Ημερολόγιο εγκυμοσύνης ανά εβδομάδα

Ημερολόγιο εγκυμοσύνης ανά εβδομάδα

Η εγκυμοσύνη είναι το πιο σημαντικό ταξίδι στη ζωή κάθε μητέρας, και διαρκεί περίπου 40 εβδομάδες, από τη σύλληψη έως τη γέννηση.

Σε αυτό το άρθρο σας παρουσιάζουμε το ημερολόγιο κύησης ανά εβδομάδα, περιγράφοντας τις αλλαγές και τις εξελίξεις που συμβαίνουν κάθε τρίμηνο στο μωράκι σας, βασισμένοι πάντα στις παρατηρήσεις και τα ευρήματα ειδικών.

Η κατανόηση αυτών των αλλαγών θα σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε για τον ερχομό του και να έχετε μια ασφαλή εγκυμοσύνη!

Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το άρθρο αποτελούν ένα γενικό συμπληρωματικό οδηγό που σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά, την απαραίτητη ενημέρωση από τον/την γιατρό σας. Όλο το υλικό του παρόντος άρθρου βασίζεται στα ευρήματα και τις παρατηρήσεις ειδικών στον τομέα της μαιευτικής και της γυναικολογίας. Είναι απαραίτητο να απευθύνεστε στον/στην γιατρό σας για τυχόν ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με την εγκυμοσύνη σας.

1ο Τρίμηνο εγκυμοσύνης: Εβδομάδες 1-12

Εβδομάδα 1-2: Πριν τη γονιμοποίηση

Οι δύο πρώτες εβδομάδες μπορεί να φαίνονται λίγο ασυνήθιστες καθώς τεχνικά συμβαίνουν πριν μείνετε πραγματικά έγκυος! Το σημείο έναρξης της εγκυμοσύνης σας υπολογίζεται από την πρώτη ημέρα της τελευταίας έμμηνου ρύσεως, παρόλο που η σύλληψη συμβαίνει συνήθως δύο εβδομάδες αργότερα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το σώμα σας προετοιμάζεται για την πιθανή εγκυμοσύνη. Η μήτρα ετοιμάζεται να φιλοξενήσει το έμβρυο αναπτύσσοντας ένα παχύ στρώμα ενδομητρίου πλούσιου σε θρεπτικά συστατικά.

Ταυτόχρονα, οι ωοθήκες σας προετοιμάζονται για ωορρηξία. Έτσι, παρόλο που η εγκυμοσύνη δεν έχει συμβεί ακόμη, αυτές οι πρώτες εβδομάδες είναι κρίσιμες.

Εβδομάδα 3: Η στιγμή του θαύματος

Κατά την τρίτη εβδομάδα, συμβαίνει ένα θαύμα! Το ωάριο και το σπερματοζωάριο ενώνονται για να σχηματίσουν ένα ενιαίο κύτταρο, σηματοδοτώντας την έναρξη της ζωής του μωρού σας. Το έμβρυο έχει το μέγεθος ενός παπαρουνόσπορου. 

Ημερολόγιο εγκυμοσύνης ανά εβδομάδα

Εβδομάδα 4: Έμβρυο & πλακούντας

Ημερολόγιο Εγκυμοσύνης ανά εβδομάδα

Το έμβρυο έχει το μέγεθος ενός ηλιόσπορου και χωρίζεται σε δύο στρώματα, από τα οποία θα αναπτυχθούν ο πλακούντας και το μωρό. Καθώς συμβαίνει αυτό, ο πλακούντας αρχίζει τον ζωτικό του ρόλο να παρέχει θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο στο μωρό και να απομακρύνει τα “απόβλητα”.

Εβδομάδα 5: Ο πρώτος σχηματισμός

Το έμβρυο πλέον εξελίσσεται σε τρία στρώματα, τα θεμέλια των οργάνων, των ιστών και του νευρικού συστήματος του μωρού σας. Έχει το μέγεθος αρακά! Ταυτόχρονα, το σώμα σας αρχίζει να παράγει ορμόνες εγκυμοσύνης, προκαλώντας πιθανώς αίσθημα εξάντλησης, ευαισθησία στο στήθος και εναλλαγές της διάθεσης.

