Βρέφος και θάλασσα | Τι πρέπει να προσέξετε

prwto-mpanio-tou-mwrou-sth-thalassa

Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά, και μαζί του έχει έρθει η στιγμή για το πρώτο μπάνιο στη θάλασσα. Μόνο που αυτό το καλοκαίρι θα έχετε μαζί σας και ένα καινούριο μέλος στην οικογένεια. Το μωράκι που φέρατε πρόσφατα στη ζωή! Το πρώτο μπάνιο στη θάλασσα με το μωράκι, είναι μια μοναδική και συγκινητική στιγμή για κάθε γονέα.


Ωστόσο, πολλοί γονείς προβληματίζονται και ανησυχούν σχετικά με το αν το μωράκι τους είναι έτοιμο να για τα πρώτα “πλατσουρίσματα” στη θάλασσα, ή για το αν έχουν όλα τα βρεφικά είδη & μωρουδιακά που χρειάζονται  πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά το μπάνιο.
Πάμε λοιπόν να λύσουμε κάποιες από τις απορίες και ανησυχίες που πιθανόν έχετε!

Είναι το μωρό μου έτοιμο να μπει στη θάλασσα;

Πριν αποφασίσετε να πάρετε το μωράκι σας στη θάλασσα για το πρώτο του μπανάκι, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι είναι έτοιμο για αυτό το βήμα. Οι περισσότεροι παιδίατροι συμφωνούν στο ότι η κατάλληλη ηλικία για το πρώτο μπάνιο στη θάλασσα είναι μετά του πρώτους 6 μήνες. Αυτή η ηλικία θεωρείται κατάλληλη για την πρώτη ελεγχόμενη έκθεση του μωρού στην ηλιακή ακτινοβολία.

Πως θα προετοιμάσω το μωρό μου για την θάλασσα;

Γνωρίζουμε πως δεν θα πρέπει να μπαίνουμε στη θάλασσα με γεμάτο στομάχι. Το ίδιο φυσικά συνεπάγεται και για τα μωράκι σας. Θα πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 3 ώρες από το τελευταίο του γεύμα πριν το βάλετε στο νερό, έτσι ώστε να γίνει η απαραίτητη πέψη. Είναι επίσης σημαντικό να έχει κοιμηθεί επαρκώς έτσι ώστε να είναι ξεκούραστο και να αποφύγετε πιθανές “ανησυχίες”

Τι αντηλιακό χρειάζεται το μωράκι σας;

Το “Α” και το “Ω” σε ό,τι αφορά τη προστασία του μωρού από τις βλαβερές ηλιακές ακτινοβολίες, είναι χρήση αντηλιακού. Αυτό ισχύει ακόμα και αν το μωράκι βρίσκεται κάτω από σκιά ή είναι απόγευμα. Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται στο μωράκι αντηλιακό για ενήλικες, αλλά ειδικό αντηλιακό για βρέφη, με υψηλή προστασία (πάνω από 50 SPF), το οποίο θα πρέπει να βάλετε επιμελώς στο μωράκι,  πριν, αλλά και αφού βγείτε από το νερό.

Τι ώρα να πάμε με το μωράκι στη θάλασσα;

Ο ήλιος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες βρίσκεται στο απόγειό του τις 11 το πρωί έως και τις 4 το απόγευμα. Γι’ αυτό, συνίσταται να αποφύγετε την έκθεση του μωρού στον ήλιο αυτές τις ώρες. Το πρωί μέχρι τις 11, ή μετά τις 5 το απόγευμα είναι  ιδανικές ώρες για να είναι η ευαίσθητη επιδερμίδα του μωρού σας, όσο πιο προστατευμένη γίνεται. Εννοείται ότι κατά την παραμονή σας στη παραλία το μωράκι θα πρέπει να βρίσκεται σε σκιερό μέρος. 

Παιδική σκηνή παραλίας

Ένα αξεσουάρ που θα σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο κατά την παραμονή σας στην παραλία, είναι η σκηνή. Με μια ειδικά σχεδιασμένη για εξωτερικό χώρο “pop-up” σκηνή που μεταφέρεται εύκολα, θα είστε σίγουροι πως το μωράκι σας  βρίσκεται κάτω από σκιά και προστατευμένο από τον ήλιο και τα έντομα, μιας και αυτού του είδους οι σκηνές διαθέτουν αντηλιακή Προστασία (SPF 50+), προστασία από την άμμο, τον άνεμο, και κουνουπιέρα που κρατά μακριά τα ενοχλητικά έντομα.

Τι ρούχα να του φορέσω;

Πέρα από το αντηλιακό, την επιλογή της κατάλληλης ώρας και την επαρκή σκιά, είναι απαραίτητο να επιλέξετε τα σωστά ρούχα που θα προσφέρουν στο μωράκι σας επιπλέον προστασία από τη ζέστη και τον ήλιο κατά τη διάρκεια που είστε στην παραλία. Επιλέξτε λευκά, ή γενικά ανοιχτόχρωμα ρούχα και οπωσδήποτε καπέλο.

