Γιατί κλαίει το μωρό μου;

Γιατί κλαίει το μωρό μου

Καταλαβαίνουμε ότι ως γονείς, το να ακούτε το μωράκι σας να κλαίει είναι μια  πραγματικά οδυνηρή εμπειρία. Είναι μάλιστα ακόμα πιο δύσκολο όταν δεν μπορείτε να καταλάβετε τι φταίει.

Τα μωρά κλαίνε για διάφορους λόγους. Πεινάνε, χρειάζονται ύπνο, έχουν λερωμένη πάνα, υπερένταση ή αισθάνονται άβολα λόγω οδοντοφυΐας ή κολικών.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τους πιο συνήθεις λόγους δίνοντάς σας παράλληλα χρήσιμες συμβουλές αντιμετώπισης: 

Πείνα: Ο πιο συνηθισμένος λόγος για το κλάμα του μωρού

Η πιο συχνή αιτία λόγω της οποίας κλαίνε τα μωρά είναι η πείνα. Τα μωρά έχουν μικροσκοπικό στομάχι και υψηλούς μεταβολικούς ρυθμούς, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζονται συχνά ταΐσματα, ειδικά τις πρώτες εβδομάδες και μήνες. Εάν έχουν περάσει περισσότερες από μερικές ώρες από το τελευταίο τάισμα, το μωρό σας μπορεί να προσπαθεί να σας δείξει ότι πεινάει.

Γιατί κλαίει το μωρό

Ανάγκες ύπνου: Ένα κουρασμένο μωρό είναι συχνά ένα μωρό που κλαίει

Γιατί κλαίει το μωρό

Ακριβώς όπως και οι ενήλικες, τα μωρά είναι πολύ πιθανό να έχουν αρνητική διάθεση όταν είναι κουρασμένα. Τα βρέφη χρειάζονται πολλές ώρες ύπνου. Ένα νεογέννητο, για παράδειγμα, μπορεί να κοιμάται έως και 16-18 ώρες την ημέρα, σε κύκλους 2-4 ωρών. Εάν λοιπόν το μωρό σας κλαίει παρατεταμένα, είναι πολύ πιθανό να είναι κουρασμένο.

Πώς να κοιμίσω το μωρό μου;

Δυσφορία λόγω της πάνας: Ώρα για άλλαγμα

Τα μωρά έχουν ευαίσθητο δέρμα που μπορεί εύκολα να ερεθιστεί από μια λερωμένη πάνα. Ένα μωρό που κλαίει λόγω της πάνας συνήθως ηρεμεί μόλις γίνει η αλλαγή σε στεγνή. Αλλάζετε τακτικά και φροντίστε να καθαρίζετε την απαλά και σχολαστικά το σημείο της ευαίσθητης περιοχής.

klaiei to moro

Υπερδιέγερση: Πολλά ταυτόχρονα ερεθίσματα

Κάποιες φορές, τα μωρά δυσκολεύονται να διαχειριστούν τα ερεθίσματα που δέχονται. Τα έντονα φώτα, οι δυνατοί ήχοι ή ακόμα και οι συνεχόμενες αγκαλιές από πολλά διαφορετικά άτομα μπορεί να είναι υπερβολικά για ένα μωρό, με αποτέλεσμα να κλαίει.

Εάν το πρόβλημα φαίνεται να είναι η υπερδιέγερση, δοκιμάστε να μειώσετε τα επίπεδα θορύβου και φωτός και περιορίστε τον αριθμό των ατόμων που αλληλεπιδρούν με το μωρό σας ταυτόχρονα. Συχνά, μια γλυκιά αγκαλιά με τη μαμά ή τον μπαμπά μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται για να ηρεμήσει.

Οδοντοφυΐα: Επώδυνοι πόνοι ανάπτυξης

Η οδοντοφυΐα είναι ένα επώδυνο στάδιο ανάπτυξης για πολλά μωρά και σίγουρα μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κλάμα. Τα συμπτώματα της οδοντοφυΐας περιλαμβάνουν σάλιο, πρησμένα ούλα και επιθυμία για μάσηση. 

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μασητικά μασητικά οδοντοφυΐας που προσφέρουν ανακούφιση στο μωράκι, ή εναλλακτικά ένα απαλό μασάζ στα ούλα του.

Κολικοί: Το ανεξήγητο και παρατεταμένο κλάμα

Οι κολικοί είναι μια παροδική διαταραχή κατα την οποία το μωρό κλαίει παρατεταμένα για περισσότερες από τρεις ώρες την ημέρα, περισσότερες από τρεις ημέρες την εβδομάδα, για περισσότερες από τρεις εβδομάδες. Η ακριβής αιτία των κολικών είναι άγνωστη, αλλά εάν το μωρό σας είναι κατά τα άλλα υγιές και τρέφεται καλά, οι κολικοί είναι πολύ πιθανό να ευθύνονται για το κλάμα του.