Εβδομάδα 6: Μια καρδιά αρχίζει να χτυπά

Ημερολόγιο Εγκυμοσύνης ανά εβδομάδα

Η μικροσκοπική καρδιά του μωρού σας αρχίζει να χτυπά και ο νευρικός σωλήνας που προορίζεται να γίνει ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός, παίρνει σχήμα. Μπορεί επίσης να εμφανίσετε πρωινές ναυτίες λόγω των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα σας. Το μέγεθος του μωρού σας είναι ίσο με αυτό του μύρτιλου.

Εβδομάδα 7: Χεράκια και ποδαράκια

Το μωρό σας αρχίζει να σχηματίζει άκρα. Αυτό σημαίνει ότι η αρχική μορφή των χεριών και ποδιών αρχίζουν να παίρνουν σχήμα. Τα μάτια και τα αυτιά αρχίζουν επίσης να σχηματίζονται. Σε αυτό το στάδιο, το μωρό σας έχει περίπου το μέγεθος ενός βατόμουρου.

Εβδομάδα 8: Το πρόσωπο μιας νέας ζωής

Τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών του μωρού σας αναδύονται περαιτέρω και τα χαρακτηριστικά του προσώπου γίνονται πιο έντονα. Το μωράκι σας είναι περίπου ίσο με μια ελιά.

Εβδομάδα 9: Αρχικές κινήσεις

Το μωρό σας έχει το μέγεθος ενός κερασιού, αναπτύσσει μύες και μπορεί να κάνει μικρές κινήσεις. Καθώς το μωρό μεγαλώνει, η μήτρα σας επεκτείνεται για να το χωρέσει, προκαλώντας ενδεχομένως κάποια δυσφορία.

Εβδομάδα 10: Θεμέλια για το σώμα

Τα οστά και οι χόνδροι του μωρού αρχίζουν να σχηματίζονται και τα χαρακτηριστικά του προσώπου του γίνονται πιο ευδιάκριτα. Σε αυτό το σημείο, το μωρό έχει περίπου το μέγεθος ενός λάιμ.

Εβδομάδα 11: Ανθρώπινη μορφή

Το μωράκι αποκτά ανθρώπινα χαρακτηριστικά, έχει το μέγεθος δαμάσκηνου, αρχίζει η λειτουργία των οργάνων του και ο σχηματισμός των γεννητικών οργάνων. Ο πλακούντας είναι πλέον πλήρως λειτουργικός, παρέχοντας τροφή και απομάκρυνση των αποβλήτων.

Εβδομάδα 12: Οι πρώτες του κινήσεις

Βαδίζετε στο τέλος του πρώτου τριμήνου της κύησης. Όλα τα όργανα βρίσκονται σε λειτουργία. Το μωράκι αρχίζει να ανοιγοκλείνει τα χεράκια του και να κάνει μικρές κινήσεις με το στόμα του. Σε αυτό το στάδιο έχει το ίδιο περίπου μέγεθος με ένα λεμόνι.

2ο Τρίμηνο εγκυμοσύνης: Εβδομάδες 13-26

Εβδομάδα 13: Ανάπτυξη αισθήσεων

Καθώς βαδίζετε στο δεύτερο τρίμηνο, αναπτύσσονται τα εξωτερικά γεννητικά όργανα του μωρού οι φωνητικές χορδές και η αίσθηση γεύσης και όσφρησης. Πλέον το μωράκι σας έχει το μέγεθος ενός νεκταρινιού.

Εβδομάδα 14: Οι πρώτες του εκφράσεις

Οι μύες του προσώπου του μωρού παίρνουν σχήμα, δίνοντάς του τη δυνατότητα να παίρνει τις πρώτες του εκφράσεις! Σε αυτό το στάδιο έχει το ίδιο μέγεθος με ένα μήλο.

