Τα οφέλη της αγκαλιάς για το μωρό

Τα οφέλη της αγκαλιάς στο μωρό

Τίποτα δεν συγκρίνεται με τη ζεστασιά και την άνεση της αγκαλιάς, ειδικά όταν πρόκειται για μια αγκαλιά με τα μικρά μας. Ως γονείς, αγκαλιάζουμε τα μωρά μας τόσο για να εκφράσουμε την αγάπη μας, όσο και για να τους παρέχουμε άνεση και ασφάλεια.


Παρακάτω θα εξετάσουμε τα ευεργετικά οφέλη της αγκαλιάς για τα μωρά αλλά και τους γονείς.

 

 • Ασφάλεια

  Ένα από τα κύρια οφέλη της αγκαλιάς για ένα μωρό, είναι η αίσθηση άνεσης και ασφάλειας που παρέχει. Όταν ένα μωρό είναι στην αγκαλιά, αισθάνεται προστατευμένο και ήρεμο. Οι αγκαλιές βοηθούν επίσης στη δημιουργία ενός ισχυρού δεσμού μεταξύ γονέα και παιδιού, καθώς η σωματική επαφή έχει καταπραϋντικά και ψυχολογικά οφέλη.

 • Ανάπτυξη

  Εκτός από την άνεση και την ασφάλεια, η αγκαλιά μπορεί επίσης να προωθήσει την υγιή ανάπτυξη των μωρών. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αγκαλιά μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της παραγωγής ωκυτοκίνης, μιας ορμόνης που παίζει σημαντικό ρόλο στην ηρεμία και τη γαλήνη. Η ωκυτοκίνη έχει συνδεθεί με πολλά θετικά για την υγεία, όπως τον ποιοτικότερο ύπνο, τα χαμηλότερα επίπεδα στρες και άγχους, και το ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα.

 • Ψυχολογία

  Τα οφέλη της αγκαλιάς ξεπερνούν τη σωματική υγεία, και επεκτείνονται στην ψυχολογία. Οι αγκαλιές μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους και στην προώθηση της κοινωνικής σύνδεσης. Όταν ένα μωρό αγκαλιάζεται, αισθάνεται ασφάλεια, και σύνδεση με το άτομο που το αγκαλιάζει.

 • Γνωστική ανάπτυξη

  To να αγκαλιάζεται το μωρό, έχει θετικό αντίκτυπο και στη γνωστική του ανάπτυξη. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα μωρά που αγκαλιάζονται πιο συχνά, έχουν καλύτερη γνωστική και κοινωνικο-συναισθηματική εξέλιξη. Αυτό οφείλεται στην αυξημένη αλληλεπίδραση και επικοινωνία που συμβαίνει, κάτι που βοηθά στην τόνωση του εγκεφάλου.

 • Ηρεμία

  Ως γονείς, ξέρετε από πρώτο χέρι πόσο δύσκολη είναι μια κατάσταση κατα την οποία το μωράκι σας έχει ξεσπάσει σε ανεξέλεγκτα κλάματα, χωρίς να μπορείτε να το ηρεμήσετε. Μερικές φορες όμως, κάτι φαινομενικά απλό, όπως μια αγκαλιά αρκεί, για να νιώσει το μικρό σας ήρεμο και ασφαλές. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που το μικρό σας “ξεσπάσει” κρατήστε την ψυχραιμία σας και προσφέρετέ του μια αγκαλιά γεμάτη αγάπη!

Χρήση μάρσιπου

Ένας τρόπος για να εντάξετε περισσότερη “αγκαλιά” στην καθημερινότητα με το μωράκι σας, είναι να χρησιμοποιήσετε μάρσιπο. Ο μάρσιπος επιτρέπει τη μεταφορά των μωρών, ενώ ταυτόχρονα βρίσκονται κοντά στο σώμα του γονέα, κάτι που προσφέρει αίσθηση ασφάλειας και άνεσης. Επιτρέπει επίσης στο γονέα να έχει τα χέρια του ελεύθερα, ενώ παράλληλα μπορεί να αγκαλιάζει και να χαϊδεύει το μωράκι.

Όταν λοιπόν αισθανθείτε κουρασμένοι ή πιεσμένοι, μην ξεχνάτε τη δύναμη της αγκαλιάς. Μπορεί να κάνει θαύματα τόσο για εσάς όσο και για το μικρό σας!

* Οποιαδήποτε πληροφορία παρέχεται σε αυτόν τον ιστότοπο, δίνεται μόνο ως συμβουλή και δεν πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη ως επαγγελματική ιατρική διάγνωση ή γνώμη. Σας συνιστούμε να συμβουλεύεστε πάντα τον παιδίατρό σας για ιατρικά θέματα.

Προτεινόμενα προϊόντα

Δείτε επίσης:

Call Now Button