Σε ποια ηλικία μπορεί το μωρό να κοιμάται μόνο του;

Σε ποια ηλικία μπορεί το μωρό να κοιμάται μόνο του;

 Ένα από τα σημαντικότερα στάδια στη βρεφανάπτυξη, είναι η σωστή ρύθμιση του ύπνου. Τα βρέφη διαθέτουν πολύ διαφορετικό “ρολόι” ύπνου από τους ενήλικες, καθώς οι ανάγκες τους διαφέρουν σε τεράστιο βαθμό. Για τους γονείς, το να πετύχουν μια ομαλή ρουτίνα ύπνου για το μωράκι τους αποτελεί μεγάλη πρόκληση.

Ο διακοπτόμενος και άστατος ύπνος οδηγεί πολλούς νέους γονείς να έχουν το μωράκι τους στο ίδιο δωμάτιο κατά τη διάρκεια της νύχτας για πολλούς μήνες έως και χρόνια! Είναι όμως αυτή σωστή πρακτική;

 • Μέχρι πότε είναι καλό να βρίσκεται το μωρό στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς;

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) συμβουλεύει τους γονείς να κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο (αλλά όχι στο ίδιο κρεβάτι) με τα μωρά τους τουλάχιστον για τους πρώτους έξι μήνες. Η σύστασή αυτή βασίζεται κυρίως στη προστασία του μωρού από το “Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου”. Ο κίνδυνος μειώνεται μετά τον έκτο μήνα της ζωής τους και σχεδόν εκμηδενίζεται μετά το πρώτο έτος. Φυσικά σε περίπτωση που το μωράκι χρήζει συνεχούς παρακολούθησης για οποιοδήποτε ιατρικό ζήτημα, τότε θα πρέπει να βρίσκεται στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς για όσο κριθεί απαραίτητο.

 • Πότε πρέπει το μωρό να κοιμηθεί μόνο του;

Αναρωτιέστε αν το μωρό σας είναι έτοιμο να μάθει πώς να κοιμάται μόνο του;
Όλα τα μωρά είναι διαφορετικά. Ωστόσο, τα περισσότερα είναι σε θέση να κοιμούνται μόνα τους στο διάστημα μεταξύ έξι μηνών και ενός έτους. Μιλήστε με τον παιδίατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν λόγοι για τους οποίους δεν μπορείτε να προχωρήσετε, και εφόσον δεν συντρέχει κάποιο ζήτημα, είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε τη διαδικασία!

Σε περίπτωση που το μωράκι παραμείνει στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς για περισσότερο διάστημα απ’ όσο χρειάζεται, υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν φοβίες και ανασφάλειες που μπορεί να το δυσκολέψουν έως και την παιδική του ηλικία.

 Ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσετε

 • Καθιερώστε μία ρουτίνα ύπνου
  Η ρουτίνα ύπνου του μωρού, είναι το σταθερό πρόγραμμα ύπνου που θα πρέπει να καθιερώσετε και να τηρείτε πιστά. Περιλαμβάνει συγκεκριμένες  δραστηριότητες πριν την ώρα του ύπνου, διατροφικές συνήθειες, ακόμα και συνθήκες φωτισμού, έτσι ώστε μέσα από την επαναλαμβανόμενη εφαρμογή τους, το μωράκι να συνηθίζει σε αυτό το σταθερό μοτίβο που θα οδηγεί καθημερινά στο κρεβατάκι του. 
 • Φροντίστε για την άνεσή του
  Προκειμένου να γίνει πιο εύκολο στο μωράκι σας να κοιμάται μόνο του, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η άνεση και η ασφάλειά του στο δωμάτιο. Την ανάγκη αυτή θα καλύψει κυρίως το βρεφικό κρεβάτι και το βρεφικό στρώμα.

