Ποια είναι η νομοθεσία για τα παιδιά στο αυτοκίνητο;

Ποια είναι η νομοθεσία για τα παιδιά στο αυτοκίνητο; BLOG COVER

Ως γονείς, η ασφάλεια του παιδιού είναι η νούμερο ένα προτεραιότητά, ιδιαίτερα όταν ταξιδεύετε με το αυτοκίνητο.

Είτε για μία σύντομη βόλτα, είτε για μία μεγαλύτερη εκδρομή, είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι τηρείτε όλα τα πρότυπα ασφαλείας έτσι ώστε το παιδί σας να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλές σε περίπτωση ατυχήματος.

Είναι λοιπόν απαραίτητο να γνωρίζετε την ισχύουσα νομοθεσία και τις βέλτιστες πρακτικές για τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου.

Η νομοθεσία

Ο νόμος ορίζει ότι τα παιδιά από την ημέρα που γεννιούνται μέχρι να φτάσουν στην ηλικία των 12 ετών ή σε ύψος 1,5 μέτρου, πρέπει να κάθονται σε ειδικό κάθισμα αυτοκινήτου.

Αυτά τα καθίσματα αυτοκινήτου πρέπει να πληρούν ορισμένα πρότυπα ασφαλείας, όπως τα πρότυπα ECE R44 03, ECE R44 04 και i-Size ECE R129. Η μη συμμόρφωση με αυτά τα πρότυπα μπορεί να επιφέρει πρόστιμο 350 € και απευθείας  αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 10 ημέρες. ΝΟΜΟΣ 3542/2007 – ΦΕΚ 50/A’/2.3.2007

Γιατί έχουν σημασία αυτοί οι κανονισμοί

Ενώ οι κυρώσεις όπως τα πρόστιμα και οι αναστολές αδειών έχουν αποτρεπτικό χαρακτήρα, το σημαντικότερο είναι η ασφάλεια του παιδιού σας. Ακόμη και ένα ήπιο ατύχημα ή ένα ξαφνικό φρενάρισμα, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό τραυματισμό εάν δεν βρίσκεται στο καθισματάκι αυτοκινήτου.

Οι κανονισμοί αυτοί δεν ορίζονται αυθαίρετα, υποστηρίζονται από εκτεταμένη έρευνα και δοκιμές για τη βέλτιστη ασφάλεια των παιδιών στο αυτοκίνητο.

Επιλέγοντας το κατάλληλο κάθισμα για το παιδί

Η κατανόηση των αναγκών του παιδιού σας με βάση την ανάπτυξή του είναι απαραίτητη για την επιλογή της κατάλληλης κατηγορίας καθίσματος αυτοκινήτου.

Καθίσματα Group 0+: Για βρέφη μέχρι 13 κιλά. Τοποθέτηση μόνο σε αντίστροφη θέση.

Καθίσματα Group 1: Για παιδιά από 9 κιλά έως 18 κιλά ή 9 μηνών έως 3 ετών. Αυτή η ομάδα καθισμάτων έχει εγκριθεί και για τις δύο κατευθύνσεις.

Καθίσματα Group 2: Για παιδιά από 15 κιλά έως 25 κιλά και την ηλικία των 3 έως 6 ετών. Αυτά τα παιδικά καθίσματα μπορούν να τοποθετηθούν σε κανονική κατεύθυνση κοιτώντας μπροστά.

Καθίσματα Group 3: Για παιδιά βάρους 22 κιλά έως 36 κιλά, και από 6 έως 12 ετών. Για ψηλά παιδιά σε αυτή την κατηγορία μπορείτε να επιλέξετε ένα “Booster”.

Υπάρχουν καθισματάκια που ανήκουν σε περισσότερες από μία ομάδες και τα οποία μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (Group 0+,1,2.3)


Η πιο δημοφιλής είναι η κατηγορία 0+/1/2/3 ( καθίσματα 0-36 κιλά ). Υπάρχει πληθώρα επιλογών και τα συγκεκριμένα καθίσματα έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό το ρυθμιζόμενο μέγεθος του καθίσματος ώστε αυτό να συμβαδίζει με την ανάπτυξη του παιδιού.


Πώς να επιλέξουμε το καλύτερο κάθισμα αυτοκινήτου

Ποια είναι η νομοθεσία για τα παιδιά στο αυτοκίνητο;

Προς τα που κοιτάει το καθισματάκι;

Το κάθισμα αυτοκινήτου του παιδιού σας θα πρέπει αρχικά να είναι στραμμένο προς τα πίσω, για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος τραυματισμού κατά τη διάρκεια συγκρούσεων ή ξαφνικών φρεναρισμάτων.

Σύμφωνα με τα νέα πρότυπα ασφαλείας R129 η τοποθέτηση του παιδιού σε αντίστροφη φορά είναι υποχρεωτική μέχρι και τους πρώτους 15 μήνες ζωής.

Η επιλογή του καθίσματος αυτοκινήτου για το παιδί σας, είναι κάτι παραπάνω από ένα μέτρο προφύλαξης από πιθανές κυρώσεις. Αποτελεί τον πιο ουσιαστικό τρόπο προφύλαξης του παιδιού στο αυτοκίνητο. Είναι λοιπόν σημαντικό να κάνετε την επιλογή που καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του μικρού σας!

* Οποιαδήποτε πληροφορία παρέχεται σε αυτόν τον ιστότοπο, δίνεται μόνο ως συμβουλή και δεν πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη ως επαγγελματική ιατρική διάγνωση ή γνώμη. Σας συνιστούμε να συμβουλεύεστε πάντα τον παιδίατρό σας για ιατρικά θέματα.

Προτείνονται:

Δείτε επίσης:

Call Now Button