Πώς θα αλλάξω την πάνα στο μωρό μου; | Βήμα Βήμα η διαδικασία

αλλαγή πάνας

Η βρεφανάπτυξη, μαζί με τη φροντίδα του μωρού, με το τάισμα, το μπάνιο και τα παιχνίδια, περιέχει και την αλλαγή της πάνας, την οποία θα κληθείτε να πραγματοποιήσετε πολλές φορές. Συγκεκριμένα, ένα μωρό χρειάζεται αλλαγή της πάνας του από 8 έως και 10 φορές μέσα στη μέρα!
Μπορεί η όλη διαδικασία αρχικά να σας τρομάζει, ωστόσο με τη σωστή προετοιμασία και εμπειρία, θα κάνετε την αλλαγή της πάνας να μοιάζει με παιχνιδάκι!

Τι θα χρειαστείτε

Ας τα πάρουμε λοιπόν με τη σειρά. Για να γίνει η διαδικασία αλλαγής της πάνας πιο εύκολη για εσάς, αλλά και πιο άνετη για το μωράκι, θα πρέπει πρώτα να έχετε συγκεντρώσει όλα όσα θα χρειαστείτε.

Αλλαξιέρα

Το σημαντικότερο σημείο για την αλλαγή της πάνας του μωρού, είναι η αλλαξιέρα, η οποία συνήθως τοποθετείται πάνω στη συρταριέρα. Είναι σημαντικό η αλλαξιέρα που θα επιλέξετε να είναι αναπαυτική για το κορμάκι του μωρού. Ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό που πρέπει να διαθέτει μια αλλαξιέρα, είναι να καθαρίζεται εύκολα. Αυτό θα σας γλιτώσει άπειρο χρόνο καθημερινά, και γι’ αυτό το λόγο προτείνουμε την αγορά αλλαξιέρας με αδιάβροχο κάλυμμα κατασκευασμένο από PVC. Υπάρχουν βέβαια και υφασμάτινες αλλαξιέρες οι οποίες είναι πιο τρυφερές για το δέρμα το παιδιού. Σε περίπτωση που επιλέξετε υφασμάτινη αλλαξιέρα επιλέξτε με αφαιρούμενο κάλυμμα ώστε να πλένεται στο πλυντήριο.

πάνες

Πάνες

 Φυσικά δεν μπορεί να γίνει αλλαγή χωρίς τις πάνες. Τοποθετήστε τες σε ένα άμεσα προσβάσιμο σημείο κοντά στην αλλαξιέρα, έτσι ώστε να μπορείτε να τις πάρετε με μία απλή κίνηση.

Κάδος για πάνες

Αν πιστεύετε πως μπορείτε να πετάτε τις χρησιμοποιημένες πάνες σε έναν συμβατικό κάδο, χωρίς να υπάρχουν οσμές, τότε το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει δυσάρεστα!  Χρησιμοποιώντας ειδικό κάδο απόρριψης πάνας, γλιτώνετε από αυτή τη δυσάρεστη αίσθηση, καθώς κάθε φορά που τοποθετείτε την πάνα μέσα, το σύστημα περιστροφής και σφραγίσματος απομονώνει μυρωδιές και τα μικρόβια, ενώ το αντιβακτηριδιακό φιλμ σκοτώνει το 99% όλων των μικροβίων κατά την επαφή. Επιπλέον, τα χέρια σας μένουν πάντα καθαρά καθώς το ενσωματωμένο έμβολο σπρώχνει αυτόματα την πάνα προς τα μέσα.

Υγρά μαντηλάκια

Τα υγρά μαντηλάκια θα αποτελέσουν τον καλύτερό σας φίλο στη διαδικασία αλλαγής της πάνας του μωρού. Επειδή είναι σίγουρο πως θα χρειαστείτε πολλά, καλύτερα να προμηθευτείτε από πριν αρκετά έτσι ώστε να έχετε απόθεμα. Φροντίστε φυσικά να μην περιέχουν χημικά, ή άλλες βλαβερές ουσίες για το μωράκι.

