Πώς να βουρτσίσω τα δόντια του μωρού;

Πως να βουρτσίσω τα δόντια του μωρού

Ως νέοι γονείς, είστε γεμάτοι όρεξη, χαρά και ενθουσιασμό για τη φροντίδα του μωρού σας. Ωστόσο έχετε και πολλές ευθύνες. Το τάισμα, η αλλαγή πάνας, τα κλάματα τη νύχτα και η διασφάλιση της συνολικής υγείας του.

Μια πτυχή της διασφάλισης αυτής που είναι εύκολο να ξεχαστεί τις πρώτες μέρες είναι η στοματική υγιεινή. Η σωστή οδοντιατρική φροντίδα ξεκινά ακόμα και πριν εμφανιστεί το πρώτο δόντι του μωρού σας.
Πώς όμως μπορείτε να το κάνετε; Παρακάτω ακολουθούν χρήσιμες συμβουλές για το πώς θα φροντίσετε το εκκολαπτόμενο χαμόγελο του μωρού σας!

Τα πρώτα δόντια του

Πώς να βουρτσίσω τα δόντια του μωρού;

Πριν δούμε τις συμβουλές, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τη σημασία των πρώτων δοντιών του μωρού.

Αν και είναι προσωρινά, τα νεογιλά δόντια παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξή του. Βοηθούν στο μάσημα της τροφής, στην ομιλία και στη διατήρηση χώρου για τα μόνιμα δόντια που θα βγουν αργότερα.

Η φροντίδα των νεογιλών δοντιών θα αποτρέψει μελλοντικά οδοντικά προβλήματα και θα εξασφαλίσει ένα υγιές χαμόγελο!

Προετοιμασία για το πρώτο δοντάκι

Το ταξίδι της στοματικής φροντίδας του μωρού σας ξεκινά ακόμη και πριν βγει το πρώτο του δόντι. Πριν από αυτό το σημαντικό ορόσημο, καθαρίστε απαλά τα ούλα του μωρού σας με ένα μαλακό, υγρό πανάκι ή μια βρεφική οδοντόβουρτσα σιλικόνης. Αυτή η πρακτική όχι μόνο κρατά το στοματάκι του καθαρό αλλά το βάζει στη διαδικασία να συνηθίζει στη ρουτίνα στοματικής φροντίδας.

Πότε πρέπει να αρχίσω να βουρτσίζω τα δοντάκια του;

Μπορεί να εκπλαγείτε αν μάθετε ότι η στοματική φροντίδα πρέπει να ξεκινήσει ακόμη και πριν την εμφάνιση του πρώτου δοντιού. Μόλις ωστόσο βγει το πρώτο δόντι, είναι καιρός να εισάγετε μια βρεφική οδοντόβουρτσα. Αναζητήστε μία με μαλακές, στρογγυλεμένες τρίχες, μικρή κεφαλή και εύκολη στο πιάσιμο λαβή. Αντικαταστήστε την οδοντόβουρτσα κάθε τρεις έως τέσσερις μήνες ή νωρίτερα εάν οι τρίχες παρουσιάζουν σημάδια φθοράς.

Ωστόσο, η οδοντόκρεμα δεν είναι απαραίτητη αμέσως. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια υγρή οδοντόβουρτσα για να καθαρίσετε απαλά το δοντάκι του. Γύρω στην ηλικία των δύο ετών, όταν το παιδί σας μπορεί να φτύσει την οδοντόκρεμα, μπορείτε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε μια ποσότητα χωρίς φθόριο σε μέγεθος ρυζιού.

Καθώς μεγαλώνει,μπορείτε σταδιακά να αυξήσετε την ποσότητα της οδοντόκρεμας σε μέγεθος μπιζελιού και να αλλάξετε σε φθοριούχο, όπως συνιστάται από την/τον οδοντίατρό σας. Θυμηθείτε, το βούρτσισμα είναι μια συνήθεια που εφόσον καθιερωθεί, θα βοηθήσει στη διατήρηση της στοματικής υγείας του παιδιού σας για μια ζωή!

Τεχνικές Βουρτσίσματος

Άνεση: Βεβαιωθείτε ότι τόσο εσείς όσο και το μωρό σας είστε άνετοι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Καθίστε και τοποθετήστε το κεφάλι του μωρού σας στην αγκαλιά σας. Αυτή η στάση επιτρέπει την εύκολη πρόσβαση στο στόμα του παιδιού.

Απαλό βούρτσισμα: Κρατήστε την οδοντόβουρτσα σε γωνία 45 μοιρών. Χρησιμοποιώντας απαλές, κυκλικές κινήσεις, βουρτσίστε όλες τις επιφάνειες των δοντιών εμπρός, πίσω και πάνω. Φροντίστε να βουρτσίζετε τα ούλα και τη γλώσσα απαλά για να αφαιρέσετε τα βακτήρια.

Διάρκεια: Επιδιώξτε συνολικά δύο λεπτά βουρτσίσματος, χωρισμένα σε 30 δευτερόλεπτα για κάθε τεταρτημόριο του στόματος.

Ξέπλυμα: Μάθετε στο παιδί σας να φτύνει την οδοντόκρεμα μετά το βούρτσισμα. Αποφύγετε το άμεσο ξέπλυμα με νερό, καθώς θα ξεπλύνει το φθόριο.

Πώς να βουρτσίσω τα δόντια του μωρού;

Κάνοντας το βούρτσισμα διασκεδαστικό!

Το να κάνετε το βούρτσισμα μια διασκεδαστική εμπειρία θα δημιουργήσει τις βάσεις για τις μόνιμες συνήθειες οδοντιατρικής φροντίδας. Ας δούμε μερικές ιδέες:

1.Τα παιδιά μιμούνται συχνά τους γονείς τους. Αφήστε το παιδί σας να σας παρακολουθεί να βουρτσίζετε τα δόντια σας και προσκαλέστε το να συμμετέχει.

2.Βάλτε ένα διασκεδαστικό τραγούδι δύο λεπτών ή χρησιμοποιήστε ένα χρονόμετρο για να ενθαρρύνετε τη σωστή διάρκεια βουρτσίσματος. Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε μια ιστορία ή ένα παιχνίδι γύρω από το βούρτσισμα για να το κάνετε πιο ελκυστικό.

3.Επιτρέψτε στο παιδί σας να συμμετάσχει στη διαδικασία διαλέγοντας την παιδική οδοντόβουρτσα και την οδοντόκρεμα ή βοηθώντας στην εφαρμογή της.

Η εισαγωγή στη σωστή στοματική υγιεινή για το μωρό σας μπορεί να φαίνεται πολύπλοκη διαδικασία, αλλά με λίγη προετοιμασία και σωστή προσέγγιση, θα γίνει μια ευχάριστη ρουτίνα και για τους δύο! Θυμηθείτε, οι συνήθειες που δημιουργείτε τώρα, θέτουν τα θεμέλια για μια ζωή με υγιή χαμόγελα!

* Οποιαδήποτε πληροφορία παρέχεται σε αυτόν τον ιστότοπο, δίνεται μόνο ως συμβουλή και δεν πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη ως επαγγελματική ιατρική διάγνωση ή γνώμη. Σας συνιστούμε να συμβουλεύεστε πάντα τον παιδίατρό σας για ιατρικά θέματα.

Προτείνονται:

Δείτε επίσης:

Call Now Button