Κλιματισμός σε χώρο με μωρό | Τι πρέπει να προσέξετε;

Κλιματισμός σε χώρο με μωρό

Καθώς ο υδράργυρος ανεβαίνει, οι περισσότεροι στηριζόμαστε στο κλιματιστικό για να δροσίσουμε το σπίτι. Ωστόσο, όταν είστε γονείς, πρέπει να είστε λίγο πιο προσεκτικοί έτσι ώστε να δημιουργείτε ένα άνετο περιβάλλον, χωρίς όμως να βάζετε σε κίνδυνο την υγεία του μωρού. Αλλά μην ανησυχείτε! Αυτός ο οδηγός έχει σχεδιαστεί για να σας εξοπλίσει με όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τη χρήση του κλιματιστικού με το μωρό σας στο σπίτι!

Ποια είναι η κατάλληλη θερμοκρασία;

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Γιατί η ρύθμιση της θερμοκρασίας είναι τόσο σημαντική για τα μωρά; Σε αντίθεση με τους ενήλικες, τα βρέφη και τα μικρά παιδιά  εξακολουθούν να μαθαίνουν να προσαρμόζονται στον κόσμο γύρω τους. Έτσι, δεν μπορούν να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους τόσο αποτελεσματικά ανταποκρινόμενα στο περιβάλλον τους. Επομένως, η διατήρηση μιας άνετης και σταθερής θερμοκρασίας δωματίου είναι πολύ σημαντική. 

Όταν λοιπόν η ζέστη είναι αφόρητη, το να ανοίξετε το κλιματιστικό σε όσο το δυνατόν χαμηλότερη θερμοκρασία μπορεί να φαίνεται σαν η προφανής λύση. Ωστόσο, με το μωρό στο σπίτι, είναι σημαντικό να διατηρήσετε μια λεπτή ισορροπία. Οι ειδικοί προτείνουν ότι η διατήρηση θερμοκρασίας δωματίου μεταξύ 23-27°C είναι η βέλτιστη για τα μωρά. 

Κλιματισμός σε χώρο με μωρό

Παίζει ρόλο η ροή του αέρα;

Ένα άμεσο ρεύμα ψυχρού αέρα μπορεί να κρυώσει γρήγορα το μωρό σας, να στεγνώσει το ευαίσθητο δέρμα του και ενδεχομένως να οδηγήσει σε αναπνευστική δυσφορία λόγω της ξαφνικής πτώσης της θερμοκρασίας.

Επομένως, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι οι αεραγωγοί του κλιματιστικού σας δεν είναι στραμμένοι προς την κούνια, το κρεβάτι ή τον χώρο παιχνιδιού του. Η προσαρμογή της λειτουργίας ροής του κλιματιστικού θα βοηθήσει στην ομοιόμορφη κυκλοφορία του αέρα σε όλο το δωμάτιο.

Διατήρηση υγρασίας: Η κρυφή πρόκληση με τον κλιματισμό

Μια πτυχή του κλιματισμού που συχνά παραβλέπεται είναι η επίδρασή του στην υγρασία του δωματίου. Ενώ τα κλιματιστικά συμβάλλουν στην ψύξη, αφαιρούν επίσης σημαντική ποσότητα υγρασίας από την ατμόσφαιρα.

Αυτή η πτώση της υγρασίας μπορεί να οδηγήσει σε ξηρό, ερεθισμένο δέρμα, σκασμένα χείλη και ξηρά μάτια του μωρού. Χρησιμοποιώντας έναν υγραντήρα μπορείτε να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά αυτό το πρόβλημα. Διατηρώντας το επίπεδο υγρασίας του δωματίου γύρω στο 50%, δημιουργείτε ένα άνετο και ασφαλές περιβάλλον για το μικρό σας.

κλιματισμός και μωρό

Η σημασία της τακτικής συντήρησης

Μωρό και κλιματισμός

Η τακτική συντήρηση του κλιματιστικού, όπως είναι γνωστό είναι εξαιρετικά σημαντική για την απόδοσή του, αλλά όταν έχετε ένα μωρό στο σπίτι, κρίνεται ακόμα πιο απαραίτητη. Μια παραμελημένη μονάδα AC μπορεί να συσσωρεύσει σκόνη, μούχλα και αλλεργιογόνα στοιχεία, επηρεάζοντας αρνητικά την ποιότητα του αέρα στο σπίτι σας.

Για τους ενήλικες, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μικρή ενόχληση όπως φτέρνισμα ή αλλεργίες. Ωστόσο, για τα μωρά, οι συνέπειες μπορεί να είναι πιο σοβαρές καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα εξακολουθεί να αναπτύσσεται.

