Πώς να κόψω την πάνα του παιδιού; | Βήμα Βήμα η διαδικασία

Διακοπή της πάνας

Η διακοπή χρήσης της πάνας είναι σημείο ορόσημο για κάθε παιδάκι. Ωστόσο, οι περισσότεροι γονείς θεωρούν πως είναι μια δύσκολη διαδικασία, και γι’ αυτό το λόγο είναι ένα θέμα που προκαλεί συχνά άγχος.

Στη πραγματικότητα η διακοπή της πάνας είναι μια σχετικά πολύπλοκη διαδικασία που μπορεί όμως να πραγματοποιηθεί εύκολα μετά από την απαραίτητη “εκπαίδευση τουαλέτας”.

Στο παρακάτω άρθρο θα περιγράψουμε βήμα – βήμα τη διαδικασία, έτσι ώστε το παιδάκι σας να κάνει τη μετάβαση από την πάνα στην τουαλέτα και το μπάνιο πολύ πιο γρήγορα και εύκολα!

Πότε είναι έτοιμο το μωρό να κόψει την πάνα;

Τα βρέφη δεν έχουν έλεγχο της κύστης και των σφιγκτήρων τους πριν την ηλικία των 12 μηνών. Τα πρώτα σημάδια που υποδεικνύουν ότι το μωράκι είναι έτοιμο για τη διαδικασία εκπαίδευσης εμφανίζονται συνήθως στο διάστημα μεταξύ 2 και 2,5 ετών. Παρ΄ όλα αυτά, το χρονικό διάστημα διαφέρει από μωράκι σε μωράκι, γι΄αυτό και δεν θα πρέπει να αγχώνεστε και να το πιέζετε.
Πάμε λοιπόν να δούμε τα σημάδια τα οποία δείχνουν ότι το μωράκι είναι έτοιμο:

Τα παρακάτω σημάδια είναι ενδεικτικά. Δεν είναι απαραίτητο να εμφανίζονται όλα μαζί ή ταυτόχρονα για να ξεκινήσετε τη διαδικασία εκπαίδευσης τουαλέτας.

