου να το κάνετε να κοιμηθεί και πάλι και καθώς ρίχνετε μια ματιά στο βρεφικό κρεβάτι αναρωτιέστε:Πώς θα κάνω το μωρό μου να κοιμάται στο κρεβάτι του;” Είμαστε εδώ για να σας πούμε πως ο δρόμος για έναν πιο ήσυχο ύπνο δεν είναι όσο δύσκολος φαίνεται.

Παρακάτω θα δούμε τακτικές και συμβουλές για να βοηθήσετε το μικρό σας να κάνει τη μετάβαση από το κρεβάτι σας, στην κούνια του.

Πότε είναι έτοιμο το μωρό να κοιμηθεί μόνο του;

Το να προσδιορίσετε εάν το μωρό σας είναι έτοιμο να κοιμηθεί μόνο του  περιλαμβάνει την παρατήρηση της ανάπτυξης και της συμπεριφοράς του. Είναι σημαντικό πάντα να θυμάστε πως κάθε μωράκι είναι διαφορετικό, επομένως το πότε θα είναι έτοιμο να κοιμηθεί μόνο του το δικό σας μωρό μπορεί να διαφέρει.
Ωστόσο ορισμένα βασικά σημάδια είναι:

 • Ηλικία
  Τα μωρά είναι γενικά έτοιμα τα κοιμηθούν μόνα τους αρκετά πριν χρονίσουν.
 • Συνήθειες ύπνου
  Το ότι μπορεί το μωρό σας  να κοιμηθεί χωρίς να χρειαστεί να το κοιμίσετε είναι ένα καλό σημάδι ότι είναι έτοιμο.
 • Σταθερός ύπνος
  Τα μωρά που κοιμούνται σταθερά και αδιάκοπα είναι συνήθως έτοιμα να κοιμηθούν μόνα τους στην κούνια.

Ωστόσο, είναι πάντα καλύτερο να συμβουλεύεστε την/τον παιδίατρό σας, καθώς θα σας παρέχει εξατομικευμένη καθοδήγηση και συμβουλές με βάση την ανάπτυξη και τις ανάγκες του παιδιού σας. 

Πώς θα κάνω το μωρό να κοιμάται στο κρεβάτι του;
 • Δημιουργήστε ένα άνετο περιβάλλον ύπνου

Η δημιουργία ενός άνετου και χαλαρωτικού περιβάλλοντος είναι πολύ σημαντική για να μπορέσει το μωράκι σας να κοιμηθεί στο κρεβάτι του.

Επενδύστε σε ένα υψηλής ποιότητας στρώμα κούνιας και σε μαλακά, βαμβακερά σεντόνια και μαξιλαροθήκες.

Διατηρήστε τη θερμοκρασία δωματίου μεταξύ 20-24 βαθμών Κελσίου και σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε μια μηχανή λευκού ήχου που θα καλύψει τυχόν ανεπιθύμητους θορύβους που θα διακόψουν τον ύπνο του.

 • Καθιερώστε μια σταθερή ρουτίνα ύπνου

Μια ρουτίνα πριν τον ύπνο θα σηματοδοτήσει στο μωρό σας ότι είναι ώρα να χαλαρώσει και να κοιμηθεί.

Ξεκινήστε επιλέγοντας μια καθορισμένη ώρα και τηρώντας την όσο πιο πιστά γίνεται κάθε βράδυ.

Η ρουτίνα μπορεί να περιλαμβάνει ένα ζεστό μπάνιο, απαλό μασάζ, ένα παραμύθι ή νανούρισμα.

Διατηρήστε τη ρουτίνα απλή και φροντίστε να τελειώσετε με το να τοποθετήσετε το μωρό σας στο κρεβάτι του.

Πώς θα κάνω το μωρό να κοιμάται στο κρεβάτι του;
Πώς θα κάνω το μωρό να κοιμάται στο κρεβάτι του;
 • Εισάγετε ένα μεταβατικό αντικείμενο

Ένα μεταβατικό αντικείμενο, όπως μια μαλακή κουβέρτα ή λούτρινο ζωάκι, θα προσφέρει θαλπωρή στο μωρό κατά τη διάρκεια που βρίσκεται στο κρεβατάκι του.

Επιλέξτε ένα αντικείμενο που είναι μικρό, μαλακό, εύκολο να το πιάσει το μωρό και που πλένεται στο πλυντήριο. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι είναι κατασκευασμένο από ασφαλή υλικά, και δεν έχει μικρά, αποσπώμενα εξαρτήματα.

Εισάγετε το αντικείμενο κατά τις ώρες αγκαλιάς ή θηλασμού και τοποθετήστε το στην κούνια όταν το μωρό σας είναι έτοιμο για ύπνο.

 • Απομακρυνθείτε σταδιακά από το χώρο 

Είναι απαραίτητο να βοηθήσετε το μωρό σας να μπορεί να κοιμηθεί ακόμα και αν δεν βρίσκεστε κοντά του. Ξεκινήστε μένοντας στο δωμάτιο με το μωρό σας καθώς κοιμάται και στη συνέχεια αυξήστε σταδιακά την απόσταση ανάμεσα σε εσάς και την κούνια. Τελικά, θα μπορείτε να φύγετε εντελώς από το δωμάτιο, ενώ το μωρό σας κοιμάται. Να είστε υπομονετικοί καθώς αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει χρόνο.

Πώς θα κάνω το μωρό να κοιμάται στο κρεβάτι του;
Πώς θα κάνω το μωρό να κοιμάται στο κρεβάτι του;
 • Να είστε ανοιχτοί σε προσαρμογές

Κάθε μωρό είναι μοναδικό και έχει τις δικές του ανάγκες. Παρατηρήστε τις ενδείξεις του μωρού σας και να είστε έτοιμοι να κάνετε προσαρμογές στην προσέγγισή σας όταν χρειάζεται.

Για παράδειγμα, αν ξυπνά σταθερά μια συγκεκριμένη ώρα, δοκιμάστε να προσαρμόσετε την ώρα του ύπνου του για να δείτε αν θα ανταποκριθεί θετικά. Πρέπει ωστόσο να κατανοήσετε ότι οι συνήθειες ύπνου του μωρού μπορεί να αλλάξουν καθώς μεγαλώνει και αναπτύσσεται.

Τι να κάνω αν παρ’ όλα αυτά ξυπνήσει;

Είναι απόλυτα φυσιολογικό το μωρό να ξυπνάει κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ωστόσο το πώς ανταποκρίνεστε σε αυτό είναι πολύ σημαντικό. Αν παρ΄όλα τα παραπάνω το μωρό σας ξυπνήσει, περιμένετε λίγα λεπτά, καθώς μπορεί να αποκοιμηθεί πάλι. Αν συνεχίσει να κλαίει, πηγαίνετε κοντά του, αλλά αποφύγετε να το σηκώσετε. Χαϊδέψτε το απαλά, μιλήστε του γλυκά και στη συνέχεια απομακρυνθείτε από το δωμάτιο.

Το να βοηθήσετε το μωρό σας να κάνει το “ταξίδι” προς το κρεβάτι του απαιτεί υπομονή, συνέπεια και κατανόηση των αναγκών του. Ακολουθώντας τα παραπάνω, θα είστε σε ένα καλό δρόμο για έναν ήρεμο βραδινό ύπνο! Καθώς ξεκινάτε αυτό το ταξίδι, θυμηθείτε να είστε ευέλικτοι, να προσαρμόζεστε στις ανάγκες του μωρού σας και να εμπιστεύεστε τη διαδικασία.
Όνειρα γλυκά!

Δείτε επίσης:

Call Now Button