Το μωρό δεν θέλει να κάτσει στο καρότσι, τι να κάνω;

Το μωρό δεν θέλει να κάτσει στο καρότσι, τι να κάνω;

Οδηγίες προς νέους γονείς! Όλοι περάσαμε από αυτό το στάδιο. Εκεί που ενθουσιασμένοι προετοιμαστήκαμε για μια αναζωογονητική βόλτα στο πάρκο, ξαφνικά το μωρό να μη θέλει να κάτσει στο καρότσι.

Απογοητευτικό έτσι; Γι’ αυτό είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε να μάθετε όλα τα “πώς” και τα “γιατί”, έτσι ώστε να κάνετε το μωρό σας να νιώσει άνετα με το καρότσι μωρού

Επιλέξτε το σωστό καρότσι μωρού

Ήρθε λοιπόν η ώρα να επιλέξετε βρεφικό καρότσι. Το πρώτο “όχημα” του μωρού σας! Ας βεβαιωθούμε λοιπόν ότι θα κάνετε την πιο άνετη, ασφαλή και εύχρηστη επιλογή. 

Πρώτον, ας μιλήσουμε για την ασφάλεια που είναι αδιαπραγμάτευτη. Βεβαιωθείτε ότι το καρότσι πληροί όλα τα
πρότυπα ασφαλείας. Θα πρέπει να έχει ένα στιβαρό πλαίσιο, ένα αξιόπιστο σύστημα φρένων, υψηλής ποιότητας υφάσματα και φυσικά ζώνη πέντε σημείων. 

Στη συνέχεια ελέγξτε την αντικραδασμική προστασία και υποστήριξη. Όπως και εσείς δεν θα θέλατε να κάθεστε σε μία άβολη θέση για πολλή ώρα, έτσι και το μωρό σας. Επιλέξτε ένα καρότσι με καλή αντικραδασμική προστασία και εξαιρετική υποστήριξη πλάτης.

Το μωρό δεν θέλει να κάτσει στο καρότσι, τι να κάνω;

Σκεφτείτε το σαν έναν μικρό θρόνο για τη μικροσκοπική πριγκίπισσα ή τον μικροσκοπικό βασιλιά σας! Αυτό διασφαλίζει ότι ακόμα κι αν το μωρό αποκοιμηθεί στο καρότσι (κάτι που συμβαίνει συχνά), η στάση του σώματός του παραμένει σωστή.

Τώρα, ας δούμε την καταλληλότητα ηλικίας και βάρους. Είναι σημαντικό να διαβάζετε προσεκτικά τις προδιαγραφές. Εάν δηλαδή το μωρό σας είναι πολύ μικρό ή μεγάλο για ένα καρότσι.

Και τα δύο είναι απαγορευτικά. Τα παιδιά μεγαλώνουν πιο γρήγορα από ό,τι πολλές φορές φανταζόμαστε, γι’ αυτό σκεφτείτε να επενδύσετε σε ένα καρότσι που μπορεί να μεγαλώσει μαζί με το παιδί σας.

Κατά την επιλογή σας λοιπόν μη κάνετε συμβιβασμούς  στην ασφάλεια, την άνεση ή την καταλληλότητα. Πιστέψτε μας, όταν δείτε το μωρό σας ήσυχο και ικανοποιημένο κατά τη διάρκεια των υπαίθριων περιπετειών σας, θα καταλάβετε ότι κάνατε τη σωστή επιλογή!

Βεβαιωθείτε ότι το μωρό είναι άνετο

Βεβαιωθείτε ότι το μωρό είναι άνετο Βεβαιωθείτε ότι το μωρό είναι άνετο Βεβαιωθείτε ότι το μωρό είναι άνετο

Η άνεση είναι το σημαντικότερο για ένα μωρό. Ανεξαρτήτως του κόστους του καροτσιού, σημασία έχει πώς πραγματικά νιώθει το μωρό μέσα σε αυτό.

Αρχικά η κλίση του καθίσματος του καροτσιού μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε ένα άνετο και σε ένα ανήσυχο μωρό. Ελέγξτε εάν το μωρό σας κάθεται σε μια θέση που προσφέρει καλή στήριξη στην πλάτη αλλά είναι και αρκετά άνετη για έναν πιθανό υπνάκο.

