Πώς θα καταλάβω ότι το μωρό μου πεινάει;

Πώς θα καταλάβω ότι το μωρό μου πεινάει;

Μία από τις πιο βασικές ανάγκες ενός βρέφους είναι η σίτισή του. Ως νέοι γονείς θα κληθείτε να βάλετε το μωράκι στο καρεκλάκι φαγητού για να το ταΐσετε αμέτρητες φορές. Τι γίνεται όμως όταν δεν είστε σίγουροι για το αν το μικρό σας πεινάει;

Σε αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσουμε να κατανοήσετε και να αποκωδικοποιήσετε τις ενδείξεις που χρησιμοποιεί το μωρό σας για να επικοινωνήσει την ανάγκη για τάισμα, έτσι ώστε να γίνει η καθημερινότητά σας πολύ πιο εύκολη!

Σφιγμένες γροθιές

Μπορεί να φαίνεται σαν μια τυχαία πράξη συμπεριφοράς του μωρού, αλλά είναι πολύ πιο σημαντική από αυτό. Αυτή είναι η πρώτη γραμμή επικοινωνίας του μωρού σε μια σειρά από ενδείξεις πείνας που κλιμακώνονται.

Αυτές οι μικροσκοπικές γροθιές είναι ένα σιωπηλό αλλά ισχυρό αίτημα για φαγητό. Αυτό το πρώιμο σημάδι, αν και διακριτικό, αποτελεί σημαντική ένδειξη.

Μόλις το μωρό ταϊστεί και αισθανθεί ικανοποιημένο, θα παρατηρήσετε συχνά αυτές τις σφιγμένες γροθιές να χαλαρώνουν και να ανοίγουν. Αυτή η μετάβαση από τα σφιγμένα σε ανοιχτά χέρια χρησιμεύει ως ένα μη λεκτικό μήνυμα ικανοποίησης, που σημαίνει ότι ανταποκριθήκατε αποτελεσματικά στις ανάγκες του.

Πώς θα καταλάβω ότι το μωρό μου πεινάει;

Χέρια στο στόμα

Πώς θα καταλάβω ότι το μωρό μου πεινάει;

Είναι γνωστό ότι τα μωρά είναι απίστευτα περίεργα και λατρεύουν να εξερευνούν τον κόσμο γύρω τους βάζοντας πράγματα στο στόμα.

Έτσι, το να κατευθύνονται τα μικροσκοπικά χέρια του μωρού σας προς το στόμα του, μπορεί να μοιάζει ως μία στιγμή παιχνιδιάρικης εξερεύνησης, ωστόσο, πολλές φορές αυτή η συμπεριφορά σηματοδοτεί ότι πεινάει.

Ουσιαστικά μιμείται την πράξη του φαγητού και η συμπεριφορά του είναι μια ενστικτώδης “πρόβα” για το τάισμα που πρέπει να γίνει σύντομα. Η κατανόηση αυτής της ένδειξης θα σας βοηθήσει να είστε έτοιμοι έτσι ώστε να ταΐσετε έγκαιρα το μωρό. 

Υπερκινητικότητα

Η επόμενη φάση σε ό,τι αφορά τις ενδείξεις πείνας του μωρού είναι όταν ξαφνικά γίνεται ανήσυχο και υπερκινητικό.

Μπορεί να ξεκινήσει με απλές κινήσεις, όπως να γυρίζει το κεφάλι από τη μία πλευρά στην άλλη και σταδιακά να κλιμακωθεί σε πιο ορατές ενέργειες, όπως απότομα τέντωμα των χεριών.

Αυτές οι ενέργειες χρησιμεύουν ως αποκορύφωμα στην έκφραση της πείνας του μωρού. Η αναγνώριση αυτού του σταδίου των ενδείξεων θα σας γλιτώσει από το άγχος και την ανησυχία.