Παρόλο που δεν υπάρχει αποδεδειγμένη θεραπεία για τους κολικούς, πολλοί γονείς βρίσκουν ότι ορισμένες τεχνικές, όπως το λίκνισμα ή η χρήση λευκών θορύβων, βοηθούν το μωρό να ηρεμήσει.

Ως γονείς, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το κλάμα είναι ένα φυσιολογικό μέρος της βρεφικής ηλικίας. Είναι ο πρωταρχικός τρόπος με τον οποίο το μωρό σας επικοινωνεί τις ανάγκες του. Με τον καιρό, θα καταλάβετε καλύτερα τι σημαίνουν τα κλάματά του και πώς να το ηρεμήσετε.

Η ανατροφή των παιδιών είναι ένα ταξίδι, και ενώ ο δρόμος μπορεί να είναι δύσκολος μερικές φορές, η ανταμοιβή είναι τεράστια. Φροντίστε το μωρό σας, αλλά και τον εαυτό σας. Και να θυμάστε, κάνετε εξαιρετική δουλειά!

Συχνές ερωτήσεις:

Πώς μπορώ να ξέρω αν το μωρό μου κλαίει επειδή πεινάει;

Τα πρώιμα σημάδια της πείνας περιλαμβάνουν αυξημένη εγρήγορση ή δραστηριότητα. Το κλάμα είναι στην πραγματικότητα ένα όψιμο σημάδι που δείχνει ότι το μωρό πεινάει.

Πόσο ύπνο χρειάζεται ένα νεογέννητο μωρό;

Τα νεογέννητα χρειάζονται συνήθως περίπου 16-18 ώρες ύπνου σε ένα 24ωρο, χωρισμένες σε πολλούς ύπνους κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Ωστόσο, κάθε μωρό είναι διαφορετικό και αυτό μπορεί να διαφέρει.

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζω την πάνα του μωρού μου;

Θα πρέπει να αλλάζετε την πάνα του μωρού σας κάθε 2-3 ώρες ή μόλις παρατηρήσετε ότι είναι λερωμένη. Η τακτική αλλαγή αποτρέπει τον ερεθισμό του δέρματος και τα εξανθήματα λόγω της πάνας.

Πώς μπορώ να καταλάβω αν το μωρό μου έχει υπερένταση;

Εάν το μωρό σας φαίνεται αδιάθετο ή κλαίει σε πολυσύχναστα και θορυβώδη περιβάλλοντα, μπορεί να έχει υπερένταση. Το κλάμα είναι απλά ένας τρόπος για να εκφράσει ότι χρειάζεται ένα διάλειμμα. Δοκιμάστε λοιπόν να μετακινηθείτε σε μια πιο ήσυχη τοποθεσία.

Ποια είναι τα συμπτώματα της οδοντοφυΐας στα μωρά;

Τα συμπτώματα της οδοντοφυΐας περιλαμβάνουν αυξημένη ανησυχία, σάλια, πρησμένα ούλα και επιθυμία για να μασήσει διάφορα πράγματα. Το μωρό σας μπορεί επίσης να αρνηθεί το φαγητό ή να έχει προβλήματα με τον ύπνο.

Πώς να ηρεμήσω ένα μωρό που κλαίει;

Οι τεχνικές για να ηρεμήσετε ένα μωρό που κλαίει ποικίλλουν, και αυτό που λειτουργεί για ένα μωρό μπορεί να μην λειτουργεί για ένα άλλο. Οι πιο συνήθεις πρακτικές είναι το τάισμα, η αλλαγή της πάνας, το λίκνισμα, το νανούρισμα, το παιχνίδι ή η βόλτα με το καρότσι. 

Είναι φυσιολογικό να αισθάνομαι άγχος και λύπη όταν το μωρό μου κλαίει;

Ναι, είναι απολύτως φυσιολογικό. Η ανατροφή του παιδιού είναι μια μεγάλη πρόκληση και είναι φυσικό να αισθάνεστε άγχος όταν το μωρό σας είναι αναστατωμένο και δεν ξέρετε πώς να το παρηγορήσετε. Θυμηθείτε να φροντίζετε τον εαυτό σας και να αναζητάτε υποστήριξη όταν τη χρειάζεστε. 

* Οποιαδήποτε πληροφορία παρέχεται σε αυτόν τον ιστότοπο, δίνεται μόνο ως συμβουλή και δεν πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη ως επαγγελματική ιατρική διάγνωση ή γνώμη. Σας συνιστούμε να συμβουλεύεστε πάντα τον παιδίατρό σας για ιατρικά θέματα.

Προτείνονται:

Δείτε επίσης:

Call Now Button