Extra Tips!

  • Ντύστε σωστά το μωράκι
    Παράλληλα με τη διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας δωματίου, είναι σημαντικό να ντύσετε το μωρό σας κατάλληλα. Προτιμήστε ελαφριά βαμβακερά ρούχα κατά τους πιο θερμούς μήνες. Εάν παρατηρήσετε ότι ο λαιμός ή η πλάτη του μωρού σας ιδρώνει, μπορεί να είναι σημάδι ότι είναι υπερβολικά ντυμένο και υπερθερμαίνεται.
  • Διατηρήστε το μωρό ενυδατωμένο
    Ένα κλιματιζόμενο περιβάλλον μπορεί να αφυδατώσει το μωρό. Για τα μωρά που θηλάζουν, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα πρέπει να θηλάζουν πιο συχνά. Για τα μεγαλύτερα μωρά που μπορούν να πιουν νερό ή χυμό θα πρέπει να αυξάνεται η κατανάλωσή τους αντίστοιχα. 
  • Παρατηρείτε τη θερμοκρασία του δωματίου
    Ένα θερμόμετρο χώρου θα σας βοηθήσει να παρακολουθείτε με ακρίβεια τη θερμοκρασία του δωματίου έτσι ώστε να τη ρυθμίσετε στο επιθυμητό επίπεδο και να εξασφαλίσετε την άνεση του μωρού σας.

Συχνές ερωτήσεις:

Ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία στο κλιματιστικό για το μωρό;

Οι ειδικοί συνιστούν τη διατήρηση μιας θερμοκρασίας μεταξύ 23-27°C

Είναι ασφαλές για ένα μωρό να βρίσκεται σε δωμάτιο με κλιματιστικό;

Ναι, είναι ασφαλές για ένα μωρό να βρίσκεται σε κλιματιζόμενο δωμάτιο, με την προϋπόθεση ότι η θερμοκρασία δεν είναι πολύ κρύα και η ροή του αέρα δεν είναι κατευθείαν προς το μωρό.

Πώς μπορώ να αποτρέψω την ξήρανση της ατμόσφαιρας σε ένα κλιματιζόμενο δωμάτιο;

Για να αποτρέψετε την ξηρότητα που προκαλείται στην ατμόσφαιρα από τον κλιματισμό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν υγραντήρα. Η εφαρμογή μιας απαλής, φιλικής προς το μωρό ενυδατικής κρέμας μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζω το κλιματιστικό στο δωμάτιο του μωρού μου;

Συνιστάται ο καθαρισμός ή η αντικατάσταση των φίλτρων τουλάχιστον μία φορά το μήνα και η συντήρηση της μονάδας από επαγγελματίες μία ή δύο φορές το χρόνο.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω έναν ανεμιστήρα οροφής στο δωμάτιο του μωρού μου μαζί με κλιματιστικό;

Ναι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν ανεμιστήρα οροφής σε συνδυασμό με κλιματιστικό για την κυκλοφορία του αέρα και τη διατήρηση μιας ομοιόμορφης θερμοκρασίας δωματίου. Βεβαιωθείτε ότι ο ανεμιστήρας είναι ρυθμισμένος σε χαμηλή ένταση και δεν βρίσκεται ακριβώς πάνω από την κούνια ή τον χώρο παιχνιδιού του μωρού σας.

Πώς πρέπει να ντύσω το μωρό μου σε ένα κλιματιζόμενο δωμάτιο;

Σε κλιματιζόμενο δωμάτιο, ντύστε το μωρό σας με ελαφριά βαμβακερά ρούχα. Εάν το δωμάτιο είναι ελαφρώς ψυχρό, σκεφτείτε να προσθέσετε ένα επιπλέον στρώμα ρούχων. Ωστόσο, προσέξτε να μην ντύνετε υπερβολικά το μωρό σας, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερθέρμανση.

Ο κλιματισμός προκαλεί κρυολόγημα στα μωρά;

Ο κλιματισμός από μόνος του δεν προκαλεί κρυολόγημα. Ωστόσο, μια απότομη αλλαγή στη θερμοκρασία μπορεί ενδεχομένως να κάνει ένα μωρό πιο ευάλωτο στο να κρυώσει.

* Οποιαδήποτε πληροφορία παρέχεται σε αυτόν τον ιστότοπο, δίνεται μόνο ως συμβουλή και δεν πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη ως επαγγελματική ιατρική διάγνωση ή γνώμη. Σας συνιστούμε να συμβουλεύεστε πάντα τον παιδίατρό σας για ιατρικά θέματα.

Δείτε επίσης:

Call Now Button