  • Είναι σε θέση να αναγνωρίσει και να ακολουθήσει απλές οδηγίες
    Το γεγονός ότι το μωράκι μπορεί να ανταποκριθεί σε απλές, συνδυαστικές εντολές (π.χ πάρε το παιχνίδι σου και τοποθέτησέ το εκεί) είναι ένα κύριο σημάδι ότι το παιδάκι είναι σε θέση να αντιληφθεί την αλληλουχία συγκεκριμένων δράσεων που πρέπει να κάνει.
  • Ανακοινώνει ότι πρόκειται να ουρήσει ή να αφοδεύσει
    Εάν ένα παιδί δεν γνωρίζει πραγματικά τι κάνει, δεν είναι σε θέση να ελέγξει τη διαδικασία. Ακόμα και οι απλές λεξούλες όπως “κακά” ή “τσίσα” αποτελούν δείγματα του ότι το μωράκι αντιλαμβάνεται πως πρόκειται να κάνει την ανάγκη του. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι βρίσκεται σε αρμονία και “επικοινωνία” με το σώμα του.
  • Οι “κινήσεις” του εντέρου είναι τακτικές και αναμενόμενες σε ότι αφορά τη χρονική στιγμή
    Είναι φυσικό τους πρώτους μήνες οι κενώσεις του εντέρου του μωρού να γίνονται σε άτακτα χρονικά διαστήματα. Όσο περνούν οι μήνες θα παρατηρήσετε πως είτε το πρωί, είτε μετά τα γεύματα, ή ακριβώς πριν τον ύπνο, υπάρχει ένας τακτικός ρυθμός θα σας βοηθήσει να προβλέψετε το πότε θέλει το μωράκι να κάνει τσίσα ή κακάκια, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιτυχίας της εκπαίδευσής του.
  • Μπορεί να παραμείνει στεγνό για τουλάχιστον δύο ώρες
    Σίγουρα τον πρώτο καιρό θα αλλάζετε βρεγμένες πάνες ασταμάτητα! Μέχρι την ηλικία των 20 μηνών περίπου, τα μωράκια κάνουν την ανάγκη τους τόσο συχνά που ο έλεγχος της κύστης τους είναι ένας μη ρεαλιστικός στόχος. Ένα μικρό παιδί που παραμένει στεγνό για τουλάχιστον δύο ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι σωματικά έτοιμο για την εκπαίδευση τουαλέτας.
  • Δείχνει να ενοχλείται όταν λερώνει την πάνα του
    Κάποια στιγμή θα παρατηρήσετε ότι το μωράκι σας εκφράζει τη δυσαρέσκειά του με την παρουσία ακαθαρσιών στην πάνα του. Αυτό είναι ένα σημάδι πως ήρθε η ώρα να τη διακόψετε σιγά – σιγά.
  • Δείχνει ενδιαφέρον για τη διαδικασία
    Το να σας ακολουθεί το μωράκι καθώς πηγαίνετε στην τουαλέτα δείχνει ότι έχει περιέργεια για την όλη διαδικασία. Μην το αποτρέπετε, και μην νιώθετε άβολα. Αντιθέτως προσπαθήστε να του εξηγήστε με απλό τρόπο τη διαδικασία που ακολουθείτε.
  • Μπορεί να βαδίσει με ευκολία
    Δεδομένου ότι η επιθυμία για χρήση της τουαλέτας είναι συνήθως ξαφνική στα νήπια, και το γιο – γιο δεν βρίσκεται πάντα λίγα βήματα μακριά, είναι σημαντικό για το παιδί σας να μπορεί να φτάσει στην τουαλέτα ή το γιογιο  πριν συμβεί κάποιο “ατύχημα”.  Φυσικά αν το μωράκι δυσκολεύεται ακόμα να περπατήσει κανονικά, αλλά μπορεί έστω να σταθεί και να βαδίσει αργά, μπορείτε κάλλιστα να πραγματοποιήσετε την εκπαίδευση.
  • Μπορεί να ανεβάσει και να κατεβάσει μόνο του τα ρούχα του
    Το να μπορεί το παιδάκι να αφαιρέσει και να ξαναφορέσει τα ρούχα του αποτελεί ένα σημαντικό βήμα πρέπει να εκτελέσει έτσι ώστε να μπορέσει να αφοδεύσει ή να ουρήσει με επιτυχία. Σε αυτό το στάδιο, θα βοηθήσει πολύ να φοράει άνετες και ελαστικές φόρμες ή παντελονάκια.
  • Παρουσιάζει μιμητικές δραστηριότητες
    Όλα τα παιδάκια μιμούνται του μεγαλύτερους, είτε πρόκειται για τους γονείς, είτε για μεγαλύτερα αδέρφια ή γενικότερα για άτομα του περιβάλλοντός τους. Αυτό είναι ένα στάδιο που μπορείτε να εκμεταλλευτείτε καθώς μία από τις δραστηριότητες των “μεγάλων” που τα μωράκια συχνά θέλουν να μιμηθούν είναι η χρήση της τουαλέτας.
  • Δείχνει σημάδια “ανεξαρτησίας”
    Είτε θέλει να φάει χωρίς βοήθεια, είτε σας λέει συχνά: “μπορώ και μόνος/η μου”  σημαίνει πως έχει επιθυμία για ανεξαρτησία. Το να θέλει να κάνει μόνο του την ανάγκη του, είναι ένα σημάδι πως είναι έτοιμο να εκπαιδευτεί στο γιογιό ή την τουαλέτα.

Η εκπαίδευση τουαλέτας

Τι θα χρειαστώ;
Πριν αρχίσετε τη διαδικασία εκπαίδευσης, θα πρέπει να έχετε προμηθευτεί όλα όσα χρειάζεστε για για την επιτυχή μετάβαση. Σε αυτή λοιπόν την “πορεία” με το μωράκι σας θα χρειαστείτε μόνο 3 πράγματα:

1.Γιο – γιο ή παιδικό κάθισμα τουαλέτας

Είναι λογικό πως το μωράκι δεν μπορεί από τη μία μέρα στην άλλη να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα όπως ένα μεγαλύτερο παιδί. Το επόμενο στάδιο μετά την πάνα είναι η χρήση γιο – γιο ή το παιδικό κάθισμα τουαλέτας. Το γιο – γιο είναι η πιο συνηθισμένη και “ασφαλής” λύση, ωστόσο με τη χρήση καθίσματος τουαλέτας το παιδάκι  μπορεί να κάνει καλύτερα τη σύνδεση του χώρου της τουαλέτας και της λεκάνης με τη αντίστοιχη “δραστηριότητα”. Το ποιο από τα δύο αξεσουάρ θα επιλέξετε εξαρτάται από το που νιώθει άνετα το παιδάκι σας.

