Γιατί το μωρό δεν κοιμάται στην κούνια;

Giati-to-mvro-den-koimatai-stin-kounia

Κάθε γονιός νιώθει ευτυχία όταν κοιτάζει την κούνια μωρού και το μωρό του να κοιμάται γαλήνια.

Ωστόσο, μερικές φορές το να φτάσεις σε αυτή τη γαλήνια στιγμή δεν είναι και τόσο εύκολο.

Ένα συχνό ερώτημα που έχουν πολλοί νέοι γονείς είναι: “Γιατί το μωρό μου δεν θέλει να κοιμηθεί στην κούνια;” Όπως συμβαίνει με πολλές πτυχές της βρεφικής φροντίδας, η απάντηση είναι πολύπλευρη:

Προσαρμογή στο νέο περιβάλλον

Οι νέες συνθήκες και τα άγνωστα περιβάλλοντα είναι αρκετά προκλητικά, για τα μωρά που δεν έχουν ακόμη κατανοήσει πλήρως τον κόσμο γύρω τους.

Το βρεφικό κρεβάτι, αν και έχει σχεδιαστεί για την άνεση και την ασφάλειά του μωρού, δεν παύει να είναι ένα καινούργιο περιβάλλον.

Για να διευκολυνθεί αυτή η μετάβαση, δοκιμάστε να αφήσετε το μωρό να παίζει στην κούνια κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό του επιτρέπει να εξοικειωθεί καλύτερα με το χώρο έτσι ώστε να είναι πιο εύκολο να κοιμηθεί.

Γιατί το μωρό δεν κοιμάται στην κούνια;

Άγχος αποχωρισμού

Γιατί το μωρό δεν κοιμάται στην κούνια;

Το άγχος αποχωρισμού είναι μια φάση που περνούν πολλά μωρά και συνήθως ξεκινάει από την ηλικία των έξι μηνών.

Προκύπτει όταν ένα μωρό αρχίζει να κατανοεί την έννοια της μονιμότητας και τη συνειδητοποίηση ότι τα πράγματα συνεχίζουν να υπάρχουν ακόμα και όταν δεν γίνονται αντιληπτά.

Έτσι, όταν ένα μωράκι δεν μπορεί να δει τους γονείς του, προκαλούνται αισθήματα άγχους. Ο ύπνος μακριά από την παρηγορητική αγκαλιά των γονιών είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει αυτή τη δυσφορία.

Για να μετριαστεί αυτό, εξετάστε το ενδεχόμενο να εξασκήσετε το μικρό σας σε σύντομες περιόδους “αποχωρισμού” κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση του στρες και του άγχους που νιώθει κατά τη διάρκεια του ύπνου, καθώς αποκτά σιγά σιγά εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση.  

Υπερδιέγερση

Ακριβώς όπως οι ενήλικες θεωρούν ότι είναι δύσκολο να κοιμηθούν μετά από έντονες δραστηριότητες ή εμπειρίες, έτσι και τα μωρά αντιμετωπίζουν δυσκολίες να ηρεμήσουν όταν βρίσκονται σε υπερδιέγερση.

Η ενασχόληση με έντονο παιχνίδι ή η έκθεση σε δυνατούς θορύβους και φώτα λίγο πριν τον ύπνο μπορεί να ενισχύσει τις αισθήσεις τους, καθιστώντας δύσκολο να χαλαρώσουν.

Η δημιουργία ενός γαλήνιου περιβάλλοντος είναι το κλειδί. Το να χαμηλώσετε τα φώτα, να παίξετε απαλά νανουρίσματα ή λευκούς θορύβους θα σηματοδοτήσει στο μωρό ότι είναι ώρα να χαλαρώσει.

Τι είναι οι λευκοί θόρυβοι; 

Γιατί το μωρό δεν κοιμάται στην κούνια;

Οδοντοφυΐα

Γιατί το μωρό δεν κοιμάται στην κούνια;

Λίγα πράγματα είναι τόσο απαιτητικά στην αντιμετώπιση από τα μωρά όσο η οδοντοφυΐα. Αυτή η φυσική αλλά συχνά επώδυνη διαδικασία οδηγεί συχνά  σε ανήσυχες νύχτες.

Τα ούλα γίνονται ευαίσθητα και τα αναδυόμενα δόντια μπορεί να προκαλέσουν σημαντική δυσφορία.

Για να βοηθήσουν στην ανακούφιση, πολλοί γονείς επιλέγουν μασητικά παιχνίδια οδοντοφυΐας. Τα παιχνίδια αυτά παρέχουν ανακούφιση στα ερεθισμένα ούλα τους.

