Πώς να ανακουφίσετε το μωρό από τους κολικούς

Πώς να ανακουφίσετε το μωρό από τους κολικούς

Οι κολικοί είναι μια δυσάρεστη κατάσταση που επηρεάζει πολλά μωρά κατά τη διάρκεια της βρεφανάπτυξης, ιδίως τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Χαρακτηρίζονται από υπερβολικό κλάμα, συχνά για ώρες, χωρίς να υπάρχει κάποιος προφανής λόγος.

Η εμφάνιση των κολικών ανησυχεί πολλούς γονείς με νεογέννητα, καθώς δεν γνωρίζουν πως να τα ανακουφίσουν και να τα καταπραΰνουν.

Σε αυτό το άρθρο, θα σας δώσουμε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ηρεμήσετε το μωράκι σας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Τι είναι οι κολικοί;

Πριν αναφέρουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε το μωράκι σας, είναι απαραίτητο να καταλάβουμε τι είναι οι κολικοί και από τι προκαλούνται. Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση, πιστεύεται ότι οι κολικοί μπορεί να προκληθούν από γαστρεντερική δυσφορία, υπερδιέγερση ή από δυσλειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Οι κολικοί εμφανίζονται συνήθως αργά το απόγευμα ή το βράδυ και τα μωρά μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα όπως το να λυγίζουν την πλάτη τους, να σηκώνουν τα πόδια τους προς τα πάνω και να σφίγγουν τις γροθιές τους

Πώς να ανακουφίσετε το μωρό από τους κολικούς

Σε ό,τι αφορά την ανακούφιση ενός μωρού που παρουσιάζει κολικούς, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να δοκιμάσετε:

1. “Καταπραϋντικοί” ήχοι
Η αναπαραγωγή ήρεμης μουσικής ή λευκού θορύβου μπορεί να είναι απίστευτα αποτελεσματική στην ανακούφιση ενός βρέφους με κολικούς. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να τραγουδήσετε ή να μιλήσετε στο μωρό σας με απαλή και χαλαρωτική φωνή.

Τι είναι οι λευκοί ήχοι;

2. Λίκνισμα
Οι απαλές κινήσεις λικνίσματος μπορούν να βοηθήσουν ένα βρέφος με κολικούς να ηρεμήσει. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα λίκνο, ένα ρηλάξ, ή απλά κρατήσετε το μωρό στην αγκαλιάς σας και επαναλάβετε ήπιες κινήσεις “δεξιά – αριστερά”

3. Ζεστό μπάνιο
Ένα ζεστό μπάνιο είναι πολύ χαλαρωτικό για το μωράκι. Το ζεστό νερό βοηθάει στη χαλάρωση του μυϊκού αλλά και του νευρικού συστήματος.
Προετοιμάστε το νερό στην κατάλληλη θερμοκρασία και ξεκινήστε τη διαδικασία για το μπανάκι του.

Πώς να κάνω μπάνιο το μωρό μου;

4. Μασάζ
Το απαλό μασάζ μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό στην ανακούφιση ενός μωρού. Δοκιμάστε να κάνετε μασάζ στην κοιλιά του μωρού σας με χαλαρές δεξιόστροφες κινήσεις ή τρίψτε απαλά την πλατούλα του.

5. Ρέψιμο
Οι κολικοί προκαλούνται συνήθως από παγιδευμένα αέρια, επομένως είναι απαραίτητο να βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας ρεύεται πάντα μετά το φαγητό. Δοκιμάστε διαφορετικές θέσεις, όπως να κρατάτε το μωρό όρθιο στην αγκαλιά σας ή να το ξαπλώνετε μπρούμυτα.

Πότε να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν ανταποκρίνονται όλα τα μωρά σε αυτές τις τεχνικές. Σε αυτή την περίπτωση, ειδικά όταν τα συμπτώματα επιμένουν, είναι απαραίτητο να απευθυνθείτε στον/στην παιδίατρό σας.

Μπιμπερό κατά των κολικών

Μιας και το μπιμπερό αποτελεί ένα βρεφικό αξεσουάρ με το οποίο το μωρό σας έρχεται σε καθημερινή επαφή, είναι σημαντικό να επιλέξετε μπιμπερό που διαθέτουν σύστημα κατά των κολικών. Το σύστημα αυτό βοηθά στη μείωση της ποσότητας αέρα που καταπίνει το μωρό σας όταν το χρησιμοποιεί. Αυτό βοηθάει σημαντικά στην πρόληψη των κολικών και των αερίων που προκαλούν έντονο πόνο.

Η φροντίδα ενός μωρού που παρουσιάζει κολικούς είναι μια δύσκολη διαδικασία για τους γονείς. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένες ενέργειες που μπορείτε να κάνετε έτσι ώστε να το ανακουφίσετε και να κάνετε τα πράγματα λίγο πιο εύκολα. Κατανοώντας τι είναι οι κολικοί και δοκιμάζοντας διαφορετικές τεχνικές, μπορείτε να βρείτε αυτό που λειτουργεί καλύτερα για το μωρό σας!
Θυμηθείτε πως εάν οι κολικοί είναι επίμονοι, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.

* Οποιαδήποτε πληροφορία παρέχεται σε αυτόν τον ιστότοπο, δίνεται μόνο ως συμβουλή και δεν πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη ως επαγγελματική ιατρική διάγνωση ή γνώμη. Σας συνιστούμε να συμβουλεύεστε πάντα τον παιδίατρό σας για ιατρικά θέματα.

Προτείνονται:

Δείτε επίσης:

Call Now Button