Γιατί το μωρό μου δεν θέλει να κοιμηθεί μέσα στην ημέρα;

Giati-to-mwro-mou-den-thelei-na-koimithei-mesa-stin-mera-

Οι συνήθειες ύπνου του μωρού συχνά προκαλούν σύγχυση στους νέους γονείς. Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες ενώ το μικρό σας κοιμάται ήρεμα τη νύχτα στην κούνια μωρού  , ο ύπνος μέσα στη μέρα μετατρέπεται σε “πεδίο μάχης” και κλάματος.

Όσο απογοητευτικό κι αν είναι, η κατανόηση των λόγων που συμβαίνει αυτό θα κάνει την κατάσταση πολύ πιο εύκολη για εσάς και το μωρό σας.

1. Υπερδιέγερση

Φανταστείτε ότι βλέπετε μια συναρπαστική ταινία ή παίζετε ένα διασκεδαστικό παιχνίδι και κάποιος σας ζητά να τα αφήσετε και να κοιμηθείτε.

Έτσι πιθανώς να νιώθει το μωρό για τον κόσμο γύρω του κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κάθε ήχος, χρώμα και κίνηση είναι μια νέα εμπειρία που περιμένει να εξερευνηθεί.

Ο κόσμος είναι πολύ συναρπαστικός για να θέλει να κλείσει τα μάτια του και να το χάσει, ακόμα κι αν αισθάνεται κουρασμένο.

Γιατί το μωρό μου δεν θέλει να κοιμηθεί μέσα στην ημέρα;

2. Σύγχυση ημέρας/νύχτας

Τα μωρά, ειδικά τα νεογέννητα δεν έχουν αναπτύξει πλήρως το εσωτερικό τους ρολόι.

Έτσι, ενώ περιμένετε ότι το μωράκι θα θέλει να κοιμηθεί και κατά τη διάρκεια της ημέρας, μένει ξύπνιο.

Η υπομονή από εσάς και η σταθερή ρουτίνα ύπνου θα το βοηθήσουν να ξεχωρίσει μεταξύ μέρας και νύχτας.

3. Ανάγκη για σίτιση

Για τα μωρά, η πείνα είναι ένας μόνιμος σύντροφος. Τα μικροσκοπικά στομαχάκια τους αδειάζουν γρήγορα, οδηγώντας σε ανάγκη για συχνές συνεδρίες σίτισης.

Εάν το μωρό σας αντιστέκεται στον υπνάκο, αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι πεινάει. Το τάισμα συχνά αποτελεί το κλειδί για να ξεκινήσει τον ομαλό ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Γιατί το μωρό μου δεν θέλει να κοιμηθεί μέσα στην ημέρα;

4. Παλινδρόμηση ύπνου

Η παλινδρόμηση του ύπνου είναι μια φάση όπου το μωρό που κάποτε είχε ένα σχετικά σταθερό πρόγραμμα ύπνου, ξαφνικά δεν θέλει να κοιμηθεί ή ξυπνάει πολύ συχνά.

Αυτό συμβαίνει συνήθως στις ηλικίες 4 μηνών, 8 μηνών και 12 μηνών περίπου  και συνδέεται με αναπτυξιακά ορόσημα.

Το μωρό σας μεγαλώνει, μαθαίνει νέες δεξιότητες και επεξεργάζεται νέες πληροφορίες, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν το μοτίβο ύπνου του.

5. Περιβαλλοντικοί παράγοντες

Πάντα να εξετάζετε τις συνθήκες μέσα στις οποίες κοιμάται το μωρό. Υπάρχει θόρυβος; Υπερβολικό φως; Μήπως η θερμοκρασία δεν είναι κατάλληλη;

Οι εξωτερικοί παράγοντες παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ρουτίνα ύπνου του μωρού. Η διαμόρφωση ενός άνετου περιβάλλοντος ύπνου, με τη σωστή θερμοκρασία, ελάχιστο θόρυβο και χαμηλό φωτισμό, μπορεί να κάνει θαύματα!

Γιατί το μωρό μου δεν θέλει να κοιμηθεί μέσα στην ημέρα;

6. Ασθένεια ή δυσφορία

Είναι σημαντικό να εξετάσετε την πιθανότητα ότι το μωρό σας μπορεί να βιώνει κάποια μορφή δυσφορίας. Εάν υποψιάζεστε οποιαδήποτε μορφή ασθένειας ή ενόχλησης, πάντα να αναζητάτε ιατρική συμβουλή.

Είναι καλύτερα να είστε προσεκτικοί και να βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας είναι καλά στην υγεία του. Ποτέ μην βασίζεστε αποκλειστικά σε υποθέσεις ή θεραπείες στο σπίτι χωρίς να συμβουλευτείτε πρώτα την/τον παιδίατρό σας.

Ο ύπνος μέσα στη μέρα συχνά αποτελεί πρόκληση. Ωστόσο η πλοήγηση και  κατανόηση των λόγων για τους οποίους το μωρό δεν κοιμάται θα κάνει το ταξίδι πιο ομαλό.

Θυμηθείτε, όπως συμβαίνει με όλα τα πράγματα που σχετίζονται με τα μωρά, έτσι και αυτό είναι μια φάση που θα περάσει. Μείνετε υπομονετικοί, ενημερωμένοι και απολαύστε το όμορφο ταξίδι της βρεφανάπτυξης.

* Οποιαδήποτε πληροφορία παρέχεται σε αυτόν τον ιστότοπο, δίνεται μόνο ως συμβουλή και δεν πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη ως επαγγελματική ιατρική διάγνωση ή γνώμη. Σας συνιστούμε να συμβουλεύεστε πάντα τον παιδίατρό σας για ιατρικά θέματα.

Δείτε επίσης:

Call Now Button