Τι είναι το i-size;

Τι είναι το i-size;

Η ασφάλεια των παιδιών στο αυτοκίνητο έχει εξελιχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια και μία από τις πιο σημαντικές εξελίξεις είναι η ανάπτυξη του κανονισμού i-Size.

Το i-Size είναι ένα ευρωπαϊκό πρότυπο που στοχεύει στο να παρέχει μεγαλύτερη προστασία στα παιδιά, καθιστώντας τα καθισματάκια αυτοκινήτου ασφαλέστερα και ευκολότερα στην επιλογή.

Σε αυτό το άρθρο θα εξηγήσουμε τι είναι το i-Size, ποια τα οφέλη του και πώς λειτουργεί για τη βελτίωση της ασφάλειας των παιδιών στο αυτοκίνητο.

Τι είναι το i-Size;

Το i-Size, συντομογραφία του “Intelligent Size”, είναι ένας ευρωπαϊκός κανονισμός ασφαλείας για παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου που εισήχθη το 2013.

Έχει σχεδιαστεί για να παρέχει βελτιωμένη ασφάλεια και χρηστικότητα για τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου και να απλοποιεί τη διαδικασία επιλογής και εγκατάστασής τους.

Τα καθίσματα i-Size είναι συμβατά με οχήματα εξοπλισμένα με το σύστημα ISOFIX, το οποίο εξασφαλίζει ασφαλή και σταθερή εγκατάσταση.

Βασικά χαρακτηριστικά του i-Size

 • Κατηγοριοποίηση με βάση το ύψος
  Σε αντίθεση με την παλαιότερη κατηγοριοποίηση με βάση το βάρος, τα καθίσματα i-Size διαχωρίζονται με βάση το ύψος. Αυτό διευκολύνει τους γονείς να επιλέξουν το σωστό κάθισμα για το παιδί τους, καθώς ευθυγραμμίζεται με τη φυσική ανάπτυξή του.Εξασφαλίζει επίσης ότι τα παιδιά βρίσκονται στο κατάλληλο κάθισμα για το μέγεθός τους, παρέχοντας καλύτερη προστασία σε περίπτωση ατυχήματος.
 • Γυρισμένα προς τα πίσω έως τους 15 μήνες
  Οι κανονισμοί i-Size απαιτούν ότι τα παιδιά πρέπει να ταξιδεύουν σε κάθισμα αυτοκινήτου που βλέπει προς τα πίσω μέχρι να γίνουν τουλάχιστον 15 μηνών. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα καθίσματα που κοιτούν προς τα πίσω παρέχουν καλύτερη προστασία στο κεφάλι, τον αυχένα και τη σπονδυλική στήλη του παιδιού σε περίπτωση σύγκρουσης.
 • Βελτιωμένη προστασία από πλευρική σύγκρουση
  Τα καθίσματα i-Size πρέπει να περάσουν αυστηρές δοκιμές πλευρικής σύγκρουσης για να διασφαλιστεί ότι παρέχουν βέλτιστη προστασία. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική προσθήκη, καθώς τα ατυχήματα πλευρικής πρόσκρουσης ευθύνονται για σημαντικό αριθμό θανάτων παιδιών σε τροχαία ατυχήματα.
 • Συμβατότητα ISOFIX
  Τα καθισματάκια αυτοκινήτου i-Size είναι συμβατά με σύστημα εφαρμογής isofix. Το isofix παρέχει πιο ασφαλή και σταθερή εφαρμογή του καθίσματος σε σχέση με αυτά στα οποία η πρόσδεση γίνεται με τις ζώνες ασφαλείας, μειώνοντας τον κίνδυνο λανθασμένης εγκατάστασης και βελτιώνοντας τη συνολική ασφάλεια.
χαρακτηριστικά isize

Πλεονεκτήματα του i-Size

 • Βελτιωμένη ασφάλεια
  Το κύριο πλεονέκτημα του i-Size είναι η βελτιωμένη ασφάλεια που προσφέρει στα παιδιά κατά τη μεταφορά με το αυτοκίνητο. Η κατηγοριοποίηση με βάση το ύψος, η απαίτηση για όψη προς τα πίσω για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και η ενισχυμένη προστασία από πλευρική σύγκρουση συνεργάζονται για να παρέχουν καλύτερη προστασία. 
 • Απλότητα
  Το i-size απλοποιεί τη διαδικασία επιλογής του καθίσματος αυτοκινήτου για το παιδί σας, εξαλείφοντας τη σύγχυση που συχνά σχετίζεται με την κατηγοριοποίηση με βάση το βάρος.
 • Προστασία για το μέλλον
  Καθώς το i-Size είναι ένα σχετικά νέο πρότυπο, η αγορά ενός καθίσματος i-Size διασφαλίζει ότι το παιδικό σας κάθισμα αυτοκινήτου θα πληροί τις πιο ενημερωμένες απαιτήσεις ασφαλείας.

Πώς να επιλέξετε καθισματάκι αυτοκινήτου i-Size

Όταν επιλέγετε ένα κάθισμα αυτοκινήτου i-Size, λάβετε υπόψη τα εξής:

 • Συμβατότητα αυτοκινήτου
  Βεβαιωθείτε ότι το αυτοκίνητό σας είναι εξοπλισμένο με το σύστημα isofix, καθώς τα καθίσματα i-Size το απαιτούν για την εγκατάστασή τους. 
 • Ύψος παιδιού
  Μετρήστε το ύψος του παιδιού σας και συμβουλευτείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή για να επιλέξετε το κατάλληλο καθισματάκι αυτοκινήτου i-Size.
 • Χαρακτηριστικά καθίσματος
  Λάβετε υπόψη πρόσθετα χαρακτηριστικά, όπως γωνίες ανάκλισης, ρυθμιζόμενα προσκέφαλα και ευκολία εγκατάστασης. Αυτά τα χαρακτηριστικά θα προσφέρουν πρόσθετη άνεση και ευκολία τόσο για εσάς όσο και για το παιδί σας.

Έχω κάθισμα αυτοκινήτου που δεν είναι i-size. Πρέπει να το αντικαταστήσω;

Η αντικατάσταση του καθίσματος δεν είναι υποχρεωτική. Με άλλα λόγια αν διαθέτετε κάθισμα αυτοκινήτου με προγενέστερη πιστοποίηση ECE R44 δεν χρειάζεται να προχωρήσετε σε αντικατάσταση.

Και οι δύο πιστοποιήσεις είναι έγκυρες ενώ η κατάργηση της προηγούμενης θα γίνει σταδιακά σε βάθος χρόνων.

Το i-Size έρχεται για να αναβαθμίσει την ασφάλεια των παιδικών καθισμάτων αυτοκινήτου, προσφέροντας βελτιωμένη προστασία και απλοποιώντας τη διαδικασία επιλογής και εγκατάστασης.

Κατανοώντας τα βασικά χαρακτηριστικά και τα πλεονεκτήματά του, μπορείτε να έχετε μια τεκμηριωμένη άποψη όταν επιλέγετε το καθισματάκι αυτοκινήτου για το μικρό σας. Να θυμάστε ότι η ασφάλεια πρέπει να είναι πάντα προτεραιότητα. Καλές βόλτες!

* Οποιαδήποτε πληροφορία παρέχεται σε αυτόν τον ιστότοπο, δίνεται μόνο ως συμβουλή και δεν πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη ως επαγγελματική ιατρική διάγνωση ή γνώμη. Σας συνιστούμε να συμβουλεύεστε πάντα τον παιδίατρό σας για ιατρικά θέματα.

Προτείνονται:

Δείτε επίσης:

Call Now Button