Φιλτράρισμα

Ενεργά Φίλτρα

Προβολή όλων των 39 αποτελεσμάτων

Καθισματάκι αυτοκινήτου

Το βρεφικό / παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου είναι αναμφίβολα το απαραίτητο αξεσουάρ αυτοκινήτου για έναν γονέα. Η χρήση του αποτελεί τον μοναδικό τρόπο ασφαλούς μεταφοράς του μωρου και παιδιού με το αυτοκίνητο και αρχίζει από τη γέννησή, έως και τα 12 έτη!

Πώς να επιλέξω κάθισμα αυτοκινήτου;
Για την επιλογή του καθίσματος αυτοκινήτου, θα πρέπει να λάβετε υπ΄όψη κυρίως 3 παράγοντες:

1. Ηλικιακό Group
Τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου χωρίζονται σε 4 κατηγορίες ανάλογα την ηλικία του παιδιού. Αυτές οι κατηγορίες είναι οι εξής:

  • Group 0+: Για βρέφη μέχρι 13 κιλά.
  • Group 1: Για παιδιά από 9 κιλά έως 18 κιλά ή 9 μηνών έως 3 ετών.
  • Group 2: Για παιδιά από 15 κιλά έως 25 κιλά και την ηλικία των 3 έως 6 ετών.
  • Group 3: Για παιδιά βάρους 22 κιλά έως 36 κιλά, και από 6 έως 12 ετών.

2. Κατεύθυνση
Ανάλογα με την κατεύθυνση την οποία έχουν τα καθίσματα αυτοκινήτου, διακρίνονται σε  3 κατηγορίες:

Στραμμένα προς τα πίσω:
Το πρώτο καθισματάκι του μωρού θα πρέπει σίγουρα να έχει κατεύθυνση προς τα πίσω. Σύμφωνα με παιδιάτρους, αυτή η κατεύθυνση θα πρέπει να διατηρείται μέχρι και την ηλικία των δύο ετών ή έως το παιδί να ξεπεράσει το μέγιστο επιτρεπτό βάρος για το αντίστοιχο κάθισμα. Αυτός ο κανόνας ισχύει γιατι σε μία τόσο μικρή ηλικία ο αυχένας του παιδιού δεν είναι ακόμα πλήρως ανεπτυγμένος έτσι ώστε να μπορεί να υποστηρίξει το κεφαλάκι του σωστά. Γι αυτό είναι προτιμότερη μία στάση σώματος η οποία θα κατανείμει ομοιόμορφα τις δυνάμεις σε περίπτωση σύγκρουσης.

Στραμμένα προς τα εμπρός:
Γενικότερα καλό θα ήταν να διατηρήσετε την κατεύθυνση προς τα πίσω για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μπορείτε. (σίγουρα μέχρι το παιδί να φτάσει τα 9 κιλά). Από εκεί και πέρα, αν η ανάπτυξη του παιδιου δεν επιτρέπει άλλο τη διατήρηση αυτής της κατεύθυνσης, τότε θα πρέπει να επιλέξετε κάθισμα αυτοκινήτου με κατεύθυνση προς τα εμπρός. Ορισμένα καθισματάκια εμπρόσθιας κατεύθυνσης δεν είναι εξοπλισμένα με ζώνη αλλά χρησιμοποιούν την ζώνη του αυτοκινήτου για την πρόσδεση του παιδιού. Επίσης ορισμένα μοντέλα μετατρέπονται σε ανυψωτικά καθισματάκια booster.

Διπλής κατεύθυνσης:
Όπως είναι εμφανές και απο την ονομασία τους, τα καθισματάκια διπλής κατεύθυνσης μπορούν μέσω περιστροφής να τοποθετηθούν και στις 2 κατευθύνσεις. Τα καθίσματα αυτής της κατηγορίας είναι αισθητά πιο ογκώδη σε σχέση με αυτά των 2 παραπάνω κατηγοριών, ωστόσο το γεγονός ότι μπορούν να τοποθετηθούν και στις 2 κατευθύνσεις, τα καθιστά μία πολύ πρακτική επιλογή που μπορεί να συντροφεύσει το παιδί σε πολλά διαφορετικά στάδια της ανάπτυξής του.

3. Έχει ISOFIX;
Tι είναι το ISOFIX;
Το ISOFIX αναφέρεται στη τοποθέτηση των παιδικών καθισμάτων μέσω ειδικών βάσεων στήριξης (International Standards Organisation FIX). Τα ISOFIX είναι ουσιαστικά μεταλλικές βάσεις οι οποίες βρίσκονται στα πίσω καθίσματα του αυτοκινήτου, και η ύπαρξή τους είναι πολύ σημαντική, καθώς διαφορετικά η πρόσδεση του καθίσματος γίνεται μέσω των ζωνών του αυτοκινήτου. Το πρόβλημα με αυτό τον τρόπο δεν είναι ότι παρέχει λιγότερη ασφάλεια, αλλά ότι οι περισσότεροι γονείς το κάνουν λάθος. Επομένως, προς αποφυγή τέτοιων λαθών, καλό θα είναι το κάθισμα του αυτοκινήτου να είναι συμβατό με υποδοχές ISOFIX.

Στο Superbaby.gr θα βρείτε καθίσματα αυτόκινήτου κάθε τύπου, για όλες τις ηλικίες!

Call Now Button