Τι τρίκυκλο να επιλέξω για το παιδί μου;

ti-trikiklo-na-epileksw-gia-to-paidi-mou

 Όσο το μωράκι σας μεγαλώνει, θα διαπιστώσετε πως μεγάλο μέρος της ενέργειάς του μεταφράζεται σε κινητικότητα. Μέσα από τις κινητικές τους δεξιότητες, τα μικρά βρίσκουν τρόπους να εκτονώνονται και να διασκεδάζουν. Δεν υπάρχει λοιπόν τίποτα καλύτερο μετά το στάδιο της βόλτας με το καρότσι, από ένα τρίκυκλο που θα του επιτρέψει να νιώσει περισσότερο “ανεξάρτητο”, και θα το βοηθήσει να εξερευνήσει τον κόσμο! Πριν το καταλάβετε, το παιδάκι σας θα είναι έτοιμο για τις δικές του “πεταλιές”! 


Το τρίκυκλα ποδήλατα αποτελούν έναν εξαιρετικός τρόπος για να αναπτύξει το παιδί τις γνωστικές ικανότητες και την αίσθηση ισορροπίας. Είναι επίσης ένας διασκεδαστικός τρόπος άσκησης, καθώς ενισχύει τις αρθρώσεις, τα οστά και τους μυς, κάτι που είναι πολύ σημαντικό στα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού.

Πότε το παιδί μου μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα τρίκυκλο;

Η χρήση τρίκυκλου, συνίσταται σε γενικές γραμμές για παιδιά από 6 μηνών και άνω, διότι πιο πριν δεν έχει δέσει επαρκώς η σπονδυλική στήλη για να κάθονται υπό γωνία. Το τρίκυκλο, βοηθά τα παιδιά να βελτιώσουν τις ικανότητές τους, αναπτύσσοντας όλο ψυχοκινητικό τους σύστημα.

Μεταξύ δύο και τριών ετών, ένα παιδί μπορεί να χειριστεί σχεδόν μόνο του το τρίκυκλο, καθώς είναι σε θέση να κατανοήσει την σχέση μεταξύ ποδιών, πεντάλ και κίνησης. 

Οφέλη της χρήσης τρίκυκλου

Με τη χρήση του τρίκυκλου, το παιδί:

 • Ενισχύει το μυϊκό σύστημα των ποδιών του, κάτι το οποίο θα του επιτρέψει να περπατήσει με μεγαλύτερη ευκολία μόνο του στη συνέχεια.
 • Αναπτύσσει το αίσθημα αυτοπεποίθησης και ανεξαρτησίας.
 • Εκτονώνεται, γεγονός που θα συμβάλει στη καλύτερη ρύθμιση του ύπνου.
 • Βελτιώνει την αντίληψή του για το χώρο και την απόσταση μεταξύ σημείων.

Τύποι τρίκυκλων

Υπάρχουν διάφοροι τύποι τρίκυκλων, όπως το βρεφικό τρίκυκλο καθοδήγησης (με τιμόνι γονέα), το τρίκυκλο εκμάθησης καθώς και τρίκυκλα ποδηλατάκια που μετατρέπονται σε ποδηλατάκια ισορροπίας. Ένα τρίκυκλο εξοπλισμένο με τιμόνι για γονείς, είναι ιδανικό για νήπια μεταξύ 6 και 36 μηνών.

Τα τρίκυκλα προορίζονται για χρήση σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, και είναι ιδανικά για τα μικρά που μαθαίνουν να κάνουν πετάλι. Τα περισσότερα τρίκυκλα καθοδήγησης μετατρέπονται σε κλασικά τρίκυκλα εκμάθησης καθώς αφαιρείται η λαβή γονέα, το σκίαστρο και η πλάτη του τρίκυκλου.

Χρήσιμη συμβουλή: Αποφεύγετε να ανεβαίνετε πεζοδρόμια από το κράσπεδο με την λαβή γονέα, καθώς όσο μεγαλύτερο βάρος έχει το παιδί υπάρχει κίνδυνος να σπάσει η λαβή. Προτιμότερο είναι να χρησιμοποιείτε τις ράμπες για ανάβαση και κατάβαση ενός πεζοδρομίου.
Ένα κλασικό τρίκυκλο προορίζεται για παιδιά που είναι έτοιμα να κάνουν μόνα τους πετάλι, και να κατευθυνθούν το τρίκυκλο χωρίς καθοδήγηση.

Πώς να επιλέξω το κατάλληλο τρίκυκλο;

Αφού λοιπόν ήρθε η ώρα για το μικρό σας, να κάνει τη πρώτη του βόλτα με τρίκυκλο ποδηλατάκι, το επόμενο βήμα είναι να κάνετε τη σωστή επιλογή που θα καλύψει με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες και απαιτήσεις του παιδιού σας.

Το πρώτο τρίκυκλο λοιπόν θα πρέπει οπωσδήποτε:

 • Να έχει χερούλι καθοδήγησης πορείας για το γονέα. (συνήθως αποσπάται όταν το παιδί μεγαλώσει και μπορεί να το χειριστεί μόνο του)
 • Να διαθέτει ζώνη ασφαλείας 5 σημείων
 • Ο σκελετός του να είναι κατασκευασμένος από ποιοτικά και ανθεκτικά υλικά.
 • Να έχει μηχανισμό κλειδώματος της περιστροφής των πεταλιών έτσι ώστε να μην τραυματίζονται τα ποδαράκια του μωρού.
 • Να διαθέτει μεγάλο σκίαστρο που προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία.
 • Να έχει αναδιπλούμενες βάσεις για τα πόδια του μωρού, όταν αυτό είναι ακόμα μικρό και δεν φτάνει τα πετάλια.
 • Να είναι κατασκευασμένο από 100% ασφαλή υλικά.
Δείτε όλα τα παιδικά τρίκυκλα

Στο superbaby.gr διαθέτουμε μεγάλη ποικιλία από όλα τα είδη τρίκυκλων, και θα χαρούμε να σας καθοδηγήσουμε κατάλληλα στην επιλογή αυτού που θα συντροφεύσει εσάς και το μωρό σας, στις καλοκαιρινές σας περιπέτειες.
Σας ευχόμαστε καλές και ασφαλείς βολτούλες! 

Δείτε επίσης:

* Οποιαδήποτε πληροφορία παρέχεται σε αυτόν τον ιστότοπο, δίνεται μόνο ως συμβουλή και δεν πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη ως επαγγελματική ιατρική διάγνωση ή γνώμη. Σας συνιστούμε να συμβουλεύεστε πάντα τον παιδίατρό σας για ιατρικά θέματα.

Call Now Button