Πώς να μάθω στο μωρό μου να περπατάει; | Οδηγίες βήμα – βήμα

Πώς να μάθω στο μωρό μου να περπατάει

Τα πρώτα χρόνια της ζωής του μωρού είναι γεμάτα από χαρούμενες  στιγμές, αλλά και ορόσημα για τη βρεφανάπτυξη. Το να καταφέρει να κάνει τα πρώτα του βήματα, είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα καθώς και μία από τις μεγαλύτερες χαρές που θα βιώσετε βλέποντάς το.

Ωστόσο, πολλοί γονείς ανησυχούν σχετικά με τη στιγμή που το μωράκι πρέπει να αρχίσει να περπατάει μόνο του, με αποτέλεσμα να αγχώνονται και να πιέζουν το μωρό.

 Σε αυτό το άρθρο θα λύσουμε πολλές από τις απορίες που πιθανόν να έχετε σχετικά με τα πρώτα βηματάκια του μωρού, όπως επίσης θα σας δώσουμε συμβουλές και tips έτσι ώστε να το βοηθήσετε να κατακτήσει αυτό το στάδιο πιο εύκολα, με ασφάλεια! 

Πότε περπατάνε τα μωρά;

Κάθε μωράκι είναι ξεχωριστό, γι’ αυτό και δεν υπάρχει συγκεκριμένη χρονική στιγμή που ορίζεται σχετικά με το πότε θα πρέπει να αρχίσουν να περπατάνε. Οι ειδικοί ωστόσο, ορίζουν την ηλικία μεταξύ 12 και 14 μηνών ως το σημείο που συνήθως αυτό γίνεται.

Παρ΄όλα αυτά είναι σημαντικό να θυμάστε πως τα μωρά δεν αρχίζουν το περπάτημα από τη μία μέρα στην άλλη. Πολλά αρχίζουν σιγά σιγά τα πρώτα τους βήματα πριν ακόμα και το 1 έτος, ενώ άλλα αργότερα. Δεν θα πρέπει να σας προκαλεί ανησυχία μια καθυστέρηση σε φυσιολογικό πάντα πλαίσιο. Πολλά μωρά περπατούν κατά τον 160 με 19ο μήνα.

Τα στάδια της ανάπτυξης του μωρού

Προκειμένου να μπορέσετε να το βοηθήσετε να περπατήσει, θα πρέπει πρώτα να κατανοήσετε τα στάδια ανάπτυξης που οδηγούν σε αυτό.

Πώς να μάθω στο μωρό να περπατάει1

1ο στάδιο | Κάθεται

Σε αυτό το στάδιο το μωράκι μπορεί να κάτσει χωρίς βοήθεια και στήριξη από εσάς. Με το να κάθεται, το μωρό ενισχύει και ενδυναμώνει τους μύες που θα χρειαστεί όταν θα μάθει να περπατάει.

2ο στάδιο | Μπουσουλάει

Στο στάδιο του μπουσουλήματος, μαθαίνει να συνδυάζει κίνηση χεριών και ποδιών. Αυτή η ικανότητα συντονισμού των άκρων είναι πολύ χρήσιμη για το μετέπειτα περπάτημα.

Πώς να μάθω στο μωρό να περπατάει3

3ο στάδιο | Κρατιέται

Όσο το μωράκι μεγαλώνει, γίνεται ακόμα πιο δυνατό και θέλει να εξερευνήσει τον κόσμο γύρω του. Σε αυτό το στάδιο μπορεί πλέον να κρατιέται  από επιφάνειες έτσι ώστε να σηκώνεται στα δυο του πόδια.
Αυτό του δίνει τη δυνατότητα να εξασκεί την ισορροπία του και να εξοικειώνεται με αυτή τη στάση σώματος. 

 

Πώς να μάθω στο μωρό να περπατάει4

4ο στάδιο | Περπατάει με βοήθεια

Όταν μπορεί να σταθεί στα δυο του πόδια, και αποκτήσει αυτοπεποίθηση, μπορείτε να το καθοδηγήσετε στα πρώτα του βηματάκια, κρατώντας το προσεκτικά, για μικρές διαδρομές.

Πώς να μάθω στο μωρό να περπατάει 5

5ο στάδιο | Στέκεται χωρίς βοήθεια

Το κλειδί για να μπορέσει ένα μωρό να περπατήσει είναι η ισορροπία. Αν μπορεί να σταθεί έστω και για λίγα δευτερόλεπτα χωρίς βοήθεια, σημαίνει ότι σύντομα θα είναι έτοιμο για τα πρώτα του βήματα!  