Καθαρά ρουχαλάκια

Για τις φορές που εκτός της πάνας, θα έχουν λερωθεί και τα ρουχαλάκια του μικρού σας, είναι απαραίτητο να έχετε ανά πάσα στιγμή έτοιμα, καθαρά και σιδερωμένα εσώρουχα και ρούχα.

Η διαδικασία αλλαγής της πάνας βήμα – βήμα

Αλλαγή πάνας1

Αρχικά θα πρέπει να πλύνετε τα χέρια σας. Η επιδερμίδα του μωρού είναι πολύ ευαίσθητη, και έτσι δεν θα πρέπει να το αγγίζουμε με λερωμένα χέρια.

Ξαπλώστε απαλά το μωράκι ανάσκελα στην αλλαξιέρα, και με ήρεμες κινήσεις για να μην αναστατωθεί, “λύστε” την πάνα που φοράει. Το να μιλάτε γλυκά ή να λέτε τραγουδάκια σε αυτό το στάδιο, θα βοηθήσει πολύ το μωράκι σας να χαλαρώσει και να παραμείνει ήρεμο.
Στη συνέχεια, σηκώστε το κάτω μέρος του μωρού από την πάνα πιάνοντας απαλά τους αστραγάλους, και ανασηκώνοντάς τους ελαφρά. Σύρετε την πάνα μακριά.

αλλαγή πάνας3

Σκουπίστε το μωρό σας. Καθαρίστε το σχολαστικά αλλά και απαλά στην περιοχή της πάνας με μαντηλάκια. Θα πρέπει να σκουπίζετε πάντα από μπροστά προς τα πίσω για να αποφύγετε τυχόν μολύνσεις στην ευαίσθητη περιοχή

αλλαγή πάνας4

Περάστε μια καθαρή πάνα κάτω από το κάτω μέρος του μωρού σας. Βεβαιωθείτε ότι τα σημεία με τα οποία “δένει” η πάνα βρίσκονται στο πλάι και στο κάτω μέρος. Οι περισσότερες πάνες έχουν πολύχρωμα σημάδια που υποδεικνύουν το μπροστινό μέρος της πάνας. Στη συνέχεια, κλείστε τη πάνα και τραβήξτε το μπροστινό μέρος ανάμεσα στα πόδια του μωρού σας και πάνω πάνω από την κοιλιά του. Τέλος βεβαιωθείτε ότι η πάνα μένει σταθερή χωρίς όμως να είναι πολύ σφιχτή.

αλλαγή πάνας5

Τοποθετήστε το μωρό σας σε ασφαλές μέρος όπως π.χ στην κούνια του ενώ καθαρίζετε. Τοποθετήστε την πάνα στον ειδικό κάδο, και στη συνέχεια καθαρίστε την επιφάνεια στην οποία πραγματοποιήσατε την αλλαγή της πάνας. Τέλος, πλύνετε τα χέρια σας όπως επίσης και του μωρού σας.

Είναι σίγουρο πως μετά από λίγες φορές, θα μπορείτε να κάνετε την αλλαγή της πάνας του μωρού με κλειστά μάτια! Στο μεταξύ, στο superbaby.gr  θα βρείτε όλα όσα χρειάζεστε για αυτή την καθημερινή διαδικασία έτσι ώστε να γίνεται πιο εύκολα και με τη μέγιστη άνεση για το μωράκι σας!

Προτείνονται:

Δείτε επίσης:

* Οποιαδήποτε πληροφορία παρέχεται σε αυτόν τον ιστότοπο, δίνεται μόνο ως συμβουλή και δεν πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη ως επαγγελματική ιατρική διάγνωση ή γνώμη. Σας συνιστούμε να συμβουλεύεστε πάντα τον παιδίατρό σας για ιατρικά θέματα.

Call Now Button