Εβδομάδα 15: Σας ακούει

Το μωρό σας είναι ίσο με ένα πορτοκάλι, το δέρμα του είναι λεπτό, διαφανές και ο σκελετός του συνεχίζει να αναπτύσσεται. Είναι σε θέση να ακούει θορύβους μέσα στο σώμα σας όπως ο χτύπος της καρδιάς. 

Εβδομάδα 16: Πιο έντονη κίνηση

Τα μάτια του μωρού σας αν και κλειστά, μπορούν πλέον να κινούνται. Τα αυτιά του είναι πλήρως σχηματισμένα και οι κινήσεις του γίνονται όλο και πιο αισθητές σε εσάς. Σε αυτό το στάδιο είναι ίσο με ένα αβοκάντο.

Εβδομάδα 17: Εξάσκηση στις νέες συνήθειες

Το μωρό σας έχει το μέγεθος ενός αχλαδιού, και κάνει εξάσκηση για τον θηλασμό πιπιλίζοντας και καταπίνοντας. Ίσως να αρχίσετε να αισθάνεστε και τις πρώτες κλοτσιές!

Εβδομάδα 18: Μικροσκοπικά αποτυπώματα

Τα δακτυλικά αποτυπώματα και τα ίχνη του μωρού σας εμφανίζονται. Περίπου αυτή τη στιγμή είναι πιθανό να μπορείτε να μάθετε το φύλο του.
Πλέον το μωράκι σας έχει το μέγεθος πιπεριάς.

Εβδομάδα 19: Ανάπτυξη των 5 αισθήσεων

Το μωρό έχει το μέγεθος αγκινάρας. Αναπτύσσονται περαιτέρω τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο που εξυπηρετούν τις 5 αισθήσεις: Όραση, ακοή, όσφρηση, γεύση και αφή.

Εβδομάδα 20: Στα μισά του ταξιδιού

Βρίσκεστε στα μισά της εγκυμοσύνης σας και το μωρό σας έχει πλέον το μέγεθος μιας γλυκοπατάτας. Μεγαλώνουν οι τρίχες του και το δέρμα του γίνεται λιγότερο διαφανές.

Εβδομάδα 21: Ρυθμικές κινήσεις

Οι κινήσεις του μωρού σας γίνονται πιο συντονισμένες και είναι σε θέση να καταπιεί και να επεξεργάζεται μικρές ποσότητες αμνιακού υγρού. Πιθανότατα θα παρατηρήσετε πιο σταθερά μοτίβα κίνησης. Έχει πλέον περίπου το μέγεθος ενός καρότου.

 

Εβδομάδα 22: Το mini μωράκι σας

Τα χαρακτηριστικά του γίνονται ολοένα και πιο ευδιάκριτα και πλέον μοιάζει με ένα πολύ μικρό μωράκι! Έχει περίπου το μέγεθος ενός γκρέιπφρουτ. 

Εβδομάδα 23: Έκρηξη ανάπτυξης!

Σε αυτό το στάδιο, το μωρό σας αναπτύσσεται με πολύ γρήγορο ρυθμό. Έχει το μέγεθος καλαμποκιού! Παίρνει βάρος, αναπτύσσονται τα πνευμόνια του και καταπίνει κανονικά.

 

Εβδομάδα 24: Ένα προσωπάκι ξεπροβάλλει

Το πρόσωπο του μωρού σας έχει σχηματιστεί σχεδόν πλήρως. Η ανάπτυξη του εγκεφάλου του βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και σχηματίζονται οι γευστικοί κάλυκες. Μπορεί να αρχίσετε να παρατηρείτε πότε το μωρό σας είναι δραστήριο ή κοιμάται σύμφωνα με ένα μοτίβο. Είναι πλέον ίσο με μια μελιτζάνα.