6ο στάδιο | Τα πρώτα βήματα

Τα πρώτα βήματα αποτελούν σημείο ορόσημο για το μικρό σας. Ακόμα και αν μετά από μερικά βηματάκια πέσει, δεν έχει σημασία, καθώς έχει γίνει η αρχή γι’ αυτό το τόσο σημαντικό στάδιο της βρεφανάπτυξης.

7ο στάδιο | Περπατάει!

Μπορεί στη πορεία αυτού του μοναδικού ταξιδιού να σκοντάψει, να πέσει, να κλάψει, αλλά στο τέλος θα καταφέρει να κάνει αυτά τα μαγικά βηματάκια που θα του χαρίσουν αυτοπεποίθηση να ανακαλύψει τόσα πράγματα γύρω του, και σε εσάς χαρά και ικανοποίηση γι΄αυτό το τόσο σημαντικό επίτευγμα.

Πώς να μάθω στο μωρό να περπατάει;

  • Ξεκινήστε νωρίς
    Προετοιμάσετε το μωρό σας για να κάνει τα πρώτα του βηματάκια, βοηθήστε το να σταθεί όρθιο και να κάνει μικροσκοπικά βήματα από νωρίς. Αυτό βοηθά στη δημιουργία μυϊκής μνήμης και εκπαιδεύει το μωρό να στέκεται όρθιο χωρίς υποστήριξη.  
  • Δημιουργήστε “έξυπνες” διαδρομές
    Μόλις μπορεί να σταθεί, τοποθετήστε τα παιχνίδια του σε κάποιο απομακρυσμένο σημείο έτσι ώστε να προσπαθεί (ακόμα και με στήριξη) να βαδίσει προς αυτά. Με τον καιρό θα αποκτήσει μεγαλύτερη σταθερότητα και καλύτερη μετατόπιση του βάρους από το ένα πόδι στο άλλο. 
  • Καλύτερα ξυπόλυτο
    Τα μωρά προσαρμόζουν την ισορροπία τους ανάλογα με την επιφάνεια στην οποία βρίσκονται. Οι διαφορετικές επιφάνειες απαιτούν διαφορετική χρήση αρθρώσεων και των μυών, Επομένως όταν το μωρό σας δεν μπορεί να αισθανθεί μέσα από τα παπούτσια του, γίνεται πιο δύσκολη αυτή η διαδικασία της προσαρμογής.
  • Προστατέψτε το
    Κατά τη διάρκεια της εξάσκησης, είναι απαραίτητο να διασφαλίσετε την ασφάλειά του. Τοποθετήστε ειδικά καλύμματα στις γωνίες επίπλων, πρίζες, αιχμηρά άκρα, και μην αφήνετε αντικείμενα στο έδαφος που μπορούν να προκαλέσουν γλίστρημα και πτώση του μωρού.  
  • Εμψυχώστε το 
    Η ενθάρρυνση αποτελεί το καλύτερο κίνητρο για το μωράκι σας. Χειροκροτήστε το, χαμογελάστε και χρωματίστε τη φωνή σας με τρόπο που να του δείξει ότι κάνει κάτι σπουδαίο. Αυτό θα του δώσει δύναμη να συνεχίσει την προσπάθεια.

Το να καταφέρει το μωράκι σας να κάνει τα πρώτα του βήματα είναι αδιαμφισβήτητα ένα τεράστιο κατόρθωμα το οποίο ανυπομονείτε να δείτε να συμβαίνει. Ωστόσο, δεν είναι κάτι που πρέπει να σας αγχώνει και να σας κάνει να πιέσετε το παιδί σας. Εφόσον ο παιδίατρός σας δεν έχει επισημάνει κάποιο πρόβλημα, το μωράκι σας αργά ή γρήγορα θα κάνει τα πολυπόθητα πρώτα του βήματα τα οποία θα σημάνουν και την κατάκτηση ενός ορόσημου για την ομαλή ανάπτυξή του!

Πώς να μάθω στο μωρό να περπατάει 1
Πώς να μάθω στο μωρό να περπατάει 2
Πώς να μάθω στο μωρό να περπατάει 3
Πώς να μάθω στο μωρό να περπατάει 5
Πώς να μάθω στο μωρό να περπατάει 6

Συχνές ερωτήσεις:

Πότε θα περπατήσει το μωρό μου;

Κάθε μωράκι θέλει το δικό του χρόνο για να μπορέσει να βαδίσει. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη στιγμή που είναι ίδια για όλα τα παιδάκια. Ωστόσο, οι ειδικοί έχουν ορίσει την ηλικία μεταξύ 12 και 25 μηνών ως χρονική στιγμή που σε γενικές γραμμές τα μωράκια καταφέρνουν να περπατήσουν.

Μέχρι ποια ηλικία μπουσουλάνε τα μωρά;

Τα περισσότερα μπουσουλάνε μεταξύ στην ηλικία μεταξύ 7 και 10 μηνών. Στο στάδιο αυτό είναι απαραίτητο να επιβλέπετε και να βοηθάτε το μωράκι σας έτσι ώστε να εξασκείται στο σωστό συγχρονισμό ποδιών και χεριών.

Τι να κάνω αν δεν περπατήσει μέχρι τον πρώτο χρόνο;

Όπως έχουμε αναφέρει, κάθε μωράκι χρειάζεται το χρόνο του για να καταφέρει να περπατήσει. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να μπείτε στη διαδικασία σύγκρισης του παιδιού σας με άλλα. Τα περισσότερα, μετά τους 12 μήνες καταφέρνουν να περπατήσουν. Σε διαφορετική περίπτωση, κατά πάσα πιθανότητα το μωράκι χρειάζεται λίγο χρόνο παραπάνω.
Ωστόσο αν παρατηρείτε ότι το μωρό σας δυσκολεύεται σε απλές κινήσεις ακόμα και όταν είναι καθιστό ή υπάρχει χρονική καθυστέρηση  πέρα από το φυσιολογικό σε ό,τι αφορά την ικανότητά του να περπατάει, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.

Τι ασκήσεις να κάνω για να βοηθήσω το μωρό να περπατήσει;
  • 1. Ξεκινήστε οποιαδήποτε άσκηση ή παιχνίδι που θα βοηθήσει το μωράκι σας να χρησιμοποιήσει τα πόδια του, όσο πιο νωρίς γίνεται έτσι ώστε να εξοικειωθεί με τη λογική του βαδίσματος.

  • 2. Δημιουργήστε συγκεκριμένες διαδρομές μέσα στο σπίτι που το παιδάκι θα έχει τη δυνατότητα να κάνει με τη βοήθειά σας, τοποθετώντας σε μακρινό σημείο ένα αγαπημένο του παιχνίδι ή αντικείμενο, έτσι ώστε να έχει κίνητρο να ακολουθήσει την εκάστοτε διαδρομή.

  • 3. Αφαιρέστε τα παπούτσια που μπορεί να φοράει το μωράκι σας, καθώς όταν είναι ξυπόλυτο μπορεί να έχει καλύτερη αίσθηση του εδάφους στο οποίο βρίσκεται έτσι ώστε να προσαρμόσει το πέλμα του αντίστοιχα. 

  • 4. Αν και η χρήση στράτας / περπατούρας είναι ένα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο ζήτημα, η χρήση συγκεκριμένων βοηθημάτων / παιχνιδιών τέτοιου είδους μπορούν να συμβάλλουν στην καλύτερη ισορροπία του παιδιού, στην εξοικείωση με τη σωστή στάση του σώματος, και την ενδυνάμωση συγκεκριμένων μυών που είναι απαραίτητη για το περπάτημα.

  • 5. Κατά τη διάρκεια που το μωράκι αρχίζει σιγά σιγά να κάνει τα πρώτα βηματάκια, τείνει να είναι υπερδραστήριο. Γι΄αυτό είναι απαραίτητο να προμηθευτείτε ειδικά καλύμματα και προστατευτικά για γωνίες επίπλων και πρίζες, έτσι ώστε να αποφύγετε ανεπιθύμητα ατυχήματα.
     
  • 6. Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της πορείας του μωρού προς το περπάτημα, είναι η ψυχολογική ώθηση που χρειάζεται προκειμένου να αισθανθεί πως αυτό που κάνει είναι κάτι πολύ σημαντικό και σπουδαίο. Εσείς λοιπόν αυτό που έχετε να κάνετε είναι να ενθαρρύνετε κάθε προσπάθειά του!

Προτεινόμενα προϊόντα

Δείτε επίσης:

* Οποιαδήποτε πληροφορία παρέχεται σε αυτόν τον ιστότοπο, δίνεται μόνο ως συμβουλή και δεν πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη ως επαγγελματική ιατρική διάγνωση ή γνώμη. Σας συνιστούμε να συμβουλεύεστε πάντα τον παιδίατρό σας για ιατρικά θέματα.

Call Now Button