Τι είναι το ISOFIX;

Τι είναι το ISOFIX

Είναι γνωστό πως η χρήση παιδικού καθίσματος αυτοκινήτου είναι απαραίτητη, καθώς είναι ο μοναδικός τρόπος ασφαλούς μεταφοράς του μωρού/παιδιού με το αυτοκίνητο. Είναι χαρακτηριστικό πως η χρήση του ξεκινάει από τη στιγμή που το νεογέννητο θα μπει για πρώτη φορά στο αυτοκίνητο, μέχρι και τα 12 έτη!
Σε ό,τι αφορά την επιλογή του καθίσματος αυτοκινήτου, το χαρακτηριστικό που προβληματίζει συχνά τους γονείς κατά την επιλογή τους, είναι το ISOFIX

Τι είναι το ISOFIX;

Το ISO 13216 είναι ένα πρότυπο ασφάλειας που καθιερώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 στα αυτοκίνητα, με σκοπό την ασφαλέστερη τοποθέτηση των παιδικών καθισμάτων μέσω βάσεων στήριξης “ISOFIX” (International Standards Organisation FIX).

Τα ISOFIX είναι μεταλλικές βάσεις οι οποίες βρίσκονται στο κάτω μέρος των πίσω καθισμάτων του αυτοκινήτου, δεν προεξέχουν από τα καθίσματα και δεν είναι εμφανείς. Στα σύγχρονα αυτοκίνητα, τα αντίστοιχα σημεία έχουν ταμπελάκια που υποδεικνύουν την ύπαρξη ISOFIX.

Γιατί είναι σημαντικό το ISOFIX;

Η συμβατική μέθοδος εφαρμογής ενός παιδικού καθίσματος, γίνεται μέσω των ζωνών ασφαλείας και όχι μέσω των σημείων ISOFIX. Το πρόβλημα με αυτόν το τρόπο πρόσδεσης είναι πως οι περισσότεροι γονείς είτε δυσκολεύονται, είτε το κάνουν λάθος!

Παρόλο που το σύστημα πρόσδεσης του καθίσματος με ISOFIX δεν προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια στο παιδί σε σχέση με τη χρήση ζώνης, το ποσοστό επιτυχούς πρόσδεσης του παιδικού καθίσματος στο αυτοκίνητο μέσω ISOFIX είναι πολύ μεγαλύτερο. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι γονείς νιώθουν μεγαλύτερη σιγουριά επιλέγοντας κάθισμα με ISOFIX για το παιδάκι τους.

Έχει το αυτοκίνητό μου ISOFIX;

Για να ελέγξετε αν το αυτοκίνητό σας είναι συμβατό με καθίσματα isofix, μπορείτε είτε να ελέγξετε για την ειδική σήμανση που αναγράφει “ ISOFIX”,  είτε να ανατρέξετε στο εγχειρίδιο του αυτοκινήτου σας. 

isofix

Πώς επιλέγουμε καθίσματα αυτοκινήτου ISOFIX;

Όπως και στα συμβατικά καθίσματα αυτοκινήτου, έτσι και στα ISOFIX, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε κατά την έρευνά σας, είναι να βεβαιωθείτε πως συμβαδίζει με το ηλικιακό group του παιδιού σας.
Τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου χωρίζονται σε 4 κατηγορίες:

  • Group 0+ : Για βρέφη μέχρι και 13 κιλά. Τοποθετούνται αποκλειστικά σε αντίστροφη κίνηση (κοιτώντας την πλάτη του καθίσματος)
  • Group 1: Για παιδιά από 9 κιλά έως και 18 κιλά ή από 9 μηνών έως 3 ετών. Σε αυτή την ομάδα, τα καθίσματα μπορούν να τοποθετηθούν και στις δύο κατευθύνσεις. ( Συνιστάται η αντίστροφη φορά τοποθέτησης για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ).
  • Group 2: Για παιδιά από 15 κιλά έως και 25 κιλά, ή ηλικία 3 έως 6 ετών. Στη συγκεκριμένη ομάδα, τα παιδικά καθίσματα τοποθετούνται σε κανονική κατεύθυνση.
  • Group 3: Για παιδιά με βάρος από 22 έως 36 κιλά, ή ηλικίας 6 έως 12 ετών.

Πώς εγκαθιστούμε το παιδικό κάθισμα ISOFIX στο αυτοκίνητο;

Για την εγκατάσταση ενός παιδικού καθίσματος αυτοκινήτου ISOFIX, αρχικά θα πρέπει να ελέγξετε ότι το αυτοκίνητό σας είναι συμβατό. Έπειτα, θα πρέπει να διαβάσετε προσεκτικά τις οδηγίες που περιλαμβάνονται στη συσκευασία. Το επόμενο βήμα είναι να εντοπίσετε τις υποδοχές isofix, που όπως αναφέραμε και παραπάνω βρίσκονται στα πίσω καθίσματα, στο σημείο που ενώνεται η πλάτη του καθίσματος, με το μέρος που καθόμαστε.

Εν συνεχεία, θα πρέπει να τοποθετήστε τις συνδέσεις ISOFIX στις αντίστοιχες υποδοχές του αυτοκινήτου. Μόλις κλειδώσουν θα ακούσετε το χαρακτηριστικό “κλικ”, και θα δείτε πως μία ένδειξη στο κάθισμα, έγινε από κόκκινη, πράσινη. Έτσι θα βεβαιωθείτε πως το καθισματάκι έχει εγκατασταθεί με ασφάλεια.


Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε κάθισμα αυτοκινήτου που διαθέτει “support leg (υποπόδιο)”, θα πρέπει να ελέγξετε αν είναι αρκετά τεντωμένο και εφάπτεται καλά στο πάτωμα του αυτοκινήτου.

Σας ευχόμαστε καλές βόλτες με το παιδάκι σας στο αυτοκίνητο, και να θυμάστε πως η ασφάλεια πρέπει να είναι η προτεραιότητά σας.
Για οποιαδήποτε άλλη απορία έχετε σχετικά με την επιλογή του καθίσματος αυτοκινήτου, μπορείτε να ανατρέξετε στο αντίστοιχο άρθρο: “Πως να επιλέξουμε το καλύτερο κάθισμα αυτοκινήτου”

είτε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Ένα από τα μέλη της πολύπειρης ομάδας του superbaby.gr θα χαρεί πολύ να σας βοηθήσει! 

Προτείνονται:

Δείτε επίσης:

* Οποιαδήποτε πληροφορία παρέχεται σε αυτόν τον ιστότοπο, δίνεται μόνο ως συμβουλή και δεν πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη ως επαγγελματική ιατρική διάγνωση ή γνώμη. Σας συνιστούμε να συμβουλεύεστε πάντα τον παιδίατρό σας για ιατρικά θέματα.

Call Now Button