Η σημασία της ρουτίνας

Η καθιέρωση ενός σταθερού προγράμματος, βοηθά στη ρύθμιση του εσωτερικού ρολογιού του μωρού, διασφαλίζοντας ότι καταλαβαίνει πότε είναι ώρα για παιχνίδι και πότε για ξεκούραση.

Η συνέπεια στις ώρες ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας και η σταθερή ρουτίνα πριν τον ύπνο το βράδυ θα επηρεάσει σημαντικά το πόσο καλά κοιμάται το μωρό στην κούνια του.

Αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά ένα μη ευέλικτο πρόγραμμα, αλλά περισσότερο τη δημιουργία ενός μοτίβου που το μωρό μπορεί να αναγνωρίσει και να προβλέψει.

Γιατί το μωρό δεν κοιμάται στην κούνια__Carousel

Υπομονή!

Γιατί το μωρό δεν κοιμάται στην κούνια__Carousel

Ίσως το πιο σημαντικό στη προσπάθειά σας να κάνετε το μωράκι να κοιμηθεί στην κούνια του είναι η υπομονή που πρέπει να έχετε.

Είναι απαραίτητο να κατανοήσετε  ότι κάθε μωρό είναι μοναδικό και ότι θα προσαρμοστεί στις αλλαγές με τον δικό του ρυθμό.

Η μετάβαση στο βρεφικό κρεβάτι είναι ένα σημαντικό ορόσημο, και ενώ ορισμένα μωρά μπορεί να το κάνουν αμέσως, άλλα μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο.

Είναι σημαντικό να παραμείνετε υπομονετικοί, παρέχοντας ανακούφιση στο μωρό. Εξάλλου, αυτές οι προκλήσεις δεν είναι παρά οι πρώτες από  το όμορφο ταξίδι της ανάπτυξης και της ανακάλυψης!

Συχνές Ερωτήσεις:

Γιατί το μωρό μου δεν κοιμάται στην κούνια;

Τα μωρά μπορεί να αντιμετωπίσουν προκλήσεις όπως η μη εξοικείωση με το νέο περιβάλλον, το άγχος αποχωρισμού, η υπερδιέγερση, η δυσφορία στην οδοντοφυΐα ή η έλλειψη συνεπούς ρουτίνας.

Πώς μπορώ να βοηθήσω το μωρό μου να προσαρμοστεί στην κούνια;

Αφήστε το μωρό σας να παίζει στην κούνια κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό του επιτρέπει να εξοικειωθεί με το χώρο.

Τι είναι η υπερδιέγερση στα μωρά; Πώς επηρεάζει τον ύπνο;

Η υπερδιέγερση εμφανίζεται όταν τα μωρά εκτίθενται σε έντονες δραστηριότητες, δυνατούς θορύβους ή έντονα φώτα πριν τον ύπνο. Μπορεί να τα δυσκολέψει να ηρεμήσουν και να κοιμηθούν.

Πώς μπορώ να ανακουφίσω τους πόνους της οδοντοφυΐας του μωρού τη νύχτα;

Τα παιχνίδια οδοντοφυΐας είναι εξαιρετικά χρήσιμα. Ωστόσο, πάντα να συμβουλεύεστε έναν παιδίατρο πριν χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε μέθοδο ανακούφισης από τον πόνο.

Είναι σημαντική η ρουτίνα ύπνου για τα μωρά;

Απολύτως. Ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου βοηθά στη ρύθμιση του εσωτερικού ρολογιού του μωρού, καθιστώντας το να γνωρίζει τις ώρες ύπνου και τις ώρες αφύπνισης.

Το μωρό μου κοιμήθηκε στην κούνια μια χαρά την περασμένη εβδομάδα, αλλά δεν θέλει τώρα. Είναι φυσιολογικό;

Ναι, τα μωρά μπορεί να έχουν κυμαινόμενα μοτίβα ύπνου. Είναι απαραίτητο να είστε υπομονετικοί και να κατανοήσετε ότι κάθε μωρό έχει μοναδικές ανάγκες και ρυθμούς.

Πόσο χρόνο χρειάζεται συνήθως το μωρό για να προσαρμοστεί στην κούνια;

Δεν υπάρχει μια απάντηση που να ταιριάζει σε όλους. Μερικά μωρά προσαρμόζονται γρήγορα, ενώ άλλα μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο. Κάθε μωρό είναι διαφορετικό.

 

* Οποιαδήποτε πληροφορία παρέχεται σε αυτόν τον ιστότοπο, δίνεται μόνο ως συμβουλή και δεν πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη ως επαγγελματική ιατρική διάγνωση ή γνώμη. Σας συνιστούμε να συμβουλεύεστε πάντα τον παιδίατρό σας για ιατρικά θέματα.

Δείτε επίσης:

Call Now Button