Πώς να δώσετε στο μωρό το φάρμακό του

Πως να δώσετε στο μωρό το φάρμακο του

Το να καταφέρετε να δώσετε το φάρμακο στο μωρό σας μπορεί να φαίνεται σαν μια δύσκολη μάχη, ιδιαίτερα αν είστε νέοι γονείς. Η έλλειψη εξοικείωσης, σε συνδυασμό με την δυσάρεστη γεύση των περισσότερων φαρμάκων, οδηγεί συχνά σε αρνητική αντίδραση του μωρού. Σε αυτό το άρθρο θα αναφέρουμε στις καλύτερες μεθόδους για να βοηθήσετε το μωρό σας να πάρει το φάρμακό του, διασφαλίζοντας την υγεία και την ηρεμία του.

Γιατί τα μωρά αντιστέκονται στη λήψη φαρμάκων;

Ένα βασικό βήμα για την αντιμετώπιση της πρόκλησης αυτής είναι να κατανοήσουμε γιατί τα μωρά συχνά απεχθάνονται τη λήψη φαρμάκων. Αρχικά, εισάγονται σε έναν εντελώς νέο κόσμο αισθήσεων και η λήψη φαρμάκων είναι σίγουρα μία από αυτές. Η ασυνήθιστη γεύση, η παράξενη υφή και η ίδια η πράξη χορήγησης τα ενοχλεί. Σε αντίθεση με τα μεγαλύτερα παιδιά, δεν μπορείτε να εξηγήσετε την αναγκαιότητα λήψης φαρμάκου, οδηγώντας έτσι σε αντίσταση που χαρακτηρίζεται από αναστάτωση και κλάμα.

Πως να δώσετε στο μωρό το φάρμακο

Δημιουργήστε το κατάλληλο περιβάλλον

Πριν ξεκινήσετε, βεβαιωθείτε ότι αντιμετωπίζετε την κατάσταση με ηρεμία και υπομονή. Τα μωρά είναι απίστευτα οξυδερκή και μπορούν εύκολα να αντιληφθούν το άγχος σας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται και το δικό τους άγχος κατά τη διαδικασία. Διατηρήστε απαλή και καθησυχαστική φωνή όπως και θετικές εκφράσεις προσώπου καθ΄ όλη τη διάρκεια.

Ποια είναι η σωστή τεχνική;

Η σωστή τεχνική μπορεί να κάνει πραγματικά τη διαφορά όταν πρόκειται να δώσετε το φάρμακο στο μικρό σας. Κρατήστε το με ασφάλεια στην αγκαλιά σας τοποθετώντας το ελαφρώς ξαπλωμένο. Χρησιμοποιήστε ένα σταγονόμετρο ή σύριγγα για χορήγηση από το στόμα, που διατίθεται από το φαρμακείο, στοχεύοντας το εσωτερικό του μάγουλου αντί για το πίσω μέρος του λαιμού. Χορηγήστε το φάρμακο σε μικρές δόσεις, δίνοντας στο μωρό σας αρκετό χρόνο για να καταπιεί πριν του δώσετε περισσότερο.

Κάνοντας τη γεύση λίγο καλύτερη 

Ένας κοινός λόγος που τα μωρά αρνούνται το φάρμακο είναι η συχνά πικρή γεύση του. Εάν το μωρό σας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε αυτό, συμβουλευτείτε την/τον παιδίατρό σας σχετικά με το αν είναι ασφαλές να αναμίξετε το φάρμακο με μικρή ποσότητα μητρικού γάλακτος, φόρμουλας ή ίσως λίγο χυμό φρούτων. Ωστόσο, αυτό είναι απαραίτητο να ελέγχεται καθώς ορισμένα φάρμακα δεν πρέπει να αναμειχθούν με συγκεκριμένα υγρά.

Απασχολήστε το!

Ποτέ μην υποτιμάτε τη δύναμη ενός καλού περισπασμού. Προσπαθήστε να χορηγείτε το φάρμακο όταν το μωρό σας είναι ήρεμο και απασχολημένο, όπως κατά τη διάρκεια του ταΐσματος ή αμέσως μετά την αλλαγή της πάνας. Ένα αγαπημένο παιχνίδι, ένα χαλαρωτικό νανούρισμα ή μια ενδιαφέρουσα εικόνα θα μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή από το φάρμακο και να διευκολύνει κατά πολύ τη διαδικασία.

Επιβράβευση 

Αφού το μωρό σας πάρει με επιτυχία το φάρμακό του, συνεχίστε με μια ζεστή αγκαλιά, ένα φιλάκι, το αγαπημένο του τραγούδι ή παιχνίδι. Αυτή η θετική ενίσχυση μπορεί να συσχετιστεί με τη λήψη του φαρμάκου μειώνοντας το άγχος και την αντίσταση σε μελλοντικό χρόνο.

Συμβουλευτείτε την/τον παιδίατρό σας

Εάν, παρά τις προσπάθειές σας, το μωρό σας συνεχίζει να εμφανίζει άρνηση, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε την/τον παιδίατρό σας. Αυτή/ος θα σας προτείνει εναλλακτικά φάρμακα ή διαφορετικές μεθόδους χορήγησης που θα μπορούσαν να είναι πιο αποδεκτές από το μωρό σας.

Θυμηθείτε, η χορήγηση φαρμάκου σε ένα μωράκι δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά είναι απαραίτητο μέρος της διασφάλισης της υγείας του. Οπλιστείτε με υπομονή, πειραματιστείτε με διαφορετικές μεθόδους και τελικά, θα εντοπίσετε τι λειτουργεί καλύτερα τόσο για εσάς όσο και για το μικρό σας. Όλα είναι μέρος του απίστευτου ταξιδιού της γονεϊκότητας!

* Οποιαδήποτε πληροφορία παρέχεται σε αυτόν τον ιστότοπο, δίνεται μόνο ως συμβουλή και δεν πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη ως επαγγελματική ιατρική διάγνωση ή γνώμη. Σας συνιστούμε να συμβουλεύεστε πάντα τον παιδίατρό σας για ιατρικά θέματα.

Δείτε επίσης:

Call Now Button