Πώς να απασχολήσω το μωρό μου;

Pws-na-apasxolisw-to-mwro

Κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού, ο κόσμος του περιστρέφεται γύρω από την ανακάλυψη, τα βρεφικά παιχνίδια και την εμβάπτιση στις νέες εμπειρίες.

Είναι μια περίοδος γεμάτη περιέργεια, απορία και ανάπτυξη!

Οι γονείς παίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη φάση, δημιουργώντας συνθήκες που δεν διασκεδάζουν απλώς το μωρό αλλά και το εκπαιδεύουν.

Ας δούμε λοιπόν πώς μπορείτε να απασχολήσετε το μικρό σας περνώντας παράλληλα ποιοτικό χρόνο μαζί του.

Αισθητηριακό παιχνίδι

Πώς να απασχολήσω το μωρό μου;

Το αισθητηριακό παιχνίδι εστιάζει στην τόνωση των πέντε αισθήσεων του μωρού – αφή, όραση, ακοή, όσφρηση και γεύση.

Αποτελεί έναν φανταστικό τρόπο για να βοηθήσετε τη γνωστική του ανάπτυξη.

Παιχνίδια με ποικιλία από υφές και σχήματα θα δώσουν στο μικρό σας τη δυνατότητα να εξερευνήσει και να διακρίνει τις διαφορές.

Παιχνίδια με ήχους

Πριν καν προλάβουν να μιλήσουν, τα μωρά έχουν μια έμφυτη σχέση με τη μουσική. H μουσική παίζει καθοριστικό ρόλο στην ακουστική τους ανάπτυξη.

Η επένδυση σε μουσικά παιχνίδια ή απλές κουδουνίστρες θα προσφέρει ατελείωτες ώρες διασκέδασης!

Επιπλέον, με το να χτυπάτε ρυθμικά παλαμάκια και να κάνετε απλούς “χορούς” βοηθάτε στο να δημιουργήσει το μωρό αίσθηση ρυθμού και συντονισμού.

Tummy Time

Tummy time είναι το να αφήνετε το μωρό ενώ είναι ξύπνιο σε θέση μπρούμυτα για σύντομο χρονικό διάστημα.

Αυτό βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών του λαιμού, των ώμων και της πλάτης, προετοιμάζοντάς το για τα αναπτυξιακά ορόσημα που θα ακολουθήσουν, όπως το μπουσούλημα.

Τοποθετώντας τα παιχνίδια σε απόσταση κατά το tummy time, ενθαρρύνετε την επίλυση προβλημάτων καθώς καταλαβαίνουν πώς να φτάσουν στο παιχνίδι που θέλουν.

Παραμύθια

Ακόμα κι αν δεν μπορούν να καταλάβουν τις λέξεις, τα μωρά ωφελούνται πάρα πολύ από τις συνεδρίες ανάγνωσης παραμυθιών.

Οι ζωντανές εικονογραφήσεις, η διαμόρφωση της φωνής σας και ο ρυθμός της αφήγησης διεγείρουν τις ακουστικές και οπτικές αισθήσεις τους.

Καθώς διαβάζετε, αλληλεπιδράστε δείχνοντας εικόνες, μιμούμενοι ήχους ή ακόμα και δημιουργώντας μια μίνι ιστορία γύρω από μια εικονογράφηση

pos na apasxoliso to moro mou

Εξωτερικές δραστηριότητες

Κάθε στοιχείο στη φύση, από τον ήχο των φύλλων μέχρι τα πουλιά που κελαηδούν, προσφέρει μια μαθησιακή εμπειρία για τα μωρά.

Απλές δραστηριότητες όπως το να  αφήνετε να αισθανθεί την υφή του γρασιδιού ή να ακούτε μαζί τους ήχους της φύσης είναι απίστευτα ωφέλιμο.

Οι βόλτες στη φύση, ακόμα κι αν πρόκειται για το πάρκο, μυεί το παιδί τους σε νέες εικόνες, ήχους και μυρωδιές. Είναι μια αισθητηριακή εμπειρία που δεν συγκρίνεται με καμία άλλη.

Καλλιτεχνική Έκφραση

Προτού μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν μαρκαδόρο ή μολύβι, τα μωρά μπορούν ακόμα να δείξουν τις καλλιτεχνικές τους προσπάθειες.

Χρησιμοποιώντας μη τοξικές, ασφαλείς για το μωρό δαχτυλομπογιές, αφήστε το να δημιουργήσει το αριστούργημά του. Για ένα μωρό, αυτός είναι ένας υπέροχος τρόπος έκφρασης!

Η ουσία της απασχόλησης ενός μωρού δεν βρίσκεται σε ακριβά παιχνίδια ή σύνθετες δραστηριότητες, αλλά σε ουσιαστικές αλληλεπιδράσεις,  εμπειρίες και περιβάλλοντα πλούσια σε ερεθίσματα.

Κάθε παιχνίδι, κάθε τραγούδι, κάθε δραστηριότητα είναι ένα βήμα προς τη διαμόρφωση του και κατανόηση του κόσμου.

Οπότε, απολαύστε αυτές τις στιγμές, ασχοληθείτε μαζί του ολόψυχα και παρακολουθήστε καθώς ανακαλύπτει τον κόσμο γύρω του!

 

* Οποιαδήποτε πληροφορία παρέχεται σε αυτόν τον ιστότοπο, δίνεται μόνο ως συμβουλή και δεν πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη ως επαγγελματική ιατρική διάγνωση ή γνώμη. Σας συνιστούμε να συμβουλεύεστε πάντα τον παιδίατρό σας για ιατρικά θέματα.

Προτείνονται:

Δείτε επίσης:

Call Now Button