Τώρα, σχετικά με τους ιμάντες. Είναι τα τμήματα που διασφαλίζουν ότι το μικρό σας παραμένει σταθερό στη θέση του. Σφίξτε τους αρκετά λοιπόν για να κρατήσετε το μωρό σας με ασφάλεια, αλλά όχι τόσο σφιχτά ώστε να το ενοχλούν ή να το κόβουν. 

Σε ό,τι αφορά την άνεση του μωρού στη βόλτα σας, δεν μπορεί να μη μπει στην εξίσωση και ο καιρός. Είτε είναι ηλιόλουστος, είτε πιο δροσερός, το layering στα ρούχα είναι ο καλύτερος σας φίλος.

Μπορείτε να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε στρώσεις ρούχων για να διατηρήσετε τη σωστή θερμοκρασία του σώματος του μωρού σας στο επιθυμητό επίπεδο.

Αλλάξτε τη διαδρομή σας

Εάν τα έχετε κάνει όλα σωστά και το μωρό σας εξακολουθεί να φαίνεται δυσαρεστημένο, ίσως είναι καλή ιδέα να αλλάξετε τη πορεία που ακολουθείτε.
Όπως και οι ενήλικες, έτσι και τα μωρά, μπορεί να βαρεθούν το περιβάλλον γύρω τους.

Αν συνήθως κάνετε μια διαδρομή σε πολυσύχναστους δρόμους με αυτοκίνητα να κορνάρουν, ανθρώπους να μιλάνε δυνατά και όλους αυτούς τους ήχους της πόλης, αυτό είναι κάτι που αναστατώνει το μωρό.

Λοιπόν, γιατί να μην κάνετε μια αλλαγή του σκηνικού; Εάν μπορείτε, κάντε μια παράκαμψη μέσα από το πάρκο όπου το περιβάλλον είναι πολύ πιο ήρεμο.  Το ζητούμενο είναι να βρείτε ένα γαλήνιο μέρος που θα επιτρέψει στο μωρό σας να δει τον κόσμο με τον δικό του ρυθμό.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να υποτιμάται και η επίδραση των άλλων αισθήσεων. Ο τύπος του οδοστρώματος επηρεάζει την ομαλότητα της διαδρομής και κατ΄επέκταση την άνεση του μωρού.

Αποφύγετε τα σημεία με ανώμαλα πλακόστρωτα, και προτιμήστε πιο ομαλά πεζοδρόμια.

Το μωρό δεν θέλει να κάτσει στο καρότσι, τι να κάνω;

Επιλέξτε τη σωστή στιγμή

Το μωρό δεν θέλει να κάτσει στο καρότσι, τι να κάνω;

Ποτέ μην υποτιμάτε τη δύναμη του σωστού timing. Όπως και εμείς, έτσι και τα μωρά έχουν τις δικές τους ώρες που νιώθουν πιο ενεργητικά και ευδιάθετα.

Ενώ για άλλα μωρά αυτό μπορεί να είναι τις πρωινές ώρες, για άλλα είναι το απόγευμα. Το κλειδί είναι να καταλάβετε τους φυσικούς ρυθμούς του μωρού σας.

Πιθανότατα έχετε ήδη καταλάβει ποιες είναι αυτές οι ώρες, επομένως εκμεταλλευτείτε το!

 

Αλλάξτε λίγο το πρόγραμμα της βόλτας και παρατηρήστε. Αν οι απογευματινές βόλτες έχουν μετατραπεί σε κλάματα, ίσως ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε μια εμπειρία φρέσκου πρωινού αέρα.

Θυμηθείτε, καθώς μεγαλώνουν, τα μωρά περνούν από πολυάριθμες αναπτυξιακές αλλαγές που επηρεάζουν επίσης τη διάθεση και το πρόγραμμά τους.

Έτσι, αυτό που λειτούργησε τον περασμένο μήνα μπορεί να μην είναι αποτελεσματικό τώρα. Συνεχίστε να προσαρμόζετε το χρονοδιάγραμμα μέχρι να βρείτε αυτό που κάνει τόσο εσάς όσο και το μωρό σας ευτυχισμένους.

Συχνές στάσεις

Σε ποιον δεν αρέσει μια στάση για ξεκούραση… Εάν είστε έξω σε μια μεγάλη βόλτα, φροντίστε να προγραμματίσετε από πριν κάποιες στάσεις, οι οποίες δεν θα προορίζονται μόνο για αλλαγή πάνας ή το τάισμα, αλλά και για να αφήσετε το μωρό σας να απολαύσει μια διαφορετική θέση ή σκηνικό.

Εάν βρίσκεστε στο πάρκο, ίσως λίγος χρόνος στην αγκαλιά, ή για μεγαλύτερα μωρά, παιχνίδι υπό στενή επίβλεψη, θα εμπλουτίσει την εμπειρία της βόλτας αποτελώντας ένα απαραίτητο διάλειμμα από το καρότσι. Πιστέψτε με, θα σας βοηθήσει να κάνετε τη βόλτα σαν μια νέα περιπέτεια για το μικρό σας. 

Το μωρό δεν θέλει να κάτσει στο καρότσι, τι να κάνω;

Κάντε τη βόλτα πιο διασκεδαστική

Το μωρό δεν θέλει να κάτσει στο καρότσι, τι να κάνω;

Τα μωρά χρειάζονται και λίγη ψυχαγωγία στη βόλτα με το καρότσι. Σκεφτείτε να προσθέσετε παιχνίδια καροτσιού που θα κρατήσουν το μωρό απασχολημένο με τον καλύτερο τρόπο. Από πολύχρωμες κουδουνίστρες μέχρι απαλά λούτρινα που κάνουν ήχους, οι επιλογές είναι ατελείωτες!

Ό,τι και αν επιλέξετε, βεβαιωθείτε ότι είναι στερεωμένο με ασφάλεια στο καρότσι γιατί το μωράκι σίγουρα θα θέλει να το τραβήξει, με κίνδυνο να το ρίξει κάτω. Και πιστέψτε μας, το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να χάσετε το αγαπημένο παιχνίδι του μωρού σας ενώ είστε έξω.

Διατηρήστε οπτική επαφή

Η δύναμη της οπτικής επαφής ανάμεσα σε εσάς και το μωρό σας είναι σαν ένα αόρατο συναισθηματικό δέσιμο.

Ιδίως για μικρότερα μωρά που κατά τη βόλτα είναι στραμμένα προς το γονέα, τους παρέχει μια αίσθηση ασφάλειας και εγγύτητας ακόμα και όταν δεν είναι στην αγκαλιά σας.

Αυτή η οπτική επαφή δεν είναι μόνο καθησυχαστική για το βρέφος, αλλά και για εσάς.

Βλέποντας τις εκφράσεις του μπορείτε να αντιληφθείτε καλύτερα τις ανάγκες του. Επομένως, όποτε είναι δυνατόν, διατηρήστε οπτική επαφή έτσι ώστε να γίνει η εμπειρία καλύτερη για το μικρό σας και για εσάς.

Το μωρό δεν θέλει να κάτσει στο καρότσι, τι να κάνω;

Extra Tip:

Ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο πολλά μωράκια εκδηλώνουν κλάμα και ανησυχία όσο βρίσκονται στο καρότσι, φαντάζει απλός αλλά συχνά παραβλέπεται. Πρόκειται για τη χρήση του σκιάστρου του καροτσιού.

Συχνά, το μοναδικό πράγμα που ενοχλεί το μωρό κατά τη βόλτα σας είναι ο έντονος ήλιος που πέφτει πάνω του. Το ζήτημα αυτό λύνεται πολύ απλά με τη χρήση του ειδικού σκιάστρου που διαθέτουν τα περισσότερα καρότσια.

Το σκίαστρο καροτσιού αυτά είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να αντανακλούν το έντονο φως του ήλιο αλλά και την ηλιακή ακτινοβολία, χαρίζοντας ανακουφιστική σκιά για το μικρό σας!     

Η άρνηση του μωρού για το καρότσι δεν χρειάζεται να είναι μόνιμο πρόβλημα. Με λίγη υπομονή, δοκιμές και φυσικά αγάπη, μπορείτε να κάνετε το βρεφικό καρότσι ένα χαρούμενο μέρος για το μικρό σας.

Συνεχίστε λοιπόν δοκιμάζοντας αυτές τις συμβουλές και ετοιμαστείτε για τις πιο super βόλτες!

* Οποιαδήποτε πληροφορία παρέχεται σε αυτόν τον ιστότοπο, δίνεται μόνο ως συμβουλή και δεν πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη ως επαγγελματική ιατρική διάγνωση ή γνώμη. Σας συνιστούμε να συμβουλεύεστε πάντα τον παιδίατρό σας για ιατρικά θέματα.

Προτείνονται:

Δείτε επίσης:

Call Now Button