Γιατί το μωρό ξαφνικά δεν κοιμάται;

Γιατί το μωρό ξαφνικά δεν κοιμάται

Ως γονείς, αγαπάμε αυτές τις στιγμές που τα μικρά μας κοιμούνται ήσυχα και γαλήνια στην κούνια μωρού.

Τι συμβαίνει όμως όταν το μωρό, που στο παρελθόν κοιμόταν σαν άγγελος, αρνείται ξαφνικά να κοιμηθεί; Το φαινόμενο αυτό είναι αρκετά συχνό και ονομάζεται παλινδρόμηση ύπνου.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να συμβεί αυτό, μεταξύ των οποίων η σωματική και η συναισθηματική ανάπτυξη. Ας δούμε λοιπόν πιο αναλυτικά τους πιο συνήθης λόγους:

Συμπτώματα οδοντοφυΐας

Το μωρό μου ξαφνικά δεν κοιμάται

Η οδοντοφυΐα είναι μια περίοδος συχνά ιδιαίτερα δύσκολη για ένα μωρό και τους νέους γονείς. Η διαδικασία της ανάδυσης των νέων δοντιών μέσα από τα ούλα προκαλεί ενόχληση και πόνο, οδηγώντας σε ανησυχία και κλάμα.

Τι μπορείτε να κάνετε: Η καταπράυνση του πόνου είναι απαραίτητη σε αυτό το στάδιο. Μπορείτε να κάνετε απαλό μασάζ στα ούλα του μωρού σας ή να του προσφέρετε μασητικά παιχνίδια για την οδοντοφυΐα. Ορισμένοι παιδίατροι συνιστούν επίσης μασητικά οδοντοφυΐας που παγώνουν στο ψυγείο.

Ταχεία Ανάπτυξη

Η ταχεία ανάπτυξη του μωρού σας, ειδικά κατά τον πρώτο χρόνο, επηρεάζει όχι μόνο το σώμα του,  αλλά και τον ύπνο του. Το συνεχώς αναπτυσσόμενο σώμα απαιτεί περισσότερα θρεπτικά συστατικά, οδηγώντας σε αυξημένη ανάγκη για φαγητό, και ως εκ τούτου, σε εγρήγορση τη νύχτα.

Τι μπορείτε να κάνετε: Το να ταΐζετε το μωρό σας πιο συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να καλύψει αυτές τις αυξημένες διατροφικές ανάγκες. Ενώ το μοτίβο ύπνου μπορεί να διαταραχθεί προσωρινά, πιθανότατα θα σταθεροποιηθεί καθώς οι εκρήξεις ανάπτυξης γίνονται λιγότερο συχνές.

Αλλαγές στη ρουτίνα

Τα μωρά συνηθίζουν στη ρουτίνα και οποιεσδήποτε απροσδόκητες αλλαγές, όπως ταξίδια, έναρξη παιδικού σταθμού ή ακόμα και οικογενειακές εκδρομές, έχουν βαθιά επίδραση στον ύπνο τους.

Τι μπορείτε να κάνετε: Αν και ορισμένες αλλαγές είναι αναπόφευκτες, η προσπάθεια να τηρήσετε τη συνηθισμένη ρουτίνα όσο το δυνατόν πιο πιστά θα ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο. Η σταδιακή εισαγωγή νέων αλλαγών και η διατήρηση της συνέπειας στις συνήθειες πριν τον ύπνο, θα κάνει τις μεταβάσεις πιο ομαλές.

Άγχος Αποχωρισμού

Μεταξύ 6 και 12 μηνών, πολλά μωρά αναπτύσσουν άγχος αποχωρισμού, το οποίο μπορεί να κορυφωθεί περίπου στους 10 έως 18 μήνες. Αυτό το αναπτυξιακό ορόσημο είναι σημάδι αυξανόμενης προσκόλλησης με τους γονείς, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε κλάματα τη νύχτα ή σε επιθυμία να κοιμηθεί μαζί σας.

Τι μπορείτε να κάνετε: Για να διευκολύνετε αυτή τη μετάβαση, μπορείτε να δώσετε στο μωράκι σας ένα αντικείμενο ανακούφισης όπως ένα λούτρινο ζωάκι. Το να τραγουδάτε ένα απαλό νανούρισμα ή να μένετε με το μωρό μέχρι να αποκοιμηθεί μπορεί επίσης να ανακουφίσει το άγχος που νιώθει. Βοηθώντας σταδιακά το μωρό να αισθάνεται άνετα μόνο του μπορείτε να ενισχύσετε τις υγιείς συνήθειες ύπνου.

το μωρό ξαφνικά δεν κοιμάται

Πείνα

το μωρό μου ξαφνικά δεν κοιμάται

Μπορεί να ακούγεται απλό αλλά είναι απαραίτητο να θυμάστε: Τα μωρά συχνά ξυπνούν τη νύχτα επειδή πεινάνε. Ακόμη και μετά την εισαγωγή στερεών τροφών, η κύρια διατροφή του μωρού σας προέρχεται από το μητρικό γάλα ή τη φόρμουλα, ειδικά κατά τον πρώτο χρόνο.

Τι μπορείτε να κάνετε: Βεβαιωθείτε ότι ταΐζετε το μωρό σας επαρκώς κατά τη διάρκεια της ημέρας. Συμβουλευτείτε την/τον παιδίατρό σας για να κατανοήσετε τις συγκεκριμένες ανάγκες σίτισης για την ηλικία του παιδιού σας. Έχοντας ένα πρόγραμμα σίτισης που ευθυγραμμίζεται με τα φυσικά σημάδια πείνας του μωρού θα συμβάλλει σε έναν καλύτερο ύπνο.

Λόγοι που αξίζει να αναφερθούν

Ασθένεια ή αλλεργίες

Μια ξαφνική αλλαγή στα πρότυπα ύπνου μπορεί να είναι ένδειξη μιας υποκείμενης ασθένειας ή αλλεργίας. Οι λοιμώξεις των αυτιών, τα κρυολογήματα ή οι αντιδράσεις στο φαγητό μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία που οδηγεί σε διαταραχή του ύπνου.

Τι μπορείτε να κάνετε: Η παρακολούθηση και συζήτηση με την/τον παιδίατρο θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε και να αντιμετωπίσετε τυχόν υποκείμενα ζητήματα υγείας.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες

Το περιβάλλον ύπνου παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην ηρεμία του μωρού σας. Παράγοντες όπως η θερμοκρασία δωματίου, το επίπεδο θορύβου και η άνεση της κούνιας επηρεάζουν κατά πολύ την ποιότητα του ύπνου.

Τι μπορείτε να κάνετε: Η δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος ύπνου με άνετη θερμοκρασία, απαλό φωτισμό και απαλό κρεβάτι μπορεί να βελτιώσει την εμπειρία ύπνου του μωρού σας.

Κάθε παιδί είναι μοναδικό και δεν υπάρχει μια ενιαία λύση για τις διαταραχές του ύπνου. Η κατανόηση των συγκεκριμένων αναγκών και προτύπων του μωρού σας θα σας καθοδηγήσει στην εύρεση των καλύτερων στρατηγικών για να υποστηρίξετε έναν πιο ήρεμο ύπνο.

Με το να είστε υπομονετικοί, συνεπείς και να προσέχετε αυτούς τους παράγοντες, μπορείτε να βοηθήσετε το μωρό σας με τις αλλαγές και να καλλιεργήσει υγιείς συνήθειες ύπνου που θα ωφελήσουν και τους δύο σας!

* Οποιαδήποτε πληροφορία παρέχεται σε αυτόν τον ιστότοπο, δίνεται μόνο ως συμβουλή και δεν πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη ως επαγγελματική ιατρική διάγνωση ή γνώμη. Σας συνιστούμε να συμβουλεύεστε πάντα τον παιδίατρό σας για ιατρικά θέματα.

Προτείνονται:

Δείτε επίσης:

Call Now Button