Εβδομάδα 25: Δέρμα και μαλλάκια

Τα μαλλιά του μωρού συνεχίζουν να μεγαλώνουν, ενώ το δέρμα του αρχίζει σιγά σιγά να γίνεται πιο ομαλό. Σε αυτό το στάδιο έχει το μέγεθος μαρουλιού.

Εβδομάδα 26: Ανοίγει για πρώτη φορά τα μάτια του

Τα μάτια του μωρού σας είναι πλέον ικανά να ανοίξουν και να ανταποκριθούν στο φως. Μπορεί να αρχίσετε να αντιμετωπίζετε κοινές ενοχλήσεις, όπως πόνους στην πλάτη και κράμπες στα πόδια. Το μωράκι σας έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με ένα κουνουπίδι. 

Εβδομάδα 27: Κοντεύουμε!

Είστε ένα βήμα πριν το τελευταίο τρίμηνο της κύησης. To μωρού σας έχει το ίδιο μέγεθος με ένα αγγούρι, συνεχίζει να αναπτύσσεται και πλέον κοιμάται και ξυπνάει πιο τακτικά. Ο εγκέφαλός του γίνεται όλο και πιο δραστήριος και ανοιγοκλείνει τα μάτια του. 

 

3ο Τρίμηνο εγκυμοσύνης: Εβδομάδες 28-40

Εβδομάδα 28: Τα πρώτα του όνειρα

Καθώς εισέρχεστε στο τελευταίο τρίμηνο της κύησης, ο εγκέφαλος του μωρού σας αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς. Μπορεί πλέον να γυρνάει το κεφάλι του προς το φως και να βλέπει ακόμα και όνειρα! Έχει πλέον το μέγεθος ενός κόκκινου λάχανου. 

Εβδομάδα 29: Κλοτσιές αγάπης

Τα οστά του μωρού σας έχουν αναπτυχθεί πλήρως, αν και παραμένουν μαλακά. Συνεχίζει να παίρνει βάρος και να αποθηκεύει λίπος, ενώ αρχίζει να κλοτσάει πιο τακτικά! Σε αυτή τη φάση έχει το μέγεθος ενός λευκού λάχανου.

Εβδομάδα 30: Ανάπτυξη εγκεφάλου

Το μωρό σας έχει μέγεθος καρύδας. Η όραση του συνεχίζει να βελτιώνεται και ο εγκέφαλός του αποκτά τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις.

Εβδομάδα 31: Μεγαλώνει…και μεγαλώνει…

 Η ανάπτυξη του μωρού σας είναι ταχεία, πλέον το μέγεθός του είναι περίπου ίσο με τη σελινόριζα και οι αισθήσεις του είναι πλήρως ανεπτυγμένες! Καθώς το μωρό καταλαμβάνει περισσότερο χώρο, μπορεί να παρατηρήσετε μείωση στις κινήσεις του.

Εβδομάδα 32: Απαλό δέρμα μωρού!

Το δέρμα του μωρού σας γίνεται πιο λείο και αδιαφανές, ενώ τα μαλλιά του συνεχίζουν να μεγαλώνουν. Μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε πιο άβολα καθώς το μωρό πέφτει χαμηλότερα στη λεκάνη σας. Το μικρό σας έχει το μέγεθος παπάγιας.

Εβδομάδα 33: Μαλακό κεφαλάκι

Τα οστά του μωρού σας δυναμώνουν, εκτός από το κρανίο, το οποίο παραμένει μαλακό για να διευκολύνει τον τοκετό. Το μέγεθός του είναι κοντά με αυτό του ανανά.

Εβδομάδα 34: Αμυντικός μηχανισμός

Το μικρό σας είναι πλέον ίσο περίπου με ένα πεπόνι. Το ανοσοποιητικό του σύστημα αναπτύσσεται περαιτέρω, το ίδιο και τα πνευμόνια του, ενώ συνεχίζει την αποθήκευση λίπους.

Εβδομάδα 35: Λάβετε θέσεις!

