Το μωρό μου έχει λόξιγκα, τι να κάνω;

Ο λόξιγκας στα μωρά είναι ένα συχνό και φυσιολογικό φαινόμενο που μπορεί να ανησυχήσει τους γονείς, αλλά συνήθως δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας.

Ο λόξιγκας προκαλείται από σπασμούς του διαφράγματος, το οποίο είναι ο μυς που βοηθά στην αναπνοή.

Παρόλο που οι σπασμοί αυτοί είναι φυσιολογικοί, όταν είναι επαναλαμβανόμενοι μπορεί να δημιουργήσουν ερωτήματα σχετικά με την υγεία του μωρού σας.

Ας δούμε τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το μωρό σας να αντιμετωπίσει τον λόξιγκα:

Τι προκαλεί τον λόξιγκα στα μωρά;

Το μωρό μου έχει λόξιγκα, τι να κάνω;

Ο λόξιγκας στα μωρά μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Συνήθως, εμφανίζεται μετά το τάισμα και μπορεί να προκληθεί από:

 • Ταχεία ή υπερβολική κατανάλωση τροφής
 • Αεροφαγία κατά το τάισμα
 • Ξαφνική αλλαγή στη θερμοκρασία του μωρού μετά το τάισμα
 • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Πότε πρέπει να ανησυχήσετε;

Ο λόξιγκας στα μωρά είναι συνήθως ακίνδυνος και περνάει από μόνος του. Ωστόσο, εάν παρατηρήσετε ότι ο λόξιγκας προκαλεί δυσκολία στο τάισμα ή στον ύπνο του μωρού σας ή εάν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως εμετούς ή έντονη ευερεθιστότητα, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας.

Τρόποι για να αντιμετωπίσετε τον λόξιγκα

Εάν το μωρό σας έχει λόξιγκα, υπάρχουν διάφοροι τρόποι που μπορείτε να δοκιμάσετε για να το βοηθήσετε:

 1. Κάντε διάλειμμα κατά το τάισμα: Εάν το μωρό σας αρχίσει να έχει λόξιγκα κατά το τάισμα, σταματήστε για λίγο και προσπαθήστε να το ηρεμήσετε. Αλλάζοντας τη θέση του ή κάνοντάς το να ρευτεί μπορεί να βοηθήσει.
 2. Χρησιμοποιήστε μπιμπερό με αντικολικό μπιμπερό: Εάν ταΐζετε το μωρό σας με γάλα φόρμουλας, χρησιμοποιήστε μπιμπερό που μειώνουν την αεροφαγία. Αυτά τα μπιμπερό επιτρέπουν σταθερή ροή του γάλακτος, μειώνοντας την ποσότητα αέρα που καταπίνει το μωρό.
 3. Δώστε του λίγο γάλα ή χαμομήλι: Όταν ο λόξιγκας δεν σχετίζεται με το τάισμα, προσπαθήστε να δώσετε στο μωρό σας λίγο γάλα ή χαμομήλι. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ηρεμία του διαφράγματος.

Συμβουλές για την πρόληψη του λόξιγκα

Παρόλο που ο λόξιγκας είναι φυσιολογικός, υπάρχουν μερικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε τη συχνότητά του:

 • Ταΐστε το μωρό σας αργά: Προσπαθήστε να ταΐζετε το μωρό σας αργά και με σταθερό ρυθμό. Αυτό θα μειώσει την πιθανότητα ταχείας πλήρωσης του στομάχου.
 • Κρατήστε το μωρό σε όρθια θέση: Κρατήστε το μωρό σε όρθια θέση για περίπου 20-30 λεπτά μετά το τάισμα. Αυτό βοηθά στη μείωση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
 • Αποφύγετε τις ξαφνικές αλλαγές θερμοκρασίας: Προσπαθήστε να μην εκθέτετε το μωρό σας σε ξαφνικές αλλαγές θερμοκρασίας μετά το τάισμα. Κρατήστε το σε μια σταθερή και άνετη θερμοκρασία για να αποφύγετε την πρόκληση σπασμών του διαφράγματος.
 • Τακτικό ρέψιμο: Βοηθήστε το μωρό σας να ρευτεί κατά τη διάρκεια και μετά το τάισμα. Το ρέψιμο βοηθά στην απομάκρυνση του αέρα που μπορεί να προκαλέσει λόξιγκα.
 • Μικρά και συχνά γεύματα: Προσπαθήστε να ταΐζετε το μωρό σας με μικρά και συχνά γεύματα αντί για μεγάλα και αραιά. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πιθανότητας λόξιγκα.
Το μωρό μου έχει λόξιγκα, τι να κάνω;

Πότε να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο

Εάν ο λόξιγκας του μωρού σας είναι πολύ συχνός ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως εμετούς, αναγωγές τροφής ή ευερεθιστότητα, επικοινωνήστε με τον παιδίατρο σας.

Ο γιατρός σας μπορεί να αξιολογήσει την κατάσταση και να σας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές ή να προτείνει κάποια θεραπεία αν χρειαστεί.

Επιπλέον, εάν το μωρό σας παρουσιάζει σημάδια πόνου ή δυσφορίας κατά τη διάρκεια του λόξιγκα, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη ενός πιο σοβαρού προβλήματος που απαιτεί ιατρική παρέμβαση.

Ο λόξιγκας στα μωρά είναι συνήθως ένα ακίνδυνο και φυσιολογικό φαινόμενο που δεν πρέπει να σας ανησυχεί.

Με απλές τεχνικές, μπορείτε να βοηθήσετε το μωρό σας να ξεπεράσει το επεισόδιο του λόξιγκα και να συνεχίσει τη μέρα του ήρεμο και ευτυχισμένο.

Θυμηθείτε ότι κάθε μωρό είναι μοναδικό, και αν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες, μην διστάσετε να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας.

Το παρόν άρθρο δεν αποτελεί ιατρική συμβουλή. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας του μωρού σας, συμβουλευτείτε πάντα τον παιδίατρο σας.

* Οποιαδήποτε πληροφορία παρέχεται σε αυτόν τον ιστότοπο, δίνεται μόνο ως συμβουλή και δεν πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη ως επαγγελματική ιατρική διάγνωση ή γνώμη.

Σας συνιστούμε να συμβουλεύεστε πάντα τον παιδίατρό σας για ιατρικά θέματα.

Προτείνονται:

Δείτε επίσης:

Call Now Button