Πώς να κάνω το μωρό να κοιμηθεί; | 10 χρήσιμα tips

Πως να κοιμισετε το μωρο

Ως νέοι γονείς, μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε, είναι να βοηθήσετε τα μικρό σας να κοιμηθεί. Πώς να κοιμίσω το μωρό; Μία πολύ συχνή ερώτηση.

Η έλλειψη ύπνου προκαλεί δυσκολίες στη βρεφανάπτυξη και καθημερινότητα τόσο για το μωρό, όσο και για τους γονείς. Δεν χρειάζεται όμως να ανησυχείτε, καθώς σε αυτό το άρθρο θα δούμε μερικά χρήσιμα tips και βρεφικά είδη έτσι ώστε να βοηθήσετε το μωρό σας να κοιμηθεί
πιο εύκολα!

1. Καθιερώστε ρουτίνα ύπνου

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που θα επιτρέψει στο μωράκι σας να κοιμάται πιο εύκολα, είναι να δημιουργήσετε μια σταθερή ρουτίνα ύπνου. Η ρουτίνα αυτή θα περιλαμβάνει τον καθορισμό συγκεκριμένης ώρας ύπνου και αφύπνισης, καθώς και ένα σύνολο ενεργειών που θα εκτελούνται πριν από τον ύπνο, όπως για παράδειγμα η ανάγνωση ενός βιβλίου ή το νανούρισμα. Το να θέσετε αυτή τη σταθερή ρουτίνα, θα βοηθήσει στο να ρυθμιστεί το εσωτερικό “ρολόι” του μωρού, που θα κάνει τη μετάβαση από το παιχνίδι στο κρεβάτι πιο εύκολη για όλους!

2. Αποφύγετε το φως και τον θόρυβο

Το περιβάλλον στο οποίο πρόκειται να κοιμηθεί το μωρό, θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο σκοτεινό και χωρίς θόρυβο. Τα βρέφη έχουν πολύ ευαίσθητα μάτια που επιτρέπουν την είσοδο μεγάλης ποσότητας φωτός, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τον ύπνο τους, καταστέλλοντας την παραγωγή μελατονίνης.

Για τη δημιουργία ενός ιδανικού περιβάλλοντος ύπνου, θα πρέπει να αποκλείσετε όσες περισσότερες πηγές φωτός μπορείτε. Ο θόρυβος έχει επίσης σημαντική επίδραση στον ύπνο του μωρού. Οι δυνατοί και συνεχόμενοι θόρυβοι μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο του, ή να το δυσκολέψουν να αποκοιμηθεί.

Αυτό κατ’ επέκταση επηρεάζει αρνητικά την υγεία και ανάπτυξή του. Επιπλέον, η έκθεση σε θόρυβο μπορεί να τους προκαλεί στρες και άγχος.

3. Χρησιμοποιήστε πιπίλα

Η χρήση πιπίλας βοηθάει πολλά μωρά να κοιμηθούν πιο εύκολα, καθώς προσφέρει μια αίσθηση ασφάλειας, άνεσης, ηρεμίας και χαλάρωσης. Μάλιστα, η χρήση τους συνιστάται από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής τουλάχιστον για τον πρώτο χρόνο, καθώς μειώνει τον κίνδυνο συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS). Ωστόσο η χρήση της θα πρέπει πάντα να γίνεται με μέτρο, και σύμφωνα με τις οδηγίες του/της παιδιάτρου.

4. Αποφύγετε τις έντονες δραστηριότητες πριν τον ύπνο

Καλό θα είναι να αποφεύγετε οποιεσδήποτε έντονες δραστηριότητες πριν την ώρα του ύπνου, καθώς μπορεί να προκαλέσουν υπερδιέγερση στο μωράκι, και να το δυσκολέψουν να κοιμηθεί. Προσπαθήστε να διατηρείτε μία ήρεμη και χαλαρή ατμόσφαιρα. Δραστηριότητες όπως το νανούρισμα ή το ζεστό μπάνιο θα βοηθήσουν να ηρεμήσετε το μωρό σας, και να το προετοιμάσετε για το κρεβατάκι του.

5. Βεβαιωθείτε ότι δεν πεινάει

Πριν βάλετε το μωρό στην κούνια του, βεβαιωθείτε ότι είναι ταϊσμένο.
Αν πεινάει, το πιο πιθανό είναι ότι ο ύπνος του δεν θα είναι συνεχόμενος. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να υπερβάλετε, καθώς το να ταΐσετε το μωράκι πριν τον ύπνο παραπάνω απ’ όσο χρειάζεται, μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του/της παιδιάτρου σας.

6. Σιγουρευτείτε ότι είναι στεγνό

Το να είναι το μωρό σας στεγνό, είναι ζωτικής σημασίας για την ποιότητα του ύπνου του. Η βρεγμένη ή βρώμικη πάνα θα ξυπνήσει το μωρό κατά τη διάρκεια της νύχτας, και πολύ πιθανό στη συνέχεια να δυσκολευτεί να ξανακοιμηθεί. Επιπλέον, η βρεγμένη ή βρώμικη πάνα μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση εξανθημάτων και ερεθισμό. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να το ελέγχετε τακτικά, και να το αλλάζετε μόλις “βραχεί”.

7. Χρησιμοποιήστε άνετα φορμάκια

Επιλέξτε για το μωράκι σας φορμάκια που είναι κατασκευασμένα από μαλακά και υποαλλεργικά υλικά που επιτρέπουν στο δέρμα του να αναπνέει. Είναι επίσης σημαντικό να επιλέξετε το σωστό νούμερο που θα εφαρμόζει καλά στο σώμα του. Φορμάκια που είναι πολύ στενά, κάνουν το μωράκι να αισθάνεται άβολα, ενώ αντίστοιχα, φορμάκια που έχουν μεγαλύτερο μέγεθος από αυτό που ταιριάζει στο μωρό, δεν προσφέρουν τη δέουσα ζεστασιά και άνεση.

8. Δώστε του λούτρινα

Παιχνίδια όπως λούτρινα ζωάκια, προσφέρουν την αίσθηση ασφάλειας στα μωρά, κάτι που τα βοηθά να χαλαρώσουν. Μάλιστα, μελέτες έχουν δείξει ότι η αγκαλιά με ένα λούτρινο ζώο μπορεί να μειώσει τα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης που σχετίζεται με το στρες. Τα χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης οδηγούν σε έναν ποιοτικότερο ύπνο, καθώς και σε οφέλη όπως ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα.

9. Δημιουργήστε ένα άνετο και ασφαλές περιβάλλον ύπνου

Μια ακόμα σημαντική πτυχή για να βοηθήσετε το μωρό σας να κοιμηθεί, είναι να δημιουργήσετε ένα άνετο και ασφαλές περιβάλλον ύπνου. Με αυτό, εννοούμε για παράδειγμα, να διασφαλίσετε ότι η κούνια του μωρού, το στρώμα, αλλά και όλα τα βρεφικά λευκά είδη, είναι ασφαλή, και τοποθετημένα σωστά. Ένα ασφαλές και άνετο περιβάλλον, θα βοηθήσει το μωρό σας να κοιμηθεί πιο εύκολα, ενώ ταυτόχρονα θα προσφέρει σε εσάς ηρεμία.

10. Η σημασία του ημερήσιου “υπνάκου”

Ο ημερήσιος ύπνος είναι πολύ σημαντικός για τα μωρά, καθώς τα βοηθά να ξεκουράζονται και να αναπληρώνουν ενέργεια. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, συνεχώς λαμβάνουν καινούρια ερεθίσματα, μαθαίνουν και αναπτύσσονται, κάτι που μπορεί να είναι κουραστικό για τον εγκέφαλο και το σώμα τους. Ο ύπνος μικρής διάρκειας την ημέρα, επιτρέπει στα μωρά να ξεκουραστούν, και βοηθά τον εγκέφαλό τους να επεξεργαστεί όσα έμαθαν. Ωστόσο είναι σημαντικό να μην αφήνετε το μωρό να κοιμάται για πολλές ώρες κατα τη διάρκεια της ημέρας, καθώς οι ώρες αυτές μπορούν να στερήσουν τις αντίστοιχες του βραδινού ύπνου που είναι αναντικατάστατος.

Το να μπορέσετε να κάνετε το μωράκι σας να κοιμηθεί, είναι σίγουρα μια μεγάλη πρόκληση αν είστε νέοι γονείς. Παρ΄όλα αυτά, αν ακολουθήσετε τις παραπάνω συμβουλές, η πρόκληση αυτή μπορεί να γίνει πιο εύκολη για εσας! Θυμηθείτε πως για να μπορέσει το μωρό να χαλαρώσει έτσι ώστε να κοιμηθεί, θα πρέπει και εσείς να βρίσκεστε σε ηρεμία. Οπότε, χαλαρώστε, οπλιστείτε με υπομονή, και ετοιμαστείτε να βάλετε το μωράκι σας στην κούνια του!

πως να βοηθησετε το μωρο να κοιμηθει
πως να βοηθησετε το μωρο να κοιμηθει2
πως να βοηθησετε το μωρο να κοιμηθει3
πως να βοηθησετε το μωρο να κοιμηθει4
πως να βοηθησετε το μωρο να κοιμηθει5
πως να βοηθησετε το μωρο να κοιμηθει6

* Οποιαδήποτε πληροφορία παρέχεται σε αυτόν τον ιστότοπο, δίνεται μόνο ως συμβουλή και δεν πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη ως επαγγελματική ιατρική διάγνωση ή γνώμη. Σας συνιστούμε να συμβουλεύεστε πάντα τον παιδίατρό σας για ιατρικά θέματα.

Προτεινόμενα προϊόντα

Δείτε επίσης:

Call Now Button