Βρεφικό κρεβάτι

Δεδομένου ότι το μωρό θα περάσει πολλές ώρες της ζωής του μέσα στο κρεβατάκι, είναι απαραίτητο να είναι άνετο και ασφαλές. Από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να ελέγξετε είναι η απόσταση που έχουν τα κάγκελα μεταξύ τους. Θα πρέπει να είναι μικρή, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να σφηνώσει το κεφάλι του βρέφους και να τραυματιστεί. Θα πρέπει επίσης να επιλέξετε κρεβατάκι χωρίς αντικείμενα που εξέχουν, καθώς μπορεί να να το τραυματίσουν.

Βρεφικό στρώμα

Το στρώμα που θα τοποθετήσετε στο βρεφικό κρεβατάκι, είναι αυτό που θα διασφαλίσει την άνεση του μωρού σας. Θα πρέπει λοιπόν να είναι ανατομικό έτσι ώστε να εφάπτεται με τον κατάλληλο τρόπο στο σώμα του και να στηρίζει τη σπονδυλική του στήλη. Θα πρέπει επίσης τα υλικά κατασκευής του να είναι οικολογικά, υποαλλεργικά, και φιλικά προς το ευαίσθητο δέρμα του

 • Χαλαρώνουμε το παιδί 
  Ο σημαντικότερος παράγοντας για να καταφέρει το μωράκι να κοιμηθεί μόνο του αδιάκοπα, είναι να βρίσκεται σε ηρεμία. Αν για οποιοδήποτε λόγο είναι ανήσυχο, τότε σίγουρα η αποστολή σας δεν θα στεφθεί με επιτυχία.  Αρχικά φροντίστε να έχει φάει. Στη συνέχεια μπορείτε να το χαλαρώσετε κρατώντας το για λίγα λεπτά στην αγκαλιά σας και νανουρίζοντάς το. Ένας ακόμη αποτελεσματικός τρόπος χαλάρωσης του μωρού είναι τα μουσικά περιστρεφόμενα τα οποία τοποθετούνται πάνω από το κρεβατάκι του. Παράγοντας μελωδικούς ήχους και νανουρίσματα καταφέρνουν να ηρεμήσουν το βρέφος έτσι ώστε να έχει έναν ποιοτικό και ήρεμο ύπνο.
 • Παρακολουθήστε το 
  Είναι λογικό πως ακόμα και αν καταφέρει το μωράκι σας να κοιμηθεί μόνο του, η ανάγκη σας να το επιβλέπετε παραμένει έντονη. Παρ’ όλα αυτά, ανοίγοντας κάθε λίγο την πόρτα του βρεφικού δωματίου για να το ελέγξετε, υπάρχει κίνδυνος να ξυπνήσει και να αναστατωθεί. Γι’ αυτό το λόγο προτείνουμε να τοποθετήσετε συσκευή ενδοεπικοινωνίας που θα σας επιτρέψει να ακούτε αλλά και να βλέπετε το μωράκι σας ακόμα και όταν δεν βρίσκεστε στο σπίτι, μέσω του κινητού σας!

Το να μπορέσει το μωράκι να κοιμηθεί μόνο του στο δωμάτιό του είναι σίγουρα μια μεγάλη πρόκληση τόσο για το ίδιο, όσο και για εσάς. Ωστόσο ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα, και παίρνοντας συμβουλές από τον παιδίατρό σας, είμαστε σίγουροι πως θα τα καταφέρετε!

Στο superbaby.gr θα βρείτε όλα τα χρήσιμα αξεσουάρ γι’ αυτό το σημαντικό στάδιο της βρεφανάπτυξης.

* Οποιαδήποτε πληροφορία παρέχεται σε αυτόν τον ιστότοπο, δίνεται μόνο ως συμβουλή και δεν πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη ως επαγγελματική ιατρική διάγνωση ή γνώμη. Σας συνιστούμε να συμβουλεύεστε πάντα τον παιδίατρό σας για ιατρικά θέματα.

Προτείνονται:

Δείτε επίσης:

Call Now Button