2. Βοηθητικό σκαλοπατάκι μπάνιου

Σε περίπτωση που επιλέξετε το παιδικό κάθισμα τουαλέτας για την εκπαίδευση, είναι αναγκαίο να προμηθευτείτε σκαλοπάτι μπάνιου. Για όσο διάστημα βρίσκεται το παιδάκι στη λεκάνη και κάνει την ανάγκη του, είναι απαραίτητο τα γόνατά του να βρίσκονται πάνω από τη μέση του. Το σκαλοπάτι θα βοηθήσει σε αυτό, όσο και στο να μην κρέμονται τα ποδαράκια  με αποτέλεσμα να χάνει τη ισορροπία του.

Εκπαίδευση τουαλέτας υπομονή

3. Υπομονή!

Μην περιμένετε η εκπαίδευση τουαλέτας να στεφθεί με επιτυχία σε μόνο μία μέρα. Θυμηθείτε, το μωρό σας εξακολουθεί να μαθαίνει συνεχώς ολοένα περισσότερα πράγματα για το σώμα του και τον κόσμο γύρω του. Μπορεί να του πάρει λίγο χρόνο για να τα καταφέρει. Ακόμα και όταν μπορέσει να πάει μόνο του στο γιο – γιο ή το κάθισμα τουαλέτας, θα χρειαστούν αρκετές φορές μέχρι να το κάνει ασυναίσθητα. Σε κάθε περίπτωση μην το μαλώνετε αν αποτύχει. Να θυμάστε ότι τις περισσότερες φορές δεν μπορεί να το ελέγξει.

Tip: Σε περίπτωση που ταξιδεύετε, και το παιδάκι σας θέλει να κάνει την ανάγκη του ενώ δεν υπάρχει διαθέσιμη τουαλέτα, η καλύτερη επιλογή είναι τα γιο γιο ταξιδιού. Πρόκειται για μικρά σε μέγεθος γιο γιο στα οποία τοποθετούνται ανταλλακτικές βιοδιασπώμενες σακούλες. Μάλιστα όρισμενα γιο γιο ταξιδιού μπορούν ταυτόχρονα να λειτουργήσουν και ως εκπαιδευτικά καθίσματα τουαλέτας, αποτελώντας έτσι την καλύτερη λύση για τις εκδρομές και τα ταξίδια με το μικρό σας!

Τα βήματα για την εκπαίδευση τουαλέτας

  1. Ενθαρρύνετε το παιδί να σας πει όταν είναι έτοιμο να ουρήσει ή να αφοδεύσει. Αν σας μιλήσει αφού έχει βρέξει την πάνα του, επιβραβεύστε το και προτρέψτε το την επόμενη φορά να σας το πει πιο πριν.
  2. Εξηγείστε του τα “σημάδια” που δείχνουν ότι ότι το έντερό του είναι έτοιμο να κινηθεί.
  3. Να είστε προσεκτικοί και σταθεροί στις λέξεις που θα χρησιμοποιήσετε, οι οποίες πρέπει να είναι “γλυκές” και όχι απότομες.
  4. Μην κάνετε εκφράσεις απέχθειας όταν έρχεστε σε επαφή με τις ακαθαρσίες του παιδιού. Υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν στο παιδί τύψεις, καθώς νομίζει πως έκανε κάτι κακό και άσχημο.
  5. Όταν δείχνει ότι είναι έτοιμο να κάνει την ανάγκη του, μεταφέρτε το στο γιο – γιο ή το εκπαιδευτικό κάθισμα τουαλέτας. Αφήστε το εκεί για μερικά λεπτά. Αν δεν κάνει τίποτα, μην απογοητευτείτε. Επαναλάβετε τη διαδικασία και κάντε τη να φαίνεται ευχάριστη σαν παιχνίδι.
  6. Κάντε τη χρήση του καθίσματος τουαλέτας ή του γιο – γιο μέρος της καθημερινότητας του παιδιού. Μπορείτε να το πηγαίνετε μόλις σηκωθεί το πρωί ή πριν πέσει για τον βραδινό ύπνο.
  7. Επιβραβεύστε κάθε προσπάθεια του παιδιού με φιλιά, αγκαλιές και γλυκά λόγια.
  8. Δείξτε του πώς να καθαρίζεται σωστά μετά την “τουαλέτα” έτσι ώστε
    να διασφαλίζονται όλοι οι απαραίτητοι κανόνες υγιεινής.
  9. Μάθετέ του ότι πρέπει να πλένει πάντα τα χέρια του μετά τη διαδικασία. Έτσι, θα του γίνει συνήθεια.

Δείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές & tips για την εκπαίδευση τουαλέτας, έτσι ώστε το παιδάκι σας να κάνει πιο εύκολα και γρήγορα αυτή τη μετάβαση!