Μόλις ολοκληρωθεί το τάισμα, οι ανήσυχες κινήσεις συνήθως υποχωρούν και  αντικαθίστανται από ένα πιο ήρεμο και ικανοποιημένο μωρό!

Πώς θα καταλάβω ότι το μωρό μου πεινάει;

Κινήσεις στόματος

Πώς θα καταλάβω ότι το μωρό μου πεινάει;

Τα αντανακλαστικά του μωρού σας είναι πιο ανεπτυγμένα από όσο νομίζετε. Οι κινήσεις πιπιλίσματος ή των χειλιών είναι συχνά σαφείς ενδείξεις ότι το μωρό είναι έτοιμο για ένα γεύμα.

Εάν ανταποκριθείτε σε αυτά τα σημάδια, μπορείτε να μετατρέψετε την ανησυχία που προκαλείται από την πείνα, σε ικανοποίηση χωρίς δάκρυα!

Στροφή προς το στήθος

Ένα από τα πιο φυσικά σημάδια είναι το μωρό σας να στρέφει το κεφάλι και το στόμα του προς το στήθος όταν πεινάει.

Είναι σαν ένα ενσωματωμένο “GPS” που τον οδηγεί στην πηγή της τροφής του! Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι που κάθε γονέας πρέπει να αναγνωρίσει.
Το φυσικό ένστικτο του μωρού το καθοδηγεί, και η αναγνώριση αυτού του σήματος μπορεί να κάνει το τάισμα μια πολύ πιο ευχάριστη εμπειρία και για τους δύο.

Πώς θα καταλάβω ότι το μωρό μου πεινάει;

Έντονο κούνημα του κεφαλιού

Πώς θα καταλάβω ότι το μωρό μου πεινάει;

Όταν το μωρό σας κινεί το κεφάλι του από τη μια πλευρά στην άλλη και το συνδυάζει με κινήσεις του στόματος, σηματοδοτεί την πείνα με έναν πολύ επείγοντα τόνο.

Εάν το παρατηρήσετε αυτό, σημαίνει ότι το μωρό σας θέλει να ταϊστεί αμέσως. Είναι και αυτή η συμπεριφορά σχεδόν σαν να ψάχνει το ίδιο την πηγή τροφής.

Γκριμάτσες

Τα μωρά δεν μπορούν να μιλήσουν, αλλά σίγουρα μπορούν να εκφραστούν. Από συνοφρυωμένα φρύδια μέχρι σφίξιμο των χειλιών, το μωρό σας μπορεί να σας πει πολλά για το τι αισθάνεται.

Μερικές φορές, ακόμη και αυτό που φαίνεται να είναι ένα χαμόγελο μπορεί να είναι ένδειξη ότι το μωρό σας είναι έτοιμο για το επόμενο γεύμα του.

Πώς θα καταλάβω ότι το μωρό μου πεινάει;

Η αναγνώριση των ενδείξεων πείνας του μωρού σας είναι ένα ζωτικό μέρος της ανατροφής του παιδιού.

Αν και μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να κατανοήσετε πλήρως αυτά τα μη λεκτικά σήματα, όταν το καταφέρετε, το τάισμα θα γίνει πιο αποτελεσματικό και θα ενισχύσει τον δεσμό ανάμεσα σε εσάς και το μωρό σας.

Επομένως, η προσοχή σε αυτές τις ενδείξεις δεν αφορά μόνο την άμεση ανάγκη για φαγητό αλλά και την οικοδόμηση μιας μακροχρόνιας σχέσης εμπιστοσύνης και φροντίδας.

* Οποιαδήποτε πληροφορία παρέχεται σε αυτόν τον ιστότοπο, δίνεται μόνο ως συμβουλή και δεν πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη ως επαγγελματική ιατρική διάγνωση ή γνώμη. Σας συνιστούμε να συμβουλεύεστε πάντα τον παιδίατρό σας για ιατρικά θέματα.

Δείτε επίσης:

Call Now Button