Το μωρό σας είναι κουλουριασμένο, με τα πόδια λυγισμένα προς το στήθος. Υπάρχει πλέον περιορισμένος χώρος, αλλά παρ΄όλα αυτά συνεχίζει να αλλάζει θέσεις. Το μικρό σας “σέσκουλο”!

Εβδομάδα 36: Έτοιμο για την “πρώτη” του αναπνοή

Οι πνεύμονες του μωρού σας έχουν σχηματιστεί πλήρως και είναι έτοιμοι να πάρουν την πρώτη τους αναπνοή μετά τη γέννα. Είναι ίσο με ένα μικρό καρπουζάκι.

Εβδομάδα 37: Σχεδόν έτοιμοι!

Το μέσο μωρό στις 37 εβδομάδες ζυγίζει περίπου 3-4 κιλά και είναι ίσο με ένα χειμωνιάτικο πεπόνι. Είναι σχεδόν έτοιμο να γεννηθεί, κάτι που λογικά θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες!

Εβδομάδα 38: Έτοιμο για τη ζωή

Τα όργανα του μωρού σας είναι τώρα έτοιμα να λειτουργήσουν. Καθώς το σώμα σας προετοιμάζεται για τον τοκετό, οι συσπάσεις σας μπορεί να γίνουν πιο έντονες και συχνές. Το μωράκι έχει πλέον το μέγεθος ενός πράσου.

Εβδομάδα 39: Τελειόμηνο

Το μωρό έχει το μέγεθος ενός καρπουζιού και θεωρείται “τελειόμηνο”. Δηλαδή είναι έτοιμο να γεννηθεί! Το κεφαλάκι του μετακινείται προς τη λεκάνη σας.

 

Εβδομάδα 40

Φτάσατε στην εβδομάδα που περιμένατε! Το μωρό σας είναι έτοιμο να γεννηθεί και έχει το μέγεθος κολοκύθας. Ωστόσο αν δεν έχετε γεννήσει ακόμα, μην ανησυχείτε. Πολλές εγκυμοσύνες εκτείνονται πέρα από την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού. Ο/Η γιατρός σας θα συνεχίσει να παρακολουθεί εσάς και το μωρό σας και θα σας συμβουλέψει κατάλληλα για τις κινήσεις που πρέπει να κάνετε. 

Τα ακριβή μεγέθη μπορεί να διαφέρουν. Οι παραπάνω συγκρίσεις είναι ενδεικτικές

Το άρθρο αυτό προσφέρει μια ευρεία επισκόπηση των σταδίων εγκυμοσύνης και έχει σκοπό να εμπλουτίσει την κατανόησή σας για αυτήν τη συναρπαστική διαδικασία. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι κάθε ταξίδι εγκυμοσύνης είναι μοναδικό και μπορεί να μην ευθυγραμμίζεται αυστηρά με το χρονοδιάγραμμα που περιγράφεται παραπάνω. Για εξατομικευμένες πληροφορίες συμβουλευτείτε τον/την γιατρό σας. 

Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το άρθρο αποτελούν ένα γενικό συμπληρωματικό οδηγό που σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά, την απαραίτητη ενημέρωση από τον/την γιατρό σας.
Όλο το υλικό του παρόντος άρθρου βασίζεται στα ευρήματα και τις παρατηρήσεις ειδικών στον τομέα της μαιευτικής και της γυναικολογίας. Είναι απαραίτητο να απευθύνεστε στον/στην γιατρό σας για τυχόν ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με την εγκυμοσύνη σας. 

* Οποιαδήποτε πληροφορία παρέχεται σε αυτόν τον ιστότοπο, δίνεται μόνο ως συμβουλή και δεν πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη ως επαγγελματική ιατρική διάγνωση ή γνώμη. Σας συνιστούμε να συμβουλεύεστε πάντα τον παιδίατρό σας για ιατρικά θέματα.

Δείτε επίσης:

Call Now Button