Δείτε όλα τα βρεφικά και παιδικά ρούχα

Ποια παραλία να επιλέξω;

Είναι σημαντικό, η παραλία που θα επιλέξετε για αυτή την ιδιαίτερη στιγμή, να πληροί τις κατάλληλες προδιαγραφές. Θα πρέπει λοιπόν να μην υπάρχουν κύματα και μεγάλα βάθη, και η ακτή να έχει λάβει “γαλάζια σημαία” η οποία πιστοποιεί την καθαριότητα του νερού.

Τι μαγιό να φορέσω στο μωράκι;

Εκτός των κατάλληλων ρούχων, θα πρέπει φυσικά να προμηθευτείτε και το κατάλληλο μαγιό για το μωράκι σας. Αυτά που θα πρέπει να προσέξετε κατά την επιλογή του μαγιό είναι:

  • Να έχει πιστοποίηση UPF50+ που σημαίνει υψηλή προστασία από τις ακτίνες του ηλίου.
  • Το ύφασμά του να είναι από νήματα χωρίς ψευδάργυρο και χημικά.
  • Να είναι άνετο και να μην “κόβει” το μωράκι.
  • Να είναι μαγιό-πάνα

Μαγιό για κορίτσι &  Μαγιό για αγόρι

Τι είναι τα μαγιό πάνα;

Τα μαγιό πάνα, είναι η ιδανική λύση για τα μπανάκια του μωρού στη θάλασσα, καθώς αφενός παρέχουν προστασία από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου, πλένονται και στεγνώνουν πανεύκολα, και αφετέρου είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να να συγκρατούν όλες τις υγρές και στερεές “εξαγωγές”, εκμηδενίζοντας τα ανεπιθύμητα “ατυχήματα” στη θάλασσα.

Τι θα πρέπει να κάνω μέσα στο νερό;

Εφόσον έχετε προετοιμάσει κατάλληλα το μωράκι, και έχετε επιλέξει τη σωστή παραλία, ήρθε η ώρα να βάλετε επιτέλους το μικρό σας μέσα στο νερό.
Κρατώντας το αγκαλιά, προχωρήστε σιγά-σιγά μέχρι να βραχούν τα ποδαράκια του. Μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για την πρώτη του επαφή με το νερό της θάλασσας, οπότε δώστε του χρόνο να συνηθίσει αυτή τη νέα κατάσταση. Εφόσον δεν δυσανασχετήσει, προχωρήστε μέχρι να βραχεί και το σωματάκι του. Έπειτα, με το χέρι σας βρέξτε απαλά το κεφαλάκι του και αν δείτε το νιώθει άνετα, μπορείτε να το μετακινήσετε μέσα στο νερό κρατώντας το προσεκτικά. Σε αυτό το στάδιο θα σας βοηθήσει πολύ το σωσίβιο (τα μπρατσάκια δεν ενδείκνυνται για τόσο μικρή ηλικία), το οποίο κρατάει το κεφαλάκι μακριά από το νερό, ενώ ταυτόχρονα του επιτρέπει να χαλαρώσει, και να εξοικειωθεί με ασφάλεια με το υγρό στοιχείο.

Πόση ώρα επιτρέπεται το μωράκι να κάτσει στο νερό;

Τα μωράκια έως ενός έτους, καλό θα είναι να μην παραμένουν στο νερό για πάνω από 15 λεπτά. Τα μεγαλύτερα μωράκια μπορούν να μένουν μέσα στη θάλασσα και για περισσότερα από 20 λεπτά.

Μετά το μπάνιο;

Αφού ολοκληρώσετε με επιτυχία τις “βουτιές” σας, θα πρέπει να σκουπίσετε επιμελώς το μωράκι, έτσι ώστε να μην υπάρχει υγρασία στο κορμάκι του. Στη συνέχεια, φορέστε του την πάνα, βάλτε του επιπλέον αντηλιακό, φορέστε του τα ρουχαλάκια και το καπελάκι, και αφήστε το να χαλαρώσει στη σκιά αφού βεβαιωθείτε ότι γύρω του δεν υπάρχουν αιχμηρά αντικείμενα, σκουπίδια ή γόπες.

Συγχαρητήρια, τα καταφέρατε!  Το πρώτο μπάνιο του μωρού σας στη θάλασσα είναι γεγονός, και αποτελεί μια στιγμή ορόσημο για τη σχέση σας.
Να θυμάστε πάντα πως χρειάζεται υπομονή και ηρεμία. Σε κάθε περίπτωση αν το μωράκι γκρινιάξει ή δείξει ότι δεν του αρέσει το νερό, μην το πιέσετε.

Καλές βουτιές και καλό καλοκαίρι!

Διαβάστε επίσης:

* Οποιαδήποτε πληροφορία παρέχεται σε αυτόν τον ιστότοπο, δίνεται μόνο ως συμβουλή και δεν πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη ως επαγγελματική ιατρική διάγνωση ή γνώμη. Σας συνιστούμε να συμβουλεύεστε πάντα τον παιδίατρό σας για ιατρικά θέματα.

Call Now Button