Τα οφέλη της μουσικής στα βρέφη | Πώς επηρεάζει την ανάπτυξή τους;

Τα οφέλη της μουσικής στα βρέφη | Πώς επηρεάζει την ανάπτυξή τους;

Σίγουρα θα έχετε ακούσει πως η ακρόαση μουσικής έχει πολλά θετικά οφέλη για το μωράκι, από τη στιγμή που βρίσκεται ακόμα στην κοιλιά της μαμάς του! Είναι αλήθεια πως η μουσική βοηθά το μωρό να αναπτυχθεί με κάθε δυνατό τρόπο.

Ένα περιβάλλον στο οποίο υπάρχει μουσική, ενεργοποιεί τις αισθήσεις και συμβάλλει στη γνωστική και αισθητηριακή ανάπτυξη του παιδιού. Στο παρακάτω άρθρο θα μάθετε αναλυτικά, όλα τα σημαντικά οφέλη της μουσικής για την ανάπτυξη του μικρού σας!

Η μουσική και βρεφανάπτυξη

Τα μωρά λατρεύουν τα τραγουδάκια, τους ρυθμούς και γενικότερα τις μελωδίες. Ωστόσο, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η επίδραση που έχει η μουσική στους εγκεφάλους των μωρών είναι πολύ πιο σημαντική από ό,τι θα φανταζόταν κανείς. Μελέτες έχουν δείξει ότι η μουσική επηρεάζει τη σωματική, συναισθηματική και διανοητική ανάπτυξη των μωρών και των παιδιών, και ενισχύει τη γνωστική και αισθητηριακή τους ανάπτυξη.

Μουσική στην κοιλιά της μαμάς

Η σημαντική  επίδραση που έχει η μουσική στο μυαλό του βρέφους, ξεκινά ακόμα και πριν τη γέννηση. Τα παιδιά που εκτίθενται στην κλασική μουσική ενώ βρίσκονται ακόμα στην κοιλιά της μαμάς τους, παρουσιάζουν θετική αλλαγή στη σωματική και πνευματική ανάπτυξή τους μετά τη γέννηση.Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ακρόαση μουσικής αποτελεί βασικό στοιχείο “οικοδόμησης του εγκεφάλου” του μωρού.

Ένας πολύ καλός τρόπος για να εισάγετε στο βρέφος μουσική, ακόμα και πριν γεννηθεί, είναι τα μουσικά μενταγιόν εγκυμοσύνης. Τα μενταγιόν αυτά, έχουν στο εσωτερικό τους ένα μικροσκοπικό μεταλλόφωνο το οποίο ενεργοποιείται με την κίνηση της μαμάς, και παράγει “γλυκούς”, χαλαρωτικούς ήχους. Οι ήχοι αυτοί ηρεμούν το μωρό αλλά και χαλαρώνουν την εγκυμονούσα. Όταν πια το μωράκι γεννηθεί, ακούει αυτούς τους ήχους, τους θυμάται, και νιώθει ασφάλεια.

Μουσική και νοημοσύνη

Η θετική επίδραση που έχει η μουσική στα μωρά είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Ενεργοποιεί τις νευρικές οδούς που είναι υπεύθυνες για πολλές δεξιότητες, ενισχύοντας τη δημιουργικότητα ή πιο συγκεκριμένες δεξιότητες όπως η χωρική νοημοσύνη η οποία βοηθάει στο να αντιλαμβάνονται με ακρίβεια τον οπτικό κόσμο.

 • Δημιουργικότητα 
  Είναι χαρακτηριστικό πως τα παιδιά που λαμβάνουν μαθήματα μουσικής από μικρή ηλικία, αναπτύσσουν τη δημιουργικότητα σε πολλές περιπτώσει πολύ πιο έντονα από παιδιά της ίδιας ηλικίας που δεν έλαβαν καμία μουσική εκπαίδευση.

 • Μνήμη
  Τα μωρά μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη μουσική για να βοηθηθούν στο να θυμηθούν πράγματα που έχουν μάθει. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η μουσική παίζει σημαντικό ρόλο στη μαθησιακή διαδικασία και τη μνήμη.

 • Χωρική νοημοσύνη
  Η χωρική νοημοσύνη είναι η ικανότητα αντίληψης σχέσεων στο χώρο και κατανόησης του οπτικού κόσμου. Μια μελέτη σε νηπιαγωγείο στην Καλιφόρνια έδειξε ότι τα παιδιά στα οποία παραδόθηκαν μαθήματα πιάνου είχαν 34% καλύτερο ποσοστό επιτυχίας στην ολοκλήρωση ενός παζλ, σε σχέση με τα παιδιά που παρακολουθούσαν μαθήματα υπολογιστή την ίδια περίοδο.

 • Μαθηματικά 
  Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η σύνδεση μεταξύ μουσικής και μαθηματικών σχετίζεται εν μέρει με το γεγονός ότι η μουσική βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν τις μαθηματικές έννοιες καλύτερα.

