Τι μάρσιπο χρειάζομαι; | Τα 3 βασικά είδη

Τι μάρσιπο χρειάζομαι; | Τα 3 βασικά είδη

Ο συνδυασμός του να μπορείτε να κρατάτε το μωρό σας σφιχτά στην αγκαλιά σας ενώ την ίδια στιγμή έχετε πλήρη ελευθερία κινήσεων, είναι ένας συνδυασμός βγαλμένος από τα όνειρα κάθε γονιού! Μήπως όμως δεν είναι και τόσο δύσκολο να το πετύχετε; Οι μάρσιποι καλύπτουν αυτή ακριβώς την ανάγκη σας!

Γιατί να χρειαστώ μάρσιπο;

Δεν είναι τυχαίο πως ο μάρσιπος είναι ένα από τα πιο απαραίτητα αξεσουάρ κάθε γονιού. Σχεδόν όλοι όσοι τον χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους, μας έχουν πει ότι: 

  • Τα χέρια τους ξεκουράζονται, καθώς δεν είναι αναγκαίο να κρατάνε το μωρό τους όταν το έχουν αγκαλιά.

  • Τους δίνει τη δυνατότητα να κάνουν και άλλες δραστηριότητες κρατώντας ταυτόχρονα το μικρό τους.

  • Λαμβάνουν τα ευεργετικά οφέλη της ορμόνης “οξυτοκίνη” ή αλλιώς “ορμόνη της αγάπης” η οποία εκκρίνεται όταν υπάρχει σωματική επαφή με το μωρό, και βοηθάει στο να αναπτυχθεί ένας ισχυρός δεσμός. Αυτός ο δεσμός, ειδικά τον πρώτο καιρό μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του άγχους που συχνά νιώθουν οι νέοι γονείς.

  • Μπορούν να απολαύσουν τη βόλτα με το μωράκι,  χωρίς να χρειάζεται να έχουν μαζί τους καρότσι.

Είναι επίσης σημαντικό στοιχείο πως έρευνες έχουν δείξει ότι τα μωρά που βρίσκονται μέσα σε αγκαλιά για κάποιες ώρες της ημέρας, κλαίνε κατά 43% λιγότερο!

Τι θα πρέπει να προσέξω;

Κατά την επιλογή του μάρσιπου για εσάς και το μικρό σας, θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που είναι αναγκαίο να διαθέτει:

  • Να είναι εργονομικός τόσο για εσάς, όσο και για το μωράκι σας.

Ο μάρσιπος θα πρέπει να σας παρέχει ελευθερία και ευκολία κινήσεων. Είναι απαραίτητο να κουμπώνει και να δένει με εύκολο τρόπο, όπως επίσης και να προσαρμόζεται ανάλογα με το μέγεθος του παιδιού. Φυσικά το να είναι άνετος ο μάρσιπος για εσάς δεν είναι το μόνο που αρκεί, καθώς είναι απαραίτητο να αισθάνεται και το μωρό σας ευχάριστα όταν βρίσκεται μέσα σε αυτόν.

  • Να συμβαδίζει με το ηλικιακό group του μωρού.

Δεν είναι όλοι οι μάρσιποι κατάλληλοι για οποιαδήποτε ηλικία μωρού.
Πολλοί, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και από νεογέννητο, ενώ άλλοι χρησιμοποιούνται μετά τους 3 μήνες.

  • Η εφαρμογή του να σας επιτρέπει να μπορείτε ταυτόχρονα να θηλάζετε.

Τα σημαντικά και ευεργετικά οφέλη του μητρικού θηλασμού τόσο για το βρέφος, όσο και για τη μανούλα είναι αμέτρητα. Γι΄αυτό το λόγο λοιπόν είναι σημαντικό να επιλέξετε έναν μάρσιπο που θα εφαρμόζει με κατάλληλο τρόπο στο σώμα σας όσο θηλάζετε.

Δείτε επίσης: Μητρικός θηλασμός, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε”

  • Να καθαρίζεται εύκολα.

Ο μάρσιπος που θα επιλέξετε, είναι σημαντικό να αποτελείται από υλικά που δεν λεκιάζουν εύκολα, και μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο.

  • Να αποτελείται από απαλά και φιλικά προς την επιδερμίδα του μωρού υφάσματα.

Όπως είναι γνωστό, το δερματάκι του μωρού είναι υπερευαίσθητο. Γι’ αυτό, θα πρέπει τα υφάσματα με τα οποία έρχεται σε επαφή, να είναι τα κατάλληλα, και να μην το ερεθίζουν.

Τι μάρσιπο να επιλέξω;

Οι μάρσιποι διατίθενται σε 3 τύπους:

Κλασικοί

 

Η κατηγορία που προτιμούν οι περισσότεροι γονείς είναι οι κλασικοί μάρσιποι. Οι κλασικοί μάρσιπου “δένουν” στους ώμους και προσφέρουν ένα αναπαυτικό κάθισμα για το μωρό. Μπορούν να φορεθούν είτε στο στήθος  (για νεογέννητο), είτε πίσω στην πλάτη. Όσο το μωράκι είναι μικρό, προτείνεται να κοιτάζει προς το στήθος σας, καθώς ο αυχένας του ακόμα δεν είναι ικανός να στηρίξει πλήρως το κεφαλάκι του. Όταν συμπληρώσει τους 6 μήνες, μπορεί να κοιτάει μπροστά, έτσι ώστε να δέχεται καλύτερα τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος.

Sling

 

Οι μάρσιποι τύπου sling, αποτελούνται από μία φαρδιά λωρίδα ύφασμα που δένει κατά μήκος του στήθους και του ώμου. Διαθέτουν μαλακή επένδυση στο εσωτερικό για το μωρό, ενώ είναι μικροί σε βάρος και όγκο.

Wrap

 

Οι μάρσιποι wrap, διαθέτουν ένα ελαφρύ και μαλακό ύφασμα, τυλίγονται γύρω από το σώμα και πάνω από τους ώμους. Μπορούν να φορεθούν με πολλούς τρόπους, τραβώντας το ύφασμα. Οι μάρσιποι wrap προσφέρουν εξαιρετική στήριξη στο σώμα του μωρού καθώς ρυθμίζονται ακριβώς για κάθε μωρό ξεχωριστά. Παρόλα αυτά δεν είναι τόσο εύκολη η προσαρμογή τους όσο στους κλασικούς μάρσιπους.

Ο μάρσιπος είναι ένα από τα αξεσουάρ που κυριολεκτικά μπορεί να σας λύσει τα χέρια με πολύ απλό και πρακτικό τρόπο. Με το που αρχίσετε να τον χρησιμοποιείτε θα καταλάβετε τη διαφορά στην ελευθερία κινήσεων. Λοιπόν; Ακόμα να επιλέξετε αυτόν που θα συντροφεύσει εσάς και το μικρό σας στις αμέτρητες περιπέτειές σας;

Προτεινόμενα:

Δείτε επίσης:

* Οποιαδήποτε πληροφορία παρέχεται σε αυτόν τον ιστότοπο, δίνεται μόνο ως συμβουλή και δεν πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη ως επαγγελματική ιατρική διάγνωση ή γνώμη. Σας συνιστούμε να συμβουλεύεστε πάντα τον παιδίατρό σας για ιατρικά θέματα.

Call Now Button