Το μωρό μου ξυπνάει τη νύχτα, τι να κάνω;

Το μωρό μου ξυπνάει τη νύχτα, τι να κάνω;

Όπως είναι γνωστό, ο ερχομός ενός νεογέννητου στο σπίτι, πέρα από τα συναισθήματα χαράς και στοργής, συνοδεύεται (δυστυχώς) και από ελάχιστο έως καθόλου ύπνο για τους γονείς. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί τα βρέφη, πολύ συχνά ξυπνάνε με κλάματα μέσα στη νύχτα. Όπως είναι λογικό, αυτό προκαλεί έντονη ανησυχία στους γονείς, οι οποίοι προσπαθούν συχνά χωρίς επιτυχία να “αποκρυπτογραφήσουν” τα μεταμεσονύχτια κλάματα του μωρού τους.

Στο παρακάτω άρθρο θα αναλύσουμε τους κύριους λόγους για τους οποίου ένα μωράκι μπορεί να ξυπνάει με κλάματα μέσα στη νύχτα, όπως επίσης θα αναφερθούμε και στους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να χειριστείτε την κάθε περίπτωση.

Κύκλος ύπνου

Ένας από τους πιο συχνούς λόγους για τους οποίους ένα μωράκι μπορεί να ξυπνάει τη νύχτα, είναι γιατί διαταράσσεται ο κύκλος του ύπνου του. Το να διατηρείτε  μια σταθερή ρουτίνα, θα βοηθήσει το μωρό σας να προσαρμοστεί σε έναν συγκεκριμένο κύκλο ημέρας, ο οποίος θα το οδηγήσει σε έναν ύπνο πιο ήρεμο και χωρίς διακοπές.
Για το πώς θα ρυθμίσετε σωστά τον ύπνο του μωρού σας, μπορείτε να ανατρέξετε στο αντίστοιχο άρθρο:

Ύπνος μωρού – Πώς να τον ρυθμίσετε

Το μωρό πεινάει

 Τα νεογέννητα έχουν μικροσκοπικά στομαχάκια, και ταυτόχρονα πολύ υψηλές διατροφικές ανάγκες. Γι΄αυτό, πρέπει να τρώνε κάθε δύο έως τέσσερις ώρες. Συγκεκριμένα, τα μωρά που θηλάζουν θα πρέπει να τρέφονται κάθε δύο έως τρεις ώρες, ενώ τα μωρά που τρέφονται με μπιμπερό κάθε τρεις έως τέσσερις ώρες. Επομένως, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως τα νεογέννητα μωράκια πεινάνε συχνά, και πολλές φορές μάλιστα κατά τη διάρκεια της νύχτας. 

Οδοντοφυΐα

Τα βρέφη μεταξύ 4 και 7 μηνών, εισέρχονται στο στάδιο της οδοντοφυΐας. Αυτό είναι το στάδιο κατά το οποίο κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα δοντάκια, με αποτέλεσμα να προκαλούνται έντονες ενοχλήσεις και πόνοι στα ούλα που εκδηλώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος με τον οποίο μπορείτε να περιορίσετε αυτές τις ενοχλήσεις, είναι να εισάγετε στο μωράκι σας μασητικά  παιχνίδια οδοντοφυΐας. Σχετικά με το πώς να επιλέξετε μασητικά  παιχνίδια οδοντοφυΐας:

Πώς να επιλέξετε τα καλύτερα μασητικά παιχνίδια οδοντοφυΐας για το μωρό σας

Φωτισμός και θόρυβος

Μερικά βρέφη έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στα ηχητικά ερεθίσματα απ΄ότι άλλα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να τους προκαλέσει ανησυχία ακόμη και ένας πολύ μακρινός ήχος ενός αυτοκινήτου, μιας σειρήνας ή ενός κουδουνιού.

Για να περιοριστούν αυτοί οι ηχητικοί “αντιπερισπασμοί” μπορείτε να να χρησιμοποιήσετε μουσικά περιστρεφόμενα, λούτρινα που παράγουν χαλαρωτικούς ήχους, ρηλάξ με ενσωματωμένους ήχους φύσης και νανουρίσματα ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να παράξει ήχους και μελωδίες που θα χαλαρώσουν το μωράκι σας!

Πιπίλα

Η χρήση της πιπίλας θεωρείται ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα μεταξύ γονιών και ειδικών, ιδίως όταν αναφερόμαστε σε ηλικίες άνω των 2-3 ετών. Ωστόσο είναι γεγονός ότι σε μικρότερες ηλικίες, το να χρησιμοποιείται, βοηθάει τα βρέφη στη μείωση του άγχους και τη χαλάρωσή τους, και κατά συνέπεια σε έναν πιο ήρεμο ύπνο.

Δείτε επίσης:

“Πώς να επιλέξω την κατάλληλη πιπίλα για το μωρό μου;”

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως η πιπίλα δεν θα πρέπει να θεωρείται “πανάκεια” κάθε φορά που το μωρό κλαίει, καθώς αν υπερβείτε τα “όρια” υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί σχέση εξάρτισης.

Νέα ερεθίσματα

Θα πρέπει να αντιληφθείτε πως τα βρέφη δέχονται καθημερινά, άπειρα νέα ερεθίσματα. Νέοι ήχοι, νέες εικόνες, νέες μυρωδιές και υφές. Όλα αυτά τα ερεθίσματα υπάρχει περίπτωση να αναστατώσουν το μωράκι στην προσπάθειά του να τα επεξεργαστεί και να τα κατανοήσει. Αυτό που μπορείτε να κάνετε εσείς, είναι να δημιουργήσετε τις κατάλληλες συνθήκες που θα δώσουν στο βρέφος τον αίσθημα ασφάλειας και θαλπωρής.  

Όλα τα παραπάνω αποτελούν ένα δείγμα των αιτιών για τις οποίες ένα μωράκι μπορεί να ξυπνάει τη νύχτα. Σε κάθε περίπτωση αν υπάρχει έντονη  ανησυχία που συνοδεύεται με επίμονο κλάμα του μωρού κατά τις βραδινές ώρες, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας ο οποίος θα σας καθοδηγήσει κατάλληλα.

Προτείνονται:

Δείτε επίσης:

* Οποιαδήποτε πληροφορία παρέχεται σε αυτόν τον ιστότοπο, δίνεται μόνο ως συμβουλή και δεν πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη ως επαγγελματική ιατρική διάγνωση ή γνώμη. Σας συνιστούμε να συμβουλεύεστε πάντα τον παιδίατρό σας για ιατρικά θέματα.

Call Now Button