 • Γλώσσα
  Υπάρχει στενή σύνδεση μεταξύ της μουσικής και της γλωσσικής ανάπτυξης. Και οι δύο δεξιότητες απαιτούν τη δυνατότητα διαφοροποίησης μεταξύ ακουστικών αποχρώσεων και παρόμοιων ήχων. Η ακρόαση μουσικής συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη αυτής της ικανότητας από τα μωρά, καθώς αναπτύσσει την ικανότητα αποκωδικοποίησης ακουστικών δεδομένων και οξύνει την ακουστική του ικανότητα μνήμη. Οι ικανότητες αυτές είναι θεμελιώδεις για την κατανόηση της γλώσσας.

 • Συναισθηματική Νοημοσύνη
  Η μουσική μπορεί να προκαλέσει έντονα συναισθήματα.
  Είναι παγκόσμια γλώσσα που δεν χρειάζεται μετάφραση καθώς απαιτεί μόνο ακοή και “ψυχή”. Προσφέρει ένα εργαλείο για να εκφράσουν τα μωράκια τα συναισθήματά τους. Η ικανότητα ενός μωρού να εκφράζεται, συνδέεται κυρίως με την κίνηση η οποία ενισχύεται μέσω της μουσικής. Είναι μια συναισθηματική γλώσσα επειδή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εκφράσει συναισθήματα όπως χαρά, ενθουσιασμό κ.α.

Πώς να εισάγω την μουσική στο μωρό μου;

Ένας από τους καλύτερους τρόπους να εισάγετε το μωρό σας στον μαγικό κόσμο της μουσικής, είναι να αναπαράγετε μουσική στο σπίτι. Το να υπάρχει μουσική στο χώρο, δίνει στο μωράκι την ευκαιρία να γνωρίσει αυτόν τον κόσμο και να εξοικειωθεί μαζί του.
Εκτός της παρουσίας της μουσικής στο σπίτι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια σειρά από παιχνίδια και αξεσουάρ τα οποία θα διασκεδάσουν, αλλά και θα εκπαιδεύσουν το μωράκι.

Μουσικό περιστρεφόμενο

Ένα από τα πιο χρήσιμα αξεσουάρ για το βρεφικό δωμάτιο, είναι το κρεμαστό περιστρεφόμενο για την κούνια του μωρού. Πλέον τα περισσότερα είναι μουσικά περιστρεφόμενα, που σημαίνει πως μπορούν να παράγουν χαλαρωτικούς ήχους και τραγούδια.

Μουσικά λούτρινα

Τα λούτρινα αποτελούν ίσως τα πιο κλασικά παιχνίδια για ένα μωρό. Όταν ένα τόσο αγαπημένο είδος παιχνιδιού συνδυάζεται με μουσική, το αποτέλεσμα είναι ιδανικό για την αισθητηριακή ανάπτυξη του μωρού.

Εκπαιδευτικά μουσικά παιχνίδια

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, η μουσική συνδέεται άρρηκτα με την εκπαίδευση και την εκμάθηση καινούργιων πραγμάτων. Όταν αυτή η εκμάθηση γίνεται μετά μουσικής, το αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά την γνωστική και αισθητηριακή ανάπτυξη του μωρού είναι τεράστιο. Η Fisher Price διαθέτει τεράστια ποικιλία από τέτοιου είδους εκπαιδευτικά μουσικά παιχνίδια, τα οποία αποδεδειγμένα βοηθούν τα μωρά να μάθουν καινούρια πράγματα όπως: λεξούλες, τραγουδάκια, αριθμούς, εκφράσεις και πολλά άλλα.

Ρηλάξ

Το ρηλάξ, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξεσουάρ για τη χαλαρωση του μωρού. Οι κινήσεις που παράγει χαλαρώνουν το μωρό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τα σύγχρονα ρηλάξ συνδυάζουν τις κινήσεις αυτές με την παρουσία νανουρισμάτων, τραγουδιών, και χαλαρωτικών ήχων της φύσης!

Μουσικά όργανα

Αν και το στάδιο της βρεφικής ηλικίας φαντάζει πρώιμο για να ασχοληθεί ένα βρέφος με κάποιο μουσικό όργανο, η εισαγωγή εκπαιδευτικών μουσικών οργάνων για μωρά, είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να έρθουν σε επαφή με την παραγωγή “μελωδιών’ και ήχων, ως αποτέλεσμα μιας δράσης (πάτημα πλήκτρων, κρούση σημείων κτλπ.)

Όποιο τρόπο και να επιλέξετε για να εισάγετε το μωράκι σας στον μαγικό κόσμο της μουσικής, είναι σίγουρο πως θα παρατηρήσετε πολύ σύντομα τα οφέλη που έχει στην αναπτυξιακή πρόοδό του. Στο Superbaby.gr θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από μουσικά παιχνίδια και αξεσουάρ για το μικρο σας!

* Οποιαδήποτε πληροφορία παρέχεται σε αυτόν τον ιστότοπο, δίνεται μόνο ως συμβουλή και δεν πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη ως επαγγελματική ιατρική διάγνωση ή γνώμη. Σας συνιστούμε να συμβουλεύεστε πάντα τον παιδίατρό σας για ιατρικά θέματα.

Δείτε επίσης:

Call Now Button