Φάσκιωμα μωρού | Είναι επικίνδυνο;

Φάσκιωμα μωρου

Το φάσκιωμα, μια αρχαία τεχνική που ασκείται εδώ και αιώνες σε διάφορους πολιτισμούς, έχει αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης ανάμεσα σε πολλούς νέους γονείς σχετικά με τα πιθανά οφέλη που προσφέρει στο νεογέννητο μωρό. Ωστόσο, παρά την εφαρμογή του φασκιώματος ανά τους αιώνες, η πρακτική έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ασφάλειά και τον σωστό τρόπο εφαρμογής.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε το φάσκιωμα, αναφέροντας τα οφέλη και τα σημαντικά μέτρα ασφαλείας που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.

Τι είναι το φάσκιωμα;

Το φάσκιωμα είναι μια τεχνική που περιλαμβάνει το σφιχτό τύλιγμα των μωρών σε μια κουβέρτα, το οποίο έχει ως στόχο να μιμηθεί την άνεση και την ασφάλεια της μήτρας.

Καλύπτει το μωρό από τους ώμους μέχρι τα πόδια, παρέχοντας ένα άνετο και καθησυχαστικό περιβάλλον. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αίσθηση της αφής είναι μια από τις πρώτες αισθήσεις που αναπτύσσουν τα μωρά και η απαλή πίεση της κουβέρτας είναι μια σημαντική πηγή αίσθησης άνεσης και ασφάλειας για το νεογέννητο.

Τα Οφέλη του φασκιώματος

Το φάσκιωμα έχει θεωρηθεί ως μία πρακτική με πολλά οφέλη για διάφορους λόγους. Ο πιο σημαντικός είναι ότι τα βοηθάει να κοιμούνται πιο ήσυχα αποτρέποντας τις ξαφνικές αντανακλαστικές κινήσεις τους που τους ξυπνάνε. Άλλα πλεονεκτήματα περιλαμβάνουν τη μείωση του κλάματος και τη συμβολή στη διατήρηση της θερμοκρασίας ύπνου του μωρού.

Πώς να φασκιώσετε το μωρό με ασφάλεια

Με τα οφέλη του φασκιώματος να είναι διαδεδομένα, είναι απαραίτητο να αναφέρουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνει με το σωστό τρόπο:

  • Βάζετε πάντα το μωρό σας να κοιμάται ανάσκελα
    Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά όλα τα μωρά να κοιμούνται ανάσκελα για να μειωθεί ο κίνδυνος του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS).
  • Βεβαιωθείτε ότι η κουβερτούλα είναι άνετη και όχι πολύ σφιχτή
    Θα πρέπει το μωράκι να είναι αρκετά άνετο ώστε να αισθάνεται ασφαλές, αλλά όχι πολύ σφιχτό ώστε να προκαλείται ενόχληση ή δυσκολία στην αναπνοή του.
  • Μην καλύπτετε το κεφάλι του μωρού
    Η υπερθέρμανση είναι ένας σημαντικός κίνδυνος που δημιουργείται εάν το κεφάλι ή το πρόσωπο του μωρού είναι καλυμμένο. Είναι επίσης σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το ύφασμα δεν καλύπτει το πρόσωπό του, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ασφυξία.

Φάσκιωμα το καλοκαίρι

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, το φάσκιωμα μπορεί να φαντάζει αντιφατικό δεδομένης της έντονης ζέστης. Ωστόσο, τα μωρά εξακολουθούν να επωφελούνται από την άνεση και την ασφάλεια που τους παρέχεται. Το κλειδί για το καλοκαιρινό φάσκιωμα είναι η επιλογή των σωστών υφασμάτων. Επιλέξτε ελαφριά, αναπνεύσιμα υφάσματα όπως μουσελίνα ή βαμβάκι που μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση του ιδρώτα και στην πρόληψη της υπερθέρμανσης. Είναι απαραίτητο να παρακολουθείτε το μωρό σας για σημάδια δυσφορίας ή υπερθέρμανσης, όπως εφίδρωση ή κοκκίνισμα του δέρματος. 

Σε ποια ηλικία σταματάμε το φάσκιωμα;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία κατά την οποία θα πρέπει να σταματήσετε να φασκιώνετε το μωρό σας. Μια γενική οδηγία είναι περίπου η ηλικία των 3-4 μηνών ή όταν το μωρό αρχίζει να δείχνει σημάδια ότι μπορεί να κυλήσει. Μετά από αυτό το σημείο, είναι ασφαλέστερο για το μωρό να μπορεί να κινείται ελεύθερα κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Αν και το φάσκιωμα αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για τους γονείς, είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις συνιστώμενες οδηγίες ασφαλείας. Παρατηρείτε πάντα τις αντιδράσεις του μωρού σας και προσαρμόστε τις πρακτικές σας ανάλογα. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με το φάσκιωμα του μωρού, συμβουλευτείτε την/τον παιδίατρό σας.

Θυμηθείτε, η άνεση και η ασφάλεια του μωρού σας πρέπει να είναι προτεραιότητα. Με τις σωστές τεχνικές και την προσεκτική παρατήρηση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την τεχνική του φασκιώματος για να προσφέρετε ένα άνετο και χαλαρωτικό περιβάλλον στο μικρό σας!

* Οποιαδήποτε πληροφορία παρέχεται σε αυτόν τον ιστότοπο, δίνεται μόνο ως συμβουλή και δεν πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη ως επαγγελματική ιατρική διάγνωση ή γνώμη. Σας συνιστούμε να συμβουλεύεστε πάντα τον παιδίατρό σας για ιατρικά θέματα.

Δείτε επίσης:

Call Now Button