Εκπαίδευση τουαλέτας
2πότε είναι έτοιμο το μωρό για τουαλέτα
εκπαίδευση τουαλέτας, τι θα χρειαστείτε
πώς να κάνετε την εκπαίδευση τουαλέτας

Όλα τα παραπάνω θα βοηθήσουν εσάς και το μωράκι σας να απαλλαγείτε από τις πάνες μια και καλή! Να θυμάστε πως κάθε παιδάκι έχει τους δικούς του ρυθμούς, και πως το βασικό εφόδιο για την μετάβαση στην τουαλέτα είναι η υπομονή. Ευχόμαστε το ταξίδι αυτό να στεφθεί με επιτυχία! Για οποιαδήποτε απορία σχετικά με τα προϊόντα και αξεσουάρ που θα χρειαστείτε, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Συχνές ερωτήσεις:

Πότε είναι έτοιμο το παιδί να σταματήσει την πάνα;

Κάθε παιδάκι έχει τους δικούς του ρυθμούς. Το σίγουρο είναι πως η διαδικασία εκπαίδευσης τουαλέτας είναι καλό να αρχίσει μετά τα 2 με 2,5 έτη. Επιπλέον μπορείτε να εντοπίσετε πολλά σημάδια συμπεριφοράς του παιδιού που υποδεικνύουν ότι είναι έτοιμο, όπως ότι:

 

  • Είναι σε θέση να αναγνωρίσει και να ακολουθήσει απλές οδηγίες
  • Οι “κινήσεις” του εντέρου του είναι τακτικές και αναμενόμενες σε ότι αφορά τη χρονική στιγμή
  • Μπορεί να παραμείνει στεγνό για τουλάχιστον δύο ώρες
  • Δείχνει να ενοχλείται όταν λερώνεται η πάνα του
  • Δείχνει ενδιαφέρον για τη διαδικασία
  • Μπορεί να βαδίσει με ευκολία
  • Μπορεί να ανεβάσει και να κατεβάσει μόνο του τα ρούχα
  • Παρουσιάζει μιμητικές δραστηριότητες
  • Δείχνει σημάδια “ανεξαρτησίας”
Πόσο διαρκεί η εκπαίδευση τουαλέτας;

Γενικά, το να μάθει το παιδί να χρησιμοποιεί το γιο – γιο μπορεί να γίνει μέσα σε λίγες μέρες. Ωστόσο μπορεί να συμβαίνουν “ατυχήματα” για αρκετό διάστημα ακόμα. Για να γίνει η πλήρης μετάβαση από την πάνα στο γιο – γιο
χρειάζονται κατά μέσο όρο 3 με 6 μήνες.

Ποια είναι τα απαραίτητα “εργαλεία”;

Προκειμένου να μπορέσετε να εκπαιδεύσετε το παιδί σας να διακόψει τη χρήση της πάνας, θα πρέπει να το εισάγετε σε κάποια εναλλακτική. Αυτή η “εναλλακτική”  λύση μπορεί να είναι είτε το γιο – γιο, είτε το καθισματάκι τουαλέτας.

Τι να κάνω αν το παιδί μου δεν καταφέρει να κόψει την πάνα;

Η διαδικασία διακοπής της πάνας δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη για ένα παιδί. Απαιτεί χρόνο, υπομονή και επιμονή από το γονέα. Υπάρχουν περιπτώσεις παιδιών που δυσκολεύονται παραπάνω σε σχέση με άλλα, κάτι που προκαλεί άγχος και απογοήτευση στους γονείς. Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να συμβαίνει αυτό. Κάθε παιδάκι θέλει το χρόνο του* για να πραγματοποιήσει αυτή την πολύ μεγάλη μετάβαση. Στο ταξίδι του αυτό θα πρέπει να σταθείτε δίπλα του με αγάπη, υπομονή, και σίγουρα δεν θα πρέπει να το συγκρίνετε με άλλα παιδάκια, ή να δείχνετε δυσαρέσκεια.

* Αναφερόμαστε πάντα σε φυσιολογικά χρονικά περιθώρια. Σε περίπτωση συμπεριφορών ή “καθυστερήσεων” που σας ανησυχούν, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας άμεσα.

* Οποιαδήποτε πληροφορία παρέχεται σε αυτόν τον ιστότοπο, δίνεται μόνο ως συμβουλή και δεν πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη ως επαγγελματική ιατρική διάγνωση ή γνώμη. Σας συνιστούμε να συμβουλεύεστε πάντα τον παιδίατρό σας για ιατρικά θέματα.

Προτεινόμενα προϊόντα:

Δείτε επίσης:

Call Now Button