Πώς να κόψετε την πιπίλα σε 7 απλά βήματα!

Πώς να κόψετε την πιπίλα σε 7 απλά βήματα

Οι πιπίλες αποτελούν ένα από τα πιο χρήσιμα βρεφικά είδη που βοηθάν τα μωράκια να ηρεμήσουν, ειδικά κατά την περίοδο της οδοντοφυΐας ή όταν προσπαθούν να κοιμηθούν. Ωστόσο, είναι σημαντικό οι γονείς να “απογαλακτίσουν”  το μωρό τους από την πιπίλα, καθώς η παρατεταμένη χρήση πιπίλας μπορεί να οδηγήσει σε οδοντικά προβλήματα έως και δυσκολία στην ανάπτυξη της ομιλίας.

Εάν βρίσκεστε στο στάδιο που θέλετε να βοηθήσετε το μωρό σας να απαλλαγεί από την πιπίλα, με ομαλό τρόπο, τότε βρίσκεστε στο κατάλληλο άρθρο!

 1. Μειώστε σταδιακά τη συχνότητα χρήσης της πιπίλας

  Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η πιπίλα είναι ένα από τα πιο χρήσιμα μωρουδιακά Αντί λοιπόν να την κόψετε απότομα από το μωρό σας, προσπαθήστε να μειώσετε σταδιακά τον αριθμό των φορών που του την προσφέρετε μέσα στη μέρα. Για παράδειγμα, μπορείτε να ξεκινήσετε δίνοντας την πιπίλα μόνο κατά την ώρα του ύπνου,  στη συνέχεια να τη μειώσετε σε μόνο μία φορά την ημέρα, και εν τέλει να την σταματήσετε εντελώς.

 2. Προσφέρετε στο μωράκι εναλλακτικές

  Την επόμενη φορά που το μωρό σας θα είναι ανήσυχο, δοκιμάστε να του δώσετε ένα λούτρινο ζωάκι ή μια κουβερτούλα αντί της πιπίλας. Αυτό θα συμβάλει στο να μάθει κατά κάποιο τρόπο να “αυτοκαταπραΰνεται” και να ηρεμεί με άλλους τρόπους.

 3. Αποσπάστε την προσοχή του με άλλες δραστηριότητες

  Όταν το μωρό σας αρχίσει να κλαίει και να αποζητά την πιπίλα, δοκιμάστε να αποσπάσετε την προσοχή του με ένα νέο παιχνίδι ή δραστηριότητα. Αυτό μπορεί να το βοηθήσει να ξεχάσει τη πιπίλα ενώ ταυτόχρονα μαθαίνει καινούργια πράγματα!

 4. Ενθαρρύνετε το μωρό σας να μιλήσει

  Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει και αρχίζει να αναπτύσσει τις γλωσσικές του δεξιότητες, ενθαρρύνετέ το να εκφράσει τις ανάγκες και τις επιθυμίες του με λεξούλες. Αυτό θα το βοηθήσει να μάθει να χειρίζεται τα συναισθήματά του με πιο υγιή και αποτελεσματικό τρόπο, αντί να βασίζεται στη χρήση της πιπίλα για να ηρεμήσει.

 5. Επιβραβεύστε το

   Όταν το μωρό σας καταφέρνει να μένει χωρίς την πιπίλα για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, επιβραβεύστε το έτσι ώστε να ενισχύσετε την προσπάθειά του. Αυτό θα το βοηθήσει να πιστέψει τον εαυτό του και να συνεχίσει την προσπάθεια.

 6. Συνέπεια & υπομονή

  Είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια της προσπάθειας να απαλλάξετε το μωράκι από την πιπίλα, να έχετε υπομονή και να είστε συνεπείς στις προσπάθειές σας. Εάν επιτρέψετε στο μωράκι σας να χρησιμοποιεί την πιπίλα κάποιες φορές, ενώ άλλες όχι, αυτό μπορεί να του προκαλέσει σύγχυση, και κατά συνέπεια να δυσκολευτεί. Προσπαθήστε λοιπόν να είστε συνεπείς στην προσέγγισή σας και μείνετε σταθεροί στο σχέδιο!

 7. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο

  Εάν δυσκολεύεστε να βοηθήσετε το μωρό σας να κόψει την πιπίλα, ή  ανησυχείτε για πιθανά οδοντιατρικά προβλήματα ή προβλήματα ομιλίας, θα πρέπει ζητήσετε τη βοήθεια του παιδιάτρου σας. Αυτός είναι ο πλέον κατάλληλος να σας κατευθύνει στη διαδικασία διακοπής της πιπίλας.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι κάθε μωρό είναι διαφορετικό και έχει τον δικό του ρυθμό σχετικά με τη διακοπή χρήσης της πιπίλας. Να είστε οπλισμένοι με υπομονή, συνεπείς στις προσπάθειές σας, και μη διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια επαγγελματιών. Αφιερώνοντας  χρόνο και προσπάθεια, μπορείτε εύκολα να βοηθήσετε το μωρό σας να κόψει την πιπίλα με ασφαλή και υγιή τρόπο!

* Οποιαδήποτε πληροφορία παρέχεται σε αυτόν τον ιστότοπο, δίνεται μόνο ως συμβουλή και δεν πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη ως επαγγελματική ιατρική διάγνωση ή γνώμη. Σας συνιστούμε να συμβουλεύεστε πάντα τον παιδίατρό σας για ιατρικά θέματα.

Προτεινόμενα προϊόντα

Δείτε επίσης:

Call Now Button