Γιατί το μωρό μου βάζει τα χέρια στο στόμα του;

Γιατί το μωρό βάζει συνέχεια τα χέρια στο στόμα

Τα μωράκια έχουν ένα μοναδικό κώδικα επικοινωνίας. Κλαίνε όταν χρειάζονται κάτι, γελάνε όταν είναι χαρούμενα και έχουν αυτή τη συναρπαστική συνήθεια να βάζουν συνεχώς τα χέρια τους στο στόμα τους. Γιατί όμως το κάνουν αυτό; Ας δούμε τους λόγους πίσω από αυτή τη φυσιολογική αλλά για πολλούς γονείς ανησυχητική συμπεριφορά.

Ανακαλύπτει

Γιατί το μωρό μου βάζει τα χέρια στο στόμα του;

Από τη στιγμή που ανοίγει τα μάτια του στον κόσμο, τα μωρό ξεκινάει ένα ταξίδι συνεχούς μάθησης και εξερεύνησης.

Είναι από τη φύση του περίεργο και θέλει να ανακαλύψει κάθε νέο πράγμα γύρω του, ειδικά το σώμα του.

Μία από τις πρώτες ανακαλύψεις που κάνει είναι τα ίδια του τα χέρια, τα οποία για αυτό είναι δύο συναρπαστικά αντικείμενα!

Αυτά τα μικροσκοπικά δάχτυλα και οι παλάμες αντιπροσωπεύουν έναν εντελώς νέο κόσμο δυνατοτήτων. Αλλά για ένα μωρό, η εξερεύνηση των χεριών του δεν είναι απλώς μια οπτική εμπειρία. Επιστρατεύει όλες τους τις αισθήσεις για να αποκαλύψει τα μυστήρια του σώματός του.

Καθώς μεγαλώνει, αρχίζει να εξερευνά τον κόσμο μέσα από το στόμα του, μια διαδικασία που οι ειδικοί αναφέρουν ως το “στοματικό στάδιο” της ανάπτυξης. Δεν είναι μόνο η γεύση.

Τα μωρά μπορούν να αισθανθούν την υφή των δακτύλων τους, να τα γευτούν, ακόμη και να ακούσουν τον ήχο του πιπιλίσματος.

Όταν βάζουν τα χέρια τους στο στόμα τους, διεξάγουν τα δικά τους επιστημονικά πειράματα, μαθαίνουν για διαφορετικές αισθήσεις και αναπτύσσουν τις αισθητηριακές τους δεξιότητες.

Αυτή η συμπεριφορά είναι ένα κρίσιμο μέρος της ανάπτυξής τους. Τα βοηθά να κατανοήσουν καλύτερα το περιβάλλον τους και τον εαυτό τους.

Ως γονείς, είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε αυτήν την εξερεύνηση, καθώς θέτει τα θεμέλια για πιο σύνθετη μάθηση στο μέλλον.

Έτσι, όταν βλέπετε το μωρό σας να βάζει τα χέρια του στο στόμα, θυμηθείτε ότι είναι ένα φυσιολογικό και σημαντικό μέρος της διαδικασίας ανακάλυψης του εαυτού του.

Βγάζει δόντια

Η οδοντοφυΐα είναι ένα ιδιαίτερο στάδιο για κάθε μωρό. Καθώς τα μικροσκοπικά δοντάκια αρχίζουν να σπρώχνουν μέσα από τα ούλα, προκαλείται πόνος.

Δεν προκαλεί λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι τα μωρά αναζητούν ανακούφιση με όποιον τρόπο μπορούν και τα χέρια τους είναι η πιο προσιτή θεραπεία!

Μασώντας τα δαχτυλάκια τους, τα μωρά μπορούν να ασκήσουν ήπια πίεση στα ούλα, η οποία μπορεί να προσφέρει προσωρινή ανακούφιση από τον πόνο.

Το μάσημα και το πιπίλισμα διεγείρει επίσης την παραγωγή σάλιου, το οποίο μπορεί να βοηθήσει περαιτέρω στην φλεγμονή των ούλων. 

Για εμάς τους γονείς, το να βλέπουμε το μωράκι μας να πονάει και να ενοχλείται, είναι πραγματικά δυσάρεστο.

Είναι λοιπόν σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το να βάζει τα χέρια του στο στόμα είναι ο τρόπος του να αντιμετωπίσει τις ενοχλήσεις.

Φυσικά, υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να βοηθήσουμε, όπως τα μασητικά οδοντοφυΐας αλλά και το απαλό μασάζ στα ούλα. 

Πεινάει

Κάθε μωράκι έχει ένα φυσικό τρόπο να επικοινωνεί τις ανάγκες του και ένα από τα πιο σημαντικά σημάδια της πείνας είναι όταν αρχίζει να πιπιλάει τα χέρια και τα δάχτυλά του.

Δεν είναι απλά μια τυχαία συμπεριφορά, αλλά μια ενστικτώδης αντίδραση. Ακόμη και πριν τη γέννηση, έχει παρατηρηθεί ότι τα έμβρυα εμφανίζουν αυτή τη συμπεριφορά μέσα στη μήτρα.

Φυσικά, το πιπίλισμα των χεριών δεν είναι το μόνο σημάδι πείνας. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε και να ανταποκριθείτε στα πρώιμα σημάδια αμέσως.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι το μωρό τρώει έγκαιρα, κάτι που βοηθάει στον περιορισμό του εκνευρισμού ή του υπερβολικού κλάματος.

Χαλαρώνει

Για το μωρό, τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος συχνά είναι πολύ έντονα. Νέοι ήχοι, υφές, εικόνες, μυρωδιές και άγνωστα πρόσωπα προκαλούν άγχος.  

Έτσι, αναζητά τρόπους να ηρεμήσει. Ένας από τους κύριους τρόπους που το κάνει αυτό είναι με το να πιπιλάει τα χέρια ή τα δαχτυλάκια του.

Αυτή η συμπεριφορά δεν είναι απλώς ένα σημάδι πείνας ή οδοντοφυΐας. Είναι μια φυσική και ενστικτώδης αντίδραση που θα βοηθήσει στον καταιγισμό των νέων ερεθισμάτων.

Το πιπίλισμα παρέχει στο μωρό μια αίσθηση ασφάλειας και άνεσης. Είναι γνώριμη πράξη που επαναφέρει στη θαλπωρή που ένιωθε όταν ήταν στη μήτρα. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε πότε το μωρό χρησιμοποιεί αυτή τη συμπεριφορά ως μηχανισμό ανακούφισης.

Καθώς μεγαλώνουν και αναπτύσσονται, θα μάθουν σταδιακά άλλους τρόπους να αντιμετωπίζουν το άγχος και τις αλλαγές στο περιβάλλον τους. 

Γιατί το μωρό μου βάζει τα χέρια στο στόμα του;

Παίζει

Γιατί το μωρό μου βάζει τα χέρια στο στόμα του;

Ο χρόνος που περνάει το μωρό παίζοντας είναι πολύ σημαντικός καθώς μαθαίνει να αλληλεπιδρά με διαφορετικά αντικείμενα, υφές και αισθήσεις. Το καλύτερο εργαλείο για να εξερευνήσει τον κόσμο γύρω του στα πρώτα στάδια είναι τα ίδια του τα χέρια! 

Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, δεν είναι περίεργο τα μωρά να εξερευνούν τα χέρια, τα δάχτυλά τους, ακόμη και τα πόδια τους βάζοντάς τα στο στόμα. Αυτή η συμπεριφορά είναι απολύτως φυσιολογική και αποτελεί ουσιαστικό μέρος της ανάπτυξής τους. Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι τα χέρια και τα παιχνίδια τους είναι καθαρά.

Σε τελική ανάλυση, ο χρόνος παιχνιδιού δεν συνδέεται μόνο με τη διασκέδαση. Είναι επίσης μια πολύτιμη μαθησιακή εμπειρία που συμβάλλει στη γνωστική, σωματική και συναισθηματική ανάπτυξη. Αφήστε λοιπόν το μωράκι να εξερευνήσει και να απολαύσει τον κόσμο γύρω του με παιχνιδιάρικο τρόπο!

Τα μωρά βάζουν τα χέρια τους στο στόμα για διάφορους λόγους. Είναι ένα φυσικό μέρος της ανάπτυξής τους. Ενώ μερικές φορές μπορεί να υποδηλώνει ότι πονούν ή πεινούν, άλλες φορές μπορεί να είναι απλώς μια μορφή εξερεύνησης ή παιχνιδιού.

Όπως πάντα, εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με την υγεία ή τη συμπεριφορά του μωρού σας, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε την/τον παιδίατρό σας.

* Οποιαδήποτε πληροφορία παρέχεται σε αυτόν τον ιστότοπο, δίνεται μόνο ως συμβουλή και δεν πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη ως επαγγελματική ιατρική διάγνωση ή γνώμη. Σας συνιστούμε να συμβουλεύεστε πάντα τον παιδίατρό σας για ιατρικά θέματα.

Προτείνονται:

Δείτε επίσης:

Call Now Button