Γιατί το μωρό μου δαγκώνει;

Γιατί το μωρό μου δαγκώνει

Το δάγκωμα είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ανάπτυξης του μωρού, ωστόσο είναι μια αρκετά ανησυχητική συμπεριφορά για τους γονείς. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ενώ το δάγκωμα μπορεί να είναι επώδυνο και ενοχλητικό, δεν σημαίνει ότι το παιδί σας είναι επιθετικό. Ας δούμε με ποιους τρόπους μπορείτε να χειριστείτε αυτή την κατάσταση. 

Γιατί δαγκώνει το μωρό;

Τα μωρά μπορεί να καταφύγουν στο δάγκωμα για διάφορους λόγους. Η αποκωδικοποίηση της αιτίας θα σας προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για την αποτελεσματική διαχείριση αυτής της συμπεριφοράς:

Οδοντοφυΐα

Η οδοντοφυΐα είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους το μωρό μπορεί δαγκώνει. Η πίεση των αναδυόμενων δοντιών κάτω από τα ούλα προκαλεί δυσφορία και πόνο με αποτέλεσμα το μωράκι να θέλει να δαγκώσει πράγματα για ανακουφιστεί.

Εξερεύνηση

Τα μωρά εξερευνούν τον κόσμο μέσω των αισθήσεων. Το άγγιγμα, η μυρωδιά, η γεύση και ναι, ακόμα και το δάγκωμα είναι μέρος αυτής της εξερεύνησης. Με οτιδήποτε έρχεται σε επαφή ένα μωρό είναι μια ευκαιρία μάθησης, επομένως μερικές φορές το δάγκωμα είναι απλώς μέρος της μαθησιακής του διαδικασίας.

Επικοινωνία & έκφραση Συναισθημάτων

Τα μωρά έχουν περιορισμένες δεξιότητες λεκτικής επικοινωνίας. Το δάγκωμα μερικές φορές είναι ο τρόπος τους να εκφράσουν περίπλοκα συναισθήματα όπως απογοήτευση, θυμό ή ακόμα και ενθουσιασμό. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν το κάνουν αυτό από κακία. Απλώς προσπαθούν να μεταδώσουν τα συναισθήματά τους με τον καλύτερο τρόπο που ξέρουν.

Ανάγκη προσοχής

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα μωρά μπορεί να δαγκώσουν απλά για να τραβήξουν την προσοχή σας. Αν παρατηρήσουν ότι με το δάγκωμα κερδίζουν την προσοχή, ακόμα κι αν η προσοχή είναι αρνητική, μπορεί να επαναλάβουν τη συμπεριφορά.

Γιατί το μωρό μου δαγκώνει

Πώς να διαχειριστείτε ένα μωρό που δαγκώνει

Αν και είναι απαραίτητο να κατανοήσετε γιατί το μωρό σας δαγκώνει, είναι εξίσου σημαντικό να γνωρίζετε πώς να ανταποκριθείτε όταν το κάνει αυτό:

Δώστε του μασητικά παιχνίδια οδοντοφυΐας 

Τα παιχνίδια οδοντοφυΐας βοηθούν στο να ανακουφιστούν τα ούλα του μωρού μειώνοντας την επιθυμία για δάγκωμα. Τα δροσερά, μαλακά αντικείμενα όπως οι κρίκοι οδοντοφυΐας ή τα μασητικά που μπαίνουν στο ψυγείο είναι επίσης ιδιαίτερα καταπραϋντικά.

Βελτιώστε τις επικοινωνιακές του δεξιότητες

Ενθαρρύνετε το μωράκι να εκφράσει τα συναισθήματά του προφορικά ή με απλές χειρονομίες. Όσο καλύτερη είναι η επικοινωνία, τόσο λιγότερο θα χρειαστεί να καταφύγει στο δάγκωμα.

Να είστε συνεπείς στις αντιδράσεις σας

Αντιδράστε άμεσα και με συνέπεια στο δάγκωμα. Ένα σταθερό αλλά απαλό “Όχι” μπορεί να το βοηθήσει να καταλάβει ότι αυτό που κάνει δεν είναι αποδεκτό. Αποφύγετε να γελάτε καθώς αυτό θα το ενθαρρύνει περισσότερο.

Πότε το δάγκωμα γίνεται ανησυχητικό;

Τα περισσότερα παιδιά ξεπερνούν το δάγκωμα καθώς αναπτύσσουν πιο εξελιγμένους τρόπους να εκφράσουν τις ανάγκες και τα συναισθήματά τους. Ωστόσο, εάν το δάγκωμα συνεχίζεται πέρα από την παιδική ηλικία, ίσως είναι καλή ιδέα να συμβουλευτείτε την/τον παιδίατρό σας.

Αν και το δάγκωμα είναι ένα τυπικό μέρος της ανάπτυξης, αυτό δεν το κάνει λιγότερο ανησυχητικό για τους περισσότερους γονείς. Ωστόσο, με κατανόηση, υπομονή και τη σωστή προσέγγιση, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να ξεπεράσει αυτή τη φάση. Να θυμάστε, κάθε πρόκληση που ξεπερνάτε εσείς και το μωρό σας μαζί είναι μια ευκαιρία να τονώσετε την ανάπτυξή του και να ενισχύσετε τον δεσμό σας.

* Οποιαδήποτε πληροφορία παρέχεται σε αυτόν τον ιστότοπο, δίνεται μόνο ως συμβουλή και δεν πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη ως επαγγελματική ιατρική διάγνωση ή γνώμη. Σας συνιστούμε να συμβουλεύεστε πάντα τον παιδίατρό σας για ιατρικά θέματα.

Προτείνονται:

Δείτε επίσης:

Call Now Button