Πώς να επιλέξω την κατάλληλη πιπίλα για το μωρό μου;

Πώς να διαλέξω τη κατάλληλη πιπίλα για το μωρό μου;

Με τη γέννηση του πρώτου παιδιού, γεννιούνται ταυτόχρονα στους γονείς πολλές ανησυχίες σχετικά με τη φροντίδα, την ανάπτυξη, τη ψυχολογία και τη διαπαιδαγώγησή τους. Μία από αυτές τις ανησυχίες είναι και το πώς θα μπορέσουν να ηρεμήσουν και να χαλαρώσουν το μωρό τους. Ένα από τα πρώτα αξεσουάρ του μωρού που βοηθάει σημαντικά σε αυτό, είναι οι πιπίλες.

Αν και η χρήση τους τίθεται συχνά υπό αμφισβήτηση, η αλήθεια βρίσκεται στη μέση, καθώς όπως θα δούμε σε αυτό το άρθρο, υπάρχουν “υπέρ” και “κατά” της χρήσης πιπίλας. Θα εξετάσουμε επίσης όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν την αγορά τους.

Γιατί χρησιμοποιούν τα παιδιά πιπίλα;

Τα μωρά, έχουν έμφυτο το ένστικτο του θηλασμού. Η πιπίλα τους προσφέρει ευχαρίστηση, καθώς λειτουργεί ως υποκατάστατο της μητρικής θηλής. Μάλιστα έχει αποδειχθεί πως βοηθάει στην έκκριση ενδορφινών, ορμονών που συνδέονται με την ευτυχία.
Συγκεκριμένα η έμμετρη χρήση της πιπίλας:

 • Συμβάλλει στη μείωση του άγχους
  Η χρήση της πιπίλας, ηρεμεί τα μωρά, και συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της αίσθησης πόνου
 • Τα βοηθάει να κοιμηθούν πιο γρήγορα.
  Τα μωρά αναπτύσσουν τη θηλαστική ικανότητα (πιπίλισμα), από τη περίοδο που βρίσκονται ακόμα μέσα στη μήτρα, απελευθερώνοντας ορμόνες που μειώνουν το άγχος και τα ηρεμούν βοηθώντας τους να κοιμηθούν. Επομένως η διαδικασία αυτή τους είναι γνώριμη και ευχάριστη.
 • Έχει θετική επίδραση στην ανάπτυξη της στοματικής κοιλότητας
  Με το πιπίλισμα παράγεται σάλιο, το οποίο συμβάλλει στη μείωση του πόνου που προκαλούν τα δοντάκια του όταν βγαίνουν. Επίσης, το σάλιο δυσκολεύει τη δημιουργία πλάκας στα καινούργια δοντάκια.
 • Είναι προτιμότερη από το πιπίλισμα του δακτύλου
  Τα μωράκια έχουν την τάση να πιπιλάνε ό,τι βρουν μπροστά τους, και σε περίπτωση που δεν έχουν πιπίλα, συνήθως χρησιμοποιούν τα δάχτυλά τους. Το πιπίλισμα των δακτύλων, είναι μια διαδικασία που διακόπτεται πολύ πιο δύσκολα από τη πιπίλα, η οποία όπως θα αναφέρουμε στη συνέχεια  μπορεί να κοπεί με πολλούς τρόπους.

Τι πιπίλα να επιλέξω;

Η πιπίλα, μπορεί να φαινομενικά να είναι ένα πολύ απλό αξεσουάρ, ωστόσο υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια για τη σωστή επιλογή της.

Μέγεθος και ηλικία

Το πρώτο κριτήριο στην επιλογή της πιπίλας είναι φυσικά το μέγεθός της. Αυτό καθορίζεται από την ηλικία του μωρού, και οι πιο συνήθεις κατηγορίες είναι για ηλικίες:

από 0-6 μηνών

από 6-16 μηνών

από 16-36 μηνών

Ποιότητα κατασκευής

Αφού επιλέξετε τη πιπίλα που ταιριάζει στο ηλικιακό group του παιδιού σας, είναι σημαντικό να προσέξετε την ποιότητα των υλικών της. Συγκεκριμένα η πιπίλα θα πρέπει

 • Να είναι κατασκευασμένη από σιλικόνη ή καουτσούκ

 • Να είναι αρκετά μαλακή για την επιδερμίδα του μωρού

 • Να προσαρμόζεται κατάλληλα στο στόμα έτσι ώστε να διασφαλίζεται η σωστή θέση της γλώσσας

Ασφάλεια

Εφόσον επιλέξετε τη πιπίλα που είναι κατασκευασμένη με τα κατάλληλα υλικά για το μωράκι σας, θα πρέπει να ελέγξετε ότι πληροί όλα τα κριτήρια ασφαλείας. Δηλαδή θα πρέπει:

 • Να είναι ενιαία, και το σιλικονούχο τμήμα να μην αποσπάται από τον δίσκο

 • Να διαθέτει τρύπες αερισμού ώστε να μην μένει υγρασία από τα σαλάκια του παιδιού

 • Να μην περιέχουν BPA

Ρεαλιστική ανατομία

Μία καλή πιπίλα, θα πρέπει να μιμείται πιστά το σχήμα και την υφή της  θηλής, η οποία εφαρμόζει τέλεια στον ουρανίσκο του μωρού. 

Χρήσιμα αξεσουάρ:

Ένα κλιπ πιπίλας, θα διασφαλίσει πως η πιπίλα δεν θα πέσει κάτω, ακόμα και αν το μωράκι τη φτύσει. Πείτε λοιπόν αντίο στις χαμένες πιπίλες!

Οι θήκες πιπίλας, είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να αποθηκεύουν μία ή και δύο πιπίλες ταυτόχρονα, διασφαλίζοντας την υγιεινή αλλά και τη πρακτικότητα σε όλες σας τις βόλτες!

Δείτε επίσης:

* Οποιαδήποτε πληροφορία παρέχεται σε αυτόν τον ιστότοπο, δίνεται μόνο ως συμβουλή και δεν πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη ως επαγγελματική ιατρική διάγνωση ή γνώμη. Σας συνιστούμε να συμβουλεύεστε πάντα τον παιδίατρό σας για ιατρικά